Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Mūzikas Ābolu ķocis

Vērtējums: 5 no 5

Reti interesanta koncerta piemērs: pēc formas - galā vakars (spožu mūziķu pārpilnība), pēc satura - izzināšanas process (pazīstami, aizmirsti un jauni XVIII- XXI gs. skaņdarbi). Kremerata meistaru saspēle un ansambļa izjūta ir visaugstākajā līmenī. Gidons Krēmers var lepoties ar izlolotā un izskolotā «bērna» unikālo īpašību: katrs mūziķis ir personība, katrs spēj apgaroti nospēlēt instrumentālā koncerta visgrūtāko solo, tad atgriezties pie savas pults (nav obligāti pie pirmās!) un turpināt kopspēli. Tieši festivāla viešņas - fenomenāli apdāvinātās pianistes Hatjas Buniatišvili - uzstāšanās kļuva par sensāciju. Viņas spēcīgās spēles liesmainais impulss, kas ir pretrunā ar meitenes ārēji trauslo veidolu, uzrunā neatvairāmi. Haidna Klavierkoncerta netriviāli ātrā un asā lasījumā muzikālā doma raisījās loģiski, ar gaismēnu žilbinošu pārmaiņu un dzīvesprieku. Piedevās atskaņotais Lista Mefisto valsis apliecināja viņas gleznieciskās dabas romantiķes un lielās virtuozes statusu.

Vērtējums: 4 no 5

Festivālā varēja atrast gan izteiktas veiksmes, gan arī diskutablāku veikumu, taču programmas bija spilgtas un garlaikoties nenācās. 28. jūnija koncertā, pašam Krēmeram kā koncertmeistaram uzstājoties vien neilgu brīdi, bija uzskatāmi jūtams, ka orķestris spēj spoži un pārliecinoši muzicēt arī bez atskaņojuma vadītāja klātbūtnes. Pilnā mērā tas izpaudās Haidna skaņdarbu interpretācijās - emocionāli intensīvās un dramatiskās, ar skanīgu, piesātinātu toni un saliedētu ansambļa saspēli. Par konkrēto Tikmaijera un Deņisova darbu vērtību var būt atšķirīgs viedoklis, taču Deņisova mūzika saistīja ar domas dziļumu, Tikmaijera darbs - ar komponista profesionalitāti un izteiksmes spriegumu. Tikmaijers diez vai būs ģeniāls interprets, savukārt ekscentriskajam Mustonenam, šķiet, labāk padodas nianses, nevis skaņdarba arhitektonika. Ar solistiem drīzāk otrādi - muzikālās dramaturģijas izpratne visnotaļ pārliecinoša, tembrālās un emocionālās kvalitātes nedaudz atpalika.

Vērtējums: 5 no 5

Lielisks programmu salikums gan koncertos Siguldā, gan Rīgā. Līdzās izcilā kopspēlē sniegtām klasicisma un mūsdienu augstās mākslas vērtībām - eleganti joki, ķircināšanās, pat «nedarbi». Te nav dažu līderu iepretim mūzikas «kordebaletam». Pat pasaulslavenais Krēmers mēdz iekļauties orķestrī, kurā visi ir nobrieduši, spilgti interpretācijas mākslinieki. Tāpēc skaņdarbu lasījums ir dziļi personīgs un mākslinieciski pārliecinošs. Īpašais atklājums bija 22 gadus vecā gruzīnu pianiste Hatja Buniatišvili - neparasts talants, skatuves harisma, virtuozitāte (Lista Mefisto valsis), drosme izaicinoši lasīt Haidnu. Mēs pieredzējām jaunas zvaigznes dzimšanu. Jaunā pakāpē - pirmoreiz tik atraisīts, tik uzrunājošs radošajā pārliecībā bija Sandis Šteinbergs (Haidna vijoļkoncertā). Daudzsološa ir vijolniece Jana Ozoliņa. Stevana Kovāča opusu diriģēšanu vajadzētu uzticēt Andresam Mustonenam, kurš ar baltiešiem neparasti vitālo atdevi spēj aizraut ikvienā stilā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?