Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Napas ielejā

Ziemeļaustrumos, divu stundu braucienā no Sanfrancisko, atrodas Napas ieleja ar simtiem vīnogu audzētavu un vīna darītavu. Kad ciemojos Sanfrancisko pie ģimenes un draugiem (Sanfrancisko apkārtnē nodzīvoju sešus gadus), ik reizi cenšos ar draudzeni Līgu uz pāris dienām nokļūt ielejā. Tā ir slavena arī ar izciliem restorāniem. Šoreiz mūsu mērķis bija restorāns, kas piedāvā Tasting Menu (Garšošanas ēdienkarti), un Vīna vilciens - tas pastāv jau 30 gadu.

Septembris ir ideāls laiks Napas ielejā - nogatavojušās vīnogas karājās treknos violetos ķekaros, gaidot novākšanu, saule kļuvusi maigāka, lapas krāsojas, un valda ražas laika savdabīgā gaisotne. Vakariņas ēdām restorānā Martini House Svētās Helēnas pilsētiņā. Tas iekārtots kā veca medību/lauku māja. Restorānā ar tādu nosaukumu, protams, obligāti pirms vakariņām jāiedzer Martini kokteilis - izvēlējāmies džina un granātābolu sulas martini. Bija divas Garšošanas ēdienkartes - Sēņu un dārzeņu (visur tagad respektē veģetāriešus) un Šefpavāra. Paņēmām abas un visā dalījāmies. Kopā iznāca astoņi ēdieni un vēl uzkodas no šefpavāra!

Šefpavāra ēdienkartē bija zoss aknu terīne ar ingvera mērci un portvīna želeju; tvaicēts omārs un gliemeži ar kukurūzas pudiņu; pīles krūtiņa ar zaļo zirnīšu risoto, speķi un sēnēm; dažādi sieri.

Sēņu ēdienkartē bija gaileņu, marinētu tomātu, pupiņu un ūdenskreses salāti; trompetsēņu, kūpināta šķiņķa, zaļo zirnīšu un Parmas siera risoto; zaļo pupiņu, kartupeļu, mandeļu sautējums ar sarkanvīna mērci; cepti banāni ar speķa gabaliņiem un sēņu biscotti (cepumiem)! Pie katra ēdiena - attiecīgs vīns. Garšas saderēja perfekti, pat banāni ar speķi!

Nākamā dienā braucām ar Vīna vilcienu. Tam ir 100 gadu veca lokomotīve un atjaunoti vecie vagoni, kas papildināti arī ar modernu iestiklotu vagonu. Mēs izvēlējāmies vecmodīgo, kas atgādina Orient Express vilcienu no Parīzes uz Stambulu. Sēžot pie galdiņa ar skaistiem traukiem, sākām baudīt vīnu. Ēdienam izvēlējāmies salātus, lasi un cūkas cepeti. Ēdiens bija pirmklasīgs un ar izdomu. Lasis cepts sojas mērcē un ar apelsīna sulā karamelizētiem sīpoliem. Piedevās vietējie rudens dārzeņi un cepta polenta - kukurūzas putra, kas pēc vārīšanas tiek cepta formā cepeškrāsnī un tad sagriezta gabalos un vēl apcepta olīveļļā pannā ar ķiplokiem un sēnēm. Cūkas cepetis bija gatavots ar žāvētiem augļiem un kartupeļu putru, kurai pievienotas sēnes. (Sēņu laiks bija arī Kalifornijā.) Kamēr baudījām ēdienus un vīnu, mums garām slīdēja vīnu lauki un darītavas - gan eiropiskas, gan spāņu/meksikāņu stilā, gan modernas. Dzirkstošo vīnu darītavas mijās ar sarkano un balto vīnu darītavām. Ja brauc tām garām ar mašīnu, var apstāties, pagaršot vīnus un arī tos iegādāties. Notiek arī ekskursijas, lai iepazīstinātu ar ražošanas procesu.

Kad no Napas pilsētiņas bijām nokļuvuši līdz Sv. Helēnai, mūs lūdza pārsēsties uz Saldā ēdiena un vīnu degustēšanas vagonu, lai atgrieztos Napā. Saldajā - šokolādes izstrādājumi, augļu deserti un cepumi/kūkas. Šai vagonā bija klavieres un viens no viesiem, vīna un ēdiena iedvesmots, apsēdās un spēlēja. Mēs pārējie dziedājām!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?