Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

NAP nepilda, un politiķi to zina

Saistībā ar notikumiem Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos sabiedrības dienas kārtībā atkal aktualizējās jautājums par amatpersonu atbildību dažādu problēmjautājumu vai krīzes situāciju kontekstā. Patiesībā jebkurai amatpersonai atbildība jāuzņemas no amatā stāšanās brīža. Problēma gan slēpjas pašā jēdzienā, jo salikums «politiskā atbildība» ir pietiekami plašs, lai neko neizteiktu.

Mēs visi vēlamies dzīvot labklājībā, ne tikai valstiskā mērogā, bet arī katrs individuāli. Labklājības līmeni atspoguļo dažādi tautsaimniecības raksturlielumi. No tā izriet, ka valsts amatpersonām būtu jāuzņemas atbildība par to, ko atspoguļo šie ekonomikas rādītāji. Starp citu, šāda prakse pieņemta virknē attīstīto valstu. Ja amatpersonu atbildību reducē uz iekšzemes kopproduktu (IKP) un labklājības līmeni iedzīvotāju makos, būtu viegli izmērīt to, cik prasmīgi amatpersonas veic pienākumus, kādiem sabiedrība tās ir pilnvarojusi.

Vienlīdz būtiska ir arī atbildības izsvēršana. Latvijas pazīme ir tā, ka mēs ļoti daudz runājam par atbildību, bet maz runājam par pilnvarām un to pielietošanu. Taču atbildība ir pilnvaru «medaļas» otra puse. Proti, ja politiķi un amatpersonas pieņemtu lēmumus un realizētu sev uzticētās pilnvaras, balstoties uz to, kādu iespaidu tas atstās uz sabiedrības labklājību, tajā skaitā ekonomikas attīstību un iedzīvotāju ienākumiem, lēmumi, manuprāt, būtu citādāki. Ministru prezidenta pienākums ir skaidri noteikt valdības mērķi, nosakot vispārīgu darba prioritāti - sabiedrības un katra indivīda labklājība, ko atspoguļo IKP uz vienu iedzīvotāju.

Latvijā ierasts krīzes situācijās pieprasīt ministra demisiju vai izdarīt spiedienu, lai amatpersona pati atkāpjas no amata. Es uzskatu - šādos gadījumos amatpersonai jāpaliek savā amatā, jāturpina pildīt pienākumu un jānovērš problēma, kā arī jādara viss iespējamais, lai šādas situācijas vairs neatkārtotos.

Demisija kā risinājums piemērojama gadījumos, ja tiesa pierāda amatpersonas vainu kādā nodarījumā, nevis situācijās, kad kāds indivīds vai sabiedrības grupa uzskata, ka amatpersona veikusi pārkāpumu. Demisijai jāseko arī gadījumos, kad attiecīgās amatpersonas darbība vai tieši pretēji bezdarbība, kas mūsu politiskajā vidē ir biežāk sastopama, bremzē iedzīvotāju labklājību!

Politiķiem un amatpersonām lēmumi būtu jāpieņem, balstoties uz to, kā tie ietekmēs iedzīvotāju labklājību. Šobrīd nav saprotams, kādi ir kritēriji, uz kuriem balstās lielākā daļa amatpersonu un politiķu lēmumi. Ir pieņemts Nacionālās attīstības plāns (NAP), stratēģija Latvija 2030, bet neviens neuzņemas atbildību par šajās stratēģijās ietverto ekonomisko indikatoru pildīšanu. NAP patiesībā ir plāns, kā apgūt ES fondus, nevis piedāvājums, kā veicināt nacionālo attīstību. Politiskajai elitei ir skaidrs, ka nedz NAP, nedz Latvija 2030 ierakstītie ekonomiskie indikatori un mērķi neīstenojās, taču šis jautājums nenonāk politiskajā dienaskārtībā.

* Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Padomes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?