Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Ne dienu brokastis bez nūdeļu zupas!

Neesmu no cilvēkiem, kuri ēšanas jomā ieliek sevi noteiktos rāmjos un ievēro ēdienreizes gluži kā pēc grafika. Drīzāk otrādi - ja piefiksēju, ka vairākas dienas esmu pusdienojusi teju vienā un tajā pašā laikā, sāku prātot, kas noticis manā dzīvē. Patiesībā par to, kāpēc ēdu šā vai tā, galvu nelauzu, taču ir reizes, kad ikdienas ritms mainās, it sevišķi ceļojumos.

Brokastis viesnīcā tūristam ir svēta lieta. Tas nozīmē, ka katru dienu vienā un tajā pašā laikā esi spiests ieturēt dienas galveno maltīti, kā brokastis dēvē dažs labs uztura speciālists. Izrādās, tieši tad rodas vērtīgas atklāsmes, pie kurām mājās, iespējams, nemaz nenonāktu.

Siers, šķiņķis, desa, ievārījums, maize, pāris negatavu vai kompota augļu, jogurts, brokastu pārslas - ceļotājiem šāds standarta brokastu galda piedāvājums lielākajā daļā Eiropas vidusmēra viesnīcu ir labi pazīstams (nerunāsim par izņēmumiem Francijā, Anglijā u. c.). Neņemos spriest, ko mājās brokastīs ēd tie, kuri četrpadsmit dienas pēc kārtas ir spējīgi locīt iekšā sintētiska šķiņķa kalnus, taču man parasti jau ceturtajā dienā uzmācas šaubas, vai vajag sevi mocīt. Varbūt esmu tipisks nebrokastu cilvēks?

Jaunākais ceļojums pierādīja pretējo - esmu tipisks brokastu cilvēks, taču - ja brokastīs tieku pie rīsu nūdeļu zupas. Visas šīs reizes saistītas ar ilgāku uzturēšanos Āzijā - Šrilankā, Indijā, Taizemē, Vjetnamā. Tās ir zemes, kur brokastis pārsvarā sākas ar zupu un vakariņas beidzas ar zupu, un arī mana dienas ēdienkarte bija atbilstoša vietējo tradīcijām. Pēc 15 dienām Vjetnamā ar rīsu nūdeļu zupu katrās brokastīs man vairs neviens neiestāstīs, cik veselīgas ir veikalā pirktās brokastu pārslas (starp citu, lielajā mušļa pakā,pēc vācu televīzijas raidījuma Servicezeit pētījuma, vidēji ir «paslēpts» 31 gabaliņš cukura).

Vjetnamā gan uz ielām (kur visas maltītes ietur 99% vietējo), gan viesnīcās darbojas viens princips - pavārs vai gatavotājs ielej dziļā bļodiņā buljonu, ieliek saplucinātus vārītas vistas vai liellopa gaļas gabaliņus, reizēm arī zivis, bagātīgi ieber visvisādus ļoti garšīgus zaļumus un pēc tam pieliek iepriekš sagatavotas, bet pirms pasniegšanas uz brīdi ūdenī iemērktas rīsu nūdeles. Šādu zupu ēd ar irbulīšiem, bet šķidrumu var izsmelt ar karoti. Var arī skaļi izstrēbt, kā to dara vietējie. Jo skaļāk strebj, vēlams, iesūcot arī dažu labu garo nūdeli, jo garšīgāka zupa. No šī paņēmiena gan es atteicos, bet zupa man kļuvusi par nepieciešamību. It sevišķi agros rītos - tādos, kādos man gadiem ilgi doma par brokastošanu likusies pretdabiska. Vienīgais, kā pietrūkst, ir speciālais nūdeļu mērcēšanas sietiņš; to es neapdomīgā kārtā Vjetnamā nenopirku.

Starp citu - fakts pārdomām tiem, kam zupa brokastīs šķiet kas nepieņemams. Vjetnamā liekais svars ir nepilniem 3% iedzīvotāju. Tiem ļaudīm, kas brokastīs diendienā ēd tradicionālo rīsu nūdeļu zupu, liekā svara nav vispār!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?