Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nauda filmām sadalīta, vecmeistars aiz borta

Šā gada projektu konkursā jauno filmu ražošanas atbalstam Nacionālais kino centrs (NKC) nolēmis valsts atbalstu sniegt divām pašmāju spēlfilmām, kā arī diviem kopražojumiem. Latvijas kino vecmeistara Jāņa Streiča mākslas filmas Rūdolfa mantojums iecerētā turpinājuma Tās trakās skroderu dienas projekta pieteikums palicis aiz borta.

26. janvārī izsludinātajam NKC filmu projektu konkursam kopumā tika pieteikti 13 spēlfilmu projekti, no kuriem atbalstu guva četri. Savukārt dokumentālo filmu kategorijā no 14 pieteiktajiem tika atbalstīti trīs projekti.

80 tūkstošus latu no kopējās pieejamās summas spēlfilmu kategorijā ieguva jaunā latviešu režisora Jāņa Norda (SIA Tanka) filmas Mammu, es tevi mīlu projekts. Topošā piedzīvojumu drāma, kuras darbība norisināsies Rīgā, vēstīs par divpadsmitgadīgu zēnu, kas, cīnoties par savas mātes mīlestību, iekļūst arvien lielākās nepatikšanās. Filmas producente Alise Ģelze Dienai skaidro, ka NKC piešķīrums segšot pusi no filmas veidošanas izmaksām un ka sadarbība notiks arī ar kopproducentiem no Somijas un Lietuvas. Atbalstīšot arī skola Anglijā, kur režisors Jānis Nords studējis režiju.

Otrs atbalstītais pašmāju režisora darbs ar piešķīrumu 71 200 latu - Lailas Pakalniņas (kompānija Hargla) road movie ar kriminālelementiem Picas. Filmas sižets esot balstīts uz patiesiem notikumiem. «Kad strādāju laikrakstā Diena, uzdūros ziņu aģentūras BNS kriminālziņai par picu cepējiem, kas vienā vakarā iekūlās lielās nepatikšanās,» stāsta L. Pakalniņa. «Man tas izklausījās tik sirreāli, ka nolēmu uzrakstīt scenāriju.» Tagad L. Pakalniņa steidzīgi ķersies klāt NKC tikko atbalstītās jaunākās dokumentālās filmas Nieru salāti montēšanai, bet spēlfilmai pievērsīsies vēlāk. «Šis valsts atbalsts ir ļoti mazs un nepietiekams, taču, apzinoties visu, kas notiek valstī, jūtos ļoti pagodināta,» atzīst L. Pakalniņa.

Viens no NKC atbalstītajiem kopražojumiem - igauņu režisora Pētera Simma ansambļa drāma Vientuļā sala (Igaunija, Baltkrievija, Latvija (studija Forma)). Filma sekos pieciem stāstiem, kas cits ar citu savijas kādā lielā mūsdienu pilsētā. Tā stāstīs par cilvēkiem, kas ikdienā nesatiekas, bet dzīvo līdzās. «Līdzīgs princips skatāms spāņu režisora Alehandro Gonsalesa Injaritu slavenajā filmā Bābele,» stāsta studijas Forma izpildproducents Mārtiņš Slišāns. Vientuļajai salai piešķirti 34 000 latu. Otrs kopražojums ar 65 000 latu atbalstu - ievērojamā baltkrievu režisora Sergeja Loznicas filma Miglā (Baltkrievija, Latvija), kuras sižetiskā darbība risinās 1942. gadā apdzīvotā vietā aiz Daugavpils, laikā, kad vācu okupācija ir pašā zenītā. Filma vēstīšot par centieniem pieņemt morālu lēmumu amorālā situācijā.

Uz Dienas jautājumu, ko darīs situācijā, kad filmas Tās trakās skroderu dienas projekts nav atbalstīts, režisors J. Streičs atbildēja: «Nezinu... Es savas filmas taisu tautai, bet kā es varu uzbāzties ar savu mīlestību pret nāciju, ja valstij to nevajag?»

NKC pārstāvis Uldis Dimiševskis skaidroja, ka visas filmas tika vērtētas divās daļās: 75 procentus no vērtējuma veidoja kino ekspertu atzinums, bet pārējos 25 - projektu iesniedzēju iepriekšējie rezultāti izplatīšanas jomā, kā arī līgumu izpildes termiņi. «Jāņa Streiča pieteikums guva mazāk punktu tieši otrajā vērtējuma daļā,» atklāj U. Dimiševskis. Šajā konkursā spēlfilmas pretendēja kopumā uz 250 000 latu, bet dokumentālās - 24 480 latu. Filmu projektu pieteikumus izvērtēja NKC spēlfilmu eksperti Māris Putniņš, Uldis Cekulis, dokumentālo filmu eksperti Ieva Pitruka, Kārlis Rudzītis. Abās ekspertu komisijās bija U. Dimiševskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?