Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Ne mazāk kā pērn

No šodienas studētgribētāji var elektroniski pieteikties studijām kādā no vienpadsmit Latvijas augstskolām. Šāda sistēma darbojas jau septīto gadu. Uz izvēlēto augstskolu gan būs jādodas tik un tā - aptuveni pēc nedēļas pieteikumi būs jāapstiprina arī klātienē. Augstskolās šogad gaida ne mazāk jauno studentu kā iepriekšējā gadā, vienīgi atsevišķos gadījumos pieļaujot, ka to varētu būt mazāk.

Ar savu finansējumu

Vēl pirms pāris mēnešiem studenti cīnījās par to, lai augstskolas, mainoties finansējuma sadalei no valsts, nākamajam mācību gadam nesamazinātu tā dēvēto budžeta vietu skaitu. Dienas apkopotā informācija liecina, ka šī cīņa būtībā izcīnīta un augstskolas šim mērķim tiešām novirzījušas savu finansējumu. Piemēram, papildus valsts piešķirtajam savus līdzekļus šogad budžeta vietu nodrošināšanā iegulda Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) un tur budžeta vietu skaits, salīdzinot ar gadu iepriekš, būs pat lielāks.

Arī Daugavpils Universitātē (DU) šogad pieņemts lēmums palielināt bezmaksas vietu skaitu. To šajā uzņemšanā varētu būt ap 800, no kurām apmēram 600 - valsts finansētās studiju vietas. Tas darīts ar vēlmi noturēt reģionā studentus, bet ne mazāk svarīgs faktors - studentu maksātspēja reģionā ir zemāka nekā, piemēram, Rīgā. Finansējums rasts no pašas universitātes ienākumiem, Dienai stāsta DU pārstāve Zaiga Lāce. Budžeta vietas sadalītas atbilstoši tendencēm - visvairāk to būs dabaszinātņu un tehnoloģiju jomā, humanitārajās zinībās un pedagoģijā, bet mazāk - sociālajās zinātnēs. Sociālo zinātņu programmās budžeta vietu skaits samazināts arī Vidzemes Augstskolā, kaut kopumā tas palicis iepriekšējā gada līmenī. Arī te daļu - 14% - no kopējām budžeta vietām šogad finansē pati augstskola, Dienai stāsta tās pārstāve Sintija Kunceviča.

Samazinājuma bezmaksas vietu skaitā nebūs arī Rīgas Stradiņa universitātē (RSU) un Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU). Noturēt to pagājušā gada līmenī LLU gan izdodas, pateicoties tam, ka trīspusējais līgums starp Izglītības un zinātnes ministriju un Zemkopības ministriju parakstīts vēl pagājušā gada decembrī - pirms lēmuma par valsts budžeta vietu apmaksas nosacījumu maiņu.

Arī jaunas programmas

Daļa augstskolu atturas Dienai prognozēt studētgribētāju skaitu, tikmēr, piemēram, RTU ir pārliecināti par tā pieaugumu, kas varētu palielināties tāpat kā pagājušajā gadā, atzīmē RTU pārstāve Dita Arāja. Optimistiski noskaņoti ir arī DU. Lai gan pēdējos trīs gados it kā bijusi neliela krituma tendence, šogad tur cer, ka tieši pašas augstskolas piešķirtās bezmaksas vietas varētu ļaut uzņemt tikpat studentu, cik pērn. Par pagājušā gada rādītājiem runā arī RSU un Ventspils Augstskola, bet Latvijas Universitātē (LU) atgādina par kopējo demogrāfisko situāciju valstī. «Ņemot vērā demogrāfisko situāciju valstī, studētgribētāju skaits samazinās. Proporcionāli pret vidējo izglītību ieguvušo skaitu uzņemto studentu skaits LU ir stabils ar nelielu pieauguma tendenci,» Dienai komentē LU pārstāve Sabīne Spurķe.

Viens no veidiem, kā jauniešus piesaistīt, iespējams, būs jaunās studiju programmas. Kā liecina Nacionālās izglītības iespēju datubāzes informācija, augstskolas piedāvā 14 jaunas studiju programmas vai apakšprogrammas. Piemēram, DU jau esošās bakalaura programmas Bioloģija ietvaros šogad atsevišķi piedāvā arī Akvakultūru bioloģiju. Pēc šiem speciālistiem esot liels pieprasījums, tāpēc studenti varēšot strādāt, vēl mācoties, turklāt augstskola prognozē labu atalgojumu.

RTU Cēsu filiāle sadarbībā ar Draugiem.lv piedāvās jaunu programmu - mobilo aplikāciju veidošanu, kas balstīta jau esošajā programmā Datorsistēmas. Te Draugiem.lv sola gan prakses vietas uzņēmumā, gan vieslekcijas, atzīmē D. Arāja.

Jaunas studiju programmas ir arī LLU, Latvijas Universitātē, Ventspils Augstskolā un citās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pieteikšanās studijām

Pieteikties elektroniski studijām var portālā www.latvija.lv no 27. jūnija plkst. 9 līdz 12. jūlija plkst. 16. Reģistrācijas maksa ir 30 eiro.
Savus pieteikumus uz vietas varēs apstiprināt augstskolās klātienē pārsvarā no 5. līdz 12. jūlijam.
Rīgas Stradiņa universitātē dokumentu pieņemšana studiju programmās notiks no 1. līdz 12. jūlijam.
Latvijas Lauksaimniecības universitātē papildus jau tradicionāli notiks arī Uzņemšanas nakts pasākums 12. jūlijā no plkst. 20 līdz 24.
Avoti: Niid.lv, augstskolu sniegtā informācija, VRAA

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?