Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Nav epidēmijas, nav naudas

Vairāk nekā 40 000 - tik šobrīd Latvijā ir C hepatīta inficēto cilvēku. Patlaban valsts kompensē 75% no ārstēšanai nepieciešamo medikamentu izmaksām, bet, lai to izmantotu, līdzmaksājums var būt no 70 līdz pat 209 latiem mēnesī. Rezultātā daļa to nevar atļauties un, kā norāda speciālisti, ir staigājošs infekcijas avots. Situācija gan tuvākajā laikā diez vai mainīsies, jo trūkst naudas.

Pirms nedēļas Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē, runājot par kompensējamajiem medikamentiem, deputāti pieprasīja Veselības ministrijai (VM) informāciju par C hepatīta slimniekiem un to, kāpēc šai slimnieku grupai netiek kompensēti medikamenti 100% apmērā. Pēc deputātu domām, nākotnē strauji varētu palielināties šo pacientu skaits un sasniegt pat epidēmijas līmeni. Atbildi gan VM varēja sniegt tikai vakar atkārtotā sēdē.

Situācija šobrīd nav dramatiska, sēdē norādīja Slimību profilakses un kontroles centra direktore Inga Šmate. Lai gan pētījuma dati liecina, ka Latvija pieder valstu grupai ar vidēji augstu infekcijas līmeni, patlaban esošo situāciju nevar pielīdzināt epidēmijai, jo gadu no gada samazinās akūtu C hepatīta gadījumu skaits - laika posmā no 2002. līdz 2012. gadam saslimstība samazinājusies 2,7 reizes, skaidroja I. Šmate. Arī prognozes par C hepatīta izplatības samazināšanos nākotnē ir pozitīvas.

Hepatīta biedrības pārstāvim Kristapam Kauguram gan radies iespaids, ka VM un tās pakļautībā esošās iestādes problēmai nepievērš pietiekamu uzmanību. Viņš Dienai atzīmēja, ka Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā nav 100% kompensācijas hepatīta C ārstēšanai. Rezultātā aizvien pieaug to cilvēku skaits, kuri pamet valsti, lai saņemtu bezmaksas ārstēšanu citur. K. Kaugurs arī norādīja, ka ārstēšanas izmaksas laikus neārstētajiem hepatīta C pacientiem ir 30 reižu augstākas salīdzinājumā ar izmaksām, šo pacientus ārstējot savlaicīgi. Šādi secinājumi izdarīti pēc Eiropas politikas izpētes centra veiktā pētījuma, kur noskaidrots, ka savlaicīga visu Latvijas C hepatīta slimnieku ārstēšana laika periodā no 2008. līdz 2015. gadam izmaksātu ap 36 miljoniem eiro, savukārt izdevumi seku novēršanai var sasniegt pat miljardu eiro.

Lai cīnītos par atbalstu hepatīta C slimniekiem, šā gada sākumā, izmantojot kolektīvo iesniegumu, 13 600 cilvēku parakstījās par to, lai ikvienam šīs diagnozes pacientam būtu iespēja saņemt 100% valsts atbalstu ārstēšanās izdevumiem. Šādu iniciatīvu vienbalsīgi atbalstīja arī deputāti, samazinot gan kompensācijas apjomu līdz 90%. Lai arī finansējums atbalsta palielināšanai VM tika piešķirts, ministrija to sadalīja visai kompensējamo medikamentu sistēmai. Šobrīd VM parlamentārā sekretāre Liene Cipule norāda, ka zāļu kompensācijai papildus katru gadu nepieciešami vairāk nekā 22 miljoni latu. Lai gan C hepatīta pacientiem pietiktu ar 3,7 miljoniem, L. Cipule norāda, ka nedrīkst par prioritāti izvirzīt vienas diagnozes pacientus, lai neizjauktu kompensējamo zāļu sistēmu. Tomēr gan deputāti, gan ministrijas pārstāvji saprot, ka šogad šādu summu papildus, visticamāk, nebūs iespējams iegūt. VM gan norāda, ka palīdzēt ar līdzmaksājumu varētu arī pašvaldības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Saslimstība ar hepatītu C

Patlaban Latvijā ir apmēram 40 000 C hepatīta slimnieku
Šā gada pirmajos septiņos mēnešos atklāts 31 akūta C hepatīta gadījums un 633 hroniska C hepatīta gadījumi. Pērn šajā pašā laika posmā - attiecīgi 28 un 786 gadījumi
2012. gadā uz 100 000 iedzīvotāju bija 67 hroniskā B un C hepatīta gadījumi
Lielākā saslimstība ar C hepatītu ir Rīgā, Pierīgā un Kurzemē
Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?