Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Naudas nepietiek, lauki var palikt bez vilcieniem

Ar lielu pompu pirms nedaudz vairāk nekā četriem gadiem atjaunotais vilcienu maršruts Rīga-Liepāja nākamgad var tikt slēgts, tāpat kā virkne citu dīzeļvilcienu maršrutu visā Latvijā. Par to brīdina pasažieru pārvadātājs Pasažieru vilciens (PV), ja tiks apstiprināta Latvijas dzelzceļa (LDz) plānotā maksas paaugstināšana par sliežu un pārējās dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu un, ja valsts šo sadārdzinājumu nekompensēs.

Satiksmes ministrijā (SM) Dienai līdz otrdienas vakaram nepaspēja sniegt komentāru - kas tiks darīts, lai vairākums dīzeļvilcienu maršrutu no nākamā gada netiktu slēgti.

Mazāk pasažieru

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) reizi gadā, bet ne vēlāk kā līdz 1. decembrim nosaka maksu par dzelzceļa infrastruktūras lietošanu nākamajā gadā. Pirms tam LDz ir jāiesniedz SPRK izmaksu aprēķini, par kuru pamatotību jābūt zvērināta revidenta ziņojumam. LDz iesniegtie aprēķini nākamajam gadam, pēc PV sniegtās informācijas, paredz par 24,4% paaugstināt infrastruktūras maksu pasažieru dīzeļvilcieniem, par - 19,8% elektrovilcieniem, vēsta LETA. Ja SPRK to akceptēs, PV 2011.gadā būs spiests slēgt gandrīz visus dīzeļvilcienu maršrutus. Dažas reizes dienā varētu kursēt dīzeļvilciens maršrutā Rīga-Valga, bet tikai līdz Siguldai, maršrutā Rīga-Daugavpils izdotos saglabāt vienu reisu dienā, lēsa PV pārstāvis Egons Ālers. Pēc viņa teiktā, šobrīd ir bažas tieši par dīzeļvilcienu, ne elektrovilcienu maršrutu slēgšanu, jo pirmie pamatā nodrošina pasažieru pārvadājumus attālāk no galvaspilsētas. Šie maršruti ir dārgāki, jo ir garāki un arī pasažieru tajos nav tik daudz, cik Rīgā un tās apkaimē. Lielā mērā krīzes ietekmē sarūkot pasažieru skaitam, PV pēdējos gados jau ir samazinājusi reisus, slēgusi arī divus maršrutus Rīga-Ventspils un Rīga -Reņģe, sacīja E. Ālers. Taču, sarūkot pasažieru un nobraukto vilcienu kilometru skaitam, maksa par dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu pieaug. «Pasažieru infrastruktūras izmaksas nākamajam gadam samazinās, bet maksas pieaugums saistīts tikai ar pārvadājumu apjoma samazinājumu. Ja pieaug pārvadājumu skaits, samazinās maksas slogs uz vienu vienību jeb vilcienu kilometru. Ja pārvadājumu skaits samazinās, izmaksas sadalās uz mazāku skaitu vilcienu kilometru,» skaidroja LDz pārstāve Antra Birzule.

Biļete uz pusi dārgāka

PV nepieļauj iespēju pieaugušo maksu par dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu kompensēt ar biļešu cenas paaugstināšanu. «Tas nozīmētu pieaugumu 40-50% apmērā. Nav vērts uzlikt tādu cenu, ko klients nebūs spējīgs vai arī negribēs maksāt,» noteica E. Ālers un pauda viedokli, ka tādā gadījumā vilcienu pasažieru skaits ievērojami saruktu un tik un tā maršrutus agri vai vēlu nāktos slēgt. Šobrīd ieņēmumi no biļetēm sedz 40% no kopējām pasažieru pārvadāšanas izmaksām, pārējo daļu sedz valsts dotācija. Tā pēdējos gados ir mazinājusies līdz 24 miljoniem latu šogad. Lai pēc maksas paaugstināšanas par dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu varētu saglabāt līdzšinējos maršrutus un reisu skaitu, nepaaugstinot biļešu cenu, PV nākamgad valsts dotācijā vajadzētu saņemt par aptuveni pieciem miljoniem latu vairāk nekā šogad. «Taču baidos, vai tas budžeta konsolidācijas apstākļos maz būs iespējams,» noteica E. Ālers. LDz norāda, ka tā varētu mazināt maksu, ja vien kompānijai tiktu atdots samaksātais degvielas akcīzes nodoklis (pērn tajā samaksāti teju 17 miljoni latu), ko atbalstījusi Ostu padome un kam saņemts arī līdzšinējās SM vadības akcepts, piebilda A. Birzule. Ja nekāds kompromiss netiks rasts un PV nāksies nākamgad slēgt vairumu dīzeļvilcienu maršrutu, tad, visticamāk, vairāk darba būs autobusiem, sacīja E. Ālers. Jautāts, cik lietderīgi šādā situācijā ir turpināt PV izsludināto konkursu septiņu dīzeļvilcienu iegādei vairāku desmitu miljonu vērtībā, E. Ālers noteica, ka konkurss pārtraukts netiks. Pat ja vairākums dīzeļvilcienu maršrutu no nākamā gada tiks slēgti, tas būtu tikai krīzes laikā. Kad situācija uzlabotos, maršrutus atjaunotu un modernajiem dīzeļvilcieniem tiktu rasts izmantojums, pārliecināts PV pārstāvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Dīzeļvilcienu maršruti

Rīga-Gulbene
Rīga-Krustpils
Rīga-Liepāja
Rīga-Rēzekne-Zilupe
Rīga-Valga
Rīga-Daugavpils

No maršrutiem varētu saglabāt*
Rīga-Daugavpils
Rīga-Valga līdz Siguldai

*ja paaugstinās maksu par dzelzceļa infrastruktūras lietošanu un valsts šo sadārdzinājumu nesegs
Avots: Pasažieru vilciens

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Netici, Dauka, netici vēl!

Būt dullam latviešu ausīs vienmēr ir skanējis vairāk kā kompliments. Pēc Nacionālā teātra Dullā Daukas – vēl jo vairāk.

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?