Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Nauda vairāk nekā 1,1 miljonam projektu

Aizvien populārākas daudzās valstīs kļūst kolektīvās finansēšanas interneta vietnes, kuras to atbalstītāji uzskata par paraugu nākotnes finanšu sistēmai.

Liktenīgā loma

Tā dēvētā kraudfondinga (crowdfunding) jeb kolektīvās finansēšanas interneta vietņu, kam latviešu valodā vislabāk atbilst nosaukums «tautas fondi», aizsākumi meklējami mūzikas industrijā, jo par pirmo šāda veida akciju kļuva britu rokgrupas Marrilon 1997. gadā izvērstā kampaņa turnejas pa ASV nepieciešamo līdzekļu savākšanai. Rokgrupa tobrīd bija zaudējusi lielo ierakstu studiju uzticību, jo desmit gados neviena no tās kompozīcijām nebija guvusi ievērojamus panākumus, un Marrilon pat nespēja atrast braucienam uz ASV nepieciešamos līdzekļus. Neatrodot citu risinājumu, tika pieņemts nestandarta lēmums ar interneta starpniecību vērsties pie Marrilon mūzikas cienītājiem ASV, lūdzot saziedot naudu un apsolot ziedotājiem īpašas labvēlības režīmu turnejas laikā.

Atbalstītāji īsā laikā saziedoja Marrilon nepieciešamos tūkstošus, un otro elpu ieguvušie mūziķi nolēma šādā veidā iegūt arī līdzekļus albumam Anoraknophobia, kas iznāca 2001. gadā un kuru ar priekšapmaksu pasūtīja vairāk nekā 12 tūkstoši Marrilon mūzikas (tā dēvētā neoprogresīvā roka) cienītāju. Grupa, kuru izglāba atbalstītāji, saziedojot līdzekļus ASV turnejai, veiksmīgi darbojas vēl šodien.

Pateicoties Marrilon panākumiem, modelis, kad projekta atbalstītāji apmaiņā pret dažādām priekšrocībām ziedo nelielas summas, XXI gadsimtā izplatījās vispirms mūzikas un filmu industrijā, kā arī informāciju tehnoloģiju jomā.

Savukārt, kad 2008. gada finanšu krīzes ietekmē radikāli samazinājās tradicionālā finanšu sektora vēlme un iespējas finansēt mazo un vidējo uzņēmējdarbību, šo nišu sāka ieņemt tautas fondi, saukti arī P2P (person to person, latviski - «cilvēks cilvēkam») platformas, kas saved kopā uzņēmējus un investorus, kā arī izstrādā finansēšanas noteikumus, strauji kļūstot par vienu no straujāk augošajām industrijām pasaulē.

Vairāk nekā miljards

Kā liecina kompānijas Massolution ziņojums Crowdfunding Industry Report 2013, pērn pasaulē kopumā ar tautas fondu starpniecību tika piesaistīti līdzekļi vairāk nekā 1,1 miljonam dažādu projektu, turklāt gada laikā piesaistīto līdzekļu apjoms sasniedza gandrīz 1,4 miljardus latu jeb pieaugumu par 81%, salīdzinot ar 2011. gadu, kad pasaulē kopumā ar tautas fondu starpniecību tika piesaistīti aptuveni 765 miljoni latu. Vēl 2010. gadā kopējais šādi piesaistīto līdzekļu apjoms bija aptuveni 500 miljoni latu.

Massolution arī norāda, kaut gan tautas fondi strauji izplatās visā pasaulē, nenoliedzamas līderes šajā ziņā ir Ziemeļamerika un Eiropa, kur ar P2P platformu starpniecību 2012. gadā tika piesaistīti attiecīgi aptuveni 815 miljoni latu (pieaugums par 105%, salīdzinot ar 2011. gadu) un 480 miljoni latu (pieaugums par 65%). Pārējās pasaules daļās šādi piesaistīto līdzekļu kopsumma ir nedaudz mazāka par 80 miljoniem latu, lai gan formāli tajā P2P platformu izmantošanai redzams straujākais pieaugums - 125%.

Palīdzēja krīze

Piesaistīto līdzekļu strauji augošais apjoms tiek skaidrots kā ar P2P platformu popularitātes kāpumu banku krīzes apstākļos, tā arī ar faktu, ka šīs platformas līdzekļu piesaistei izvēlas aizvien vērienīgāki projekti - 2012. gadā pirmoreiz vienai iecerei tikai piesaistīti apmēram 0,517 miljonu latu, bet šobrīd rekords ir aptuveni 6,6 miljoni, ko 2013. gadā izdevās piesaistīt kompānijai Canonical, kas gatavojas laist tirgū mobilo tālruni ar Linux Ubuntu operētājsistēmu. Turklāt līdzekļu piesaisti sekmē investoru iespēju paplašināšana. Ja sākotnēji tautas fondi tikai vāca ziedojumus vai piedāvāja iespējas ar priekšapmaksu iegādāties izstrādes stadijā esošus produktus, tad tagad investoriem iespējams gan aizdot uz procentiem nelielas summas, gan iegādāties iecerēto projektu akcijas.

Atbilstoši Massolution ziņojumam, lai arī pērn ziedojumu veidā vai kā priekšapmaksa tika piesaistīti 715 miljoni latu - par 85% vairāk nekā 2011. gadā, procentuāli straujāko pieaugumu - par 105%, piedzīvoja šādā ceļā piesaistītie aizdevumi, pārsniedzot 610 miljonus latu.

Patlaban optimistikās prognozes par tautas fondu popularitātes pieaugumu pasaulē saistās tieši ar Eiropu un lielā mērā skaidrojamas ar to, ka Eiropas bankas aizdevumus piešķir daudz negribīgāk nekā Ziemeļamerikā, bet kolektīvās finansēšanas vietnes vairākumā gadījumu parādījušās vēlāk nekā Atlantijas okeāna otrā krastā.

Tāpat daudziem cilvēkiem pievilcīga šķiet ideja ieguldīt nelielas naudas summas viņiem tīkamu ideju realizēšanā, it īpaši, ja ieguldījums tiek pozicionēts kā atbalsts nacionālajām ekonomikām. Savukārt no lielāka mēroga investoru viedokļa raugoties, būtiska loma ir arī faktam, ka ieguldījumi, izmantojot P2P plaformas, var pat būt ienesīgāki nekā līdzekļu ieguldīšana bankās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Tautas fondu skaits

2010. g. - pasaulē kopumā 283 tautas fondi.
2011. g. - 434 tautas fondi.
2012. g. - 536 tautas fondi, no tiem ASV - 191, Lielbritānijā - 44, Nīderlandē - 29, Francijā - 28, Brazīlijā - 21.
Statistikā norādīts, ka pa vienam tautas fondam darbojas arī Igaunijā un Latvijā. Ja Igaunijas P2P platforma Hooandja atrodama bez grūtībām, tad Latvijas tautas fonda vārds, interneta adrese un citi parametri parastam interesentam nav noskaidrojami.
Avots: crowdsourcing.org

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?