Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ne tikai militārs atbalsts Baltijai

ASV viceprezidents Džo Baidens trešdien Viļņā kopīgā paziņojumā ar Latvijas Valsts prezidentu Andri Bērziņu un Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti vēlreiz apstiprināja, ka Vašingtonas līguma 5. pants ir spēkā un tas darbosies jebkuras agresijas gadījumā pret alianses dalībvalsti. «Saskaņā ar 5. pantu, saskaņā ar NATO līgumu mēs atbildēsim jebkurai agresijai pret NATO dalībvalsti,» uzsvēra Dž. Baidens.

«Mēs uztveram savus pienākumus ļoti, ļoti, ļoti nopietni. Gan prezidents, gan es, gan mana tauta,» teica Dž. Baidens, norādot gan uz Baltijas gaisa telpas aizsardzību, gan uz kopīgām mācībām: «Nav jautājums, ko ASV var darīt Baltijas valstīm, jautājums ir, ko mēs varam darīt kopā.»

Pēc tikšanās Valsts prezidents Bērziņš žurnālistiem uzsvēra, ka «ievērojami tiks palielināta ASV militārā klātbūtne Baltijā». Viņš norādīja gan uz kopīgām mācībām, gan uz pievēršanos NATO Baltijas valstu un Polijas aizsardzības plāniem. «[Baltijas valstu aizsardzības] stratēģijas tiks pārskatītas atbilstoši reālajai situācijai.» Noprotams, ka par Baltijas un Polijas aizsardzības plāniem tiks spriests arī gaidāmajā NATO samitā Lielbritānijā.

Dž. Baidens apliecināja, ka Baltijas valstu gaisa telpas aizsardzība tiks turpināta. Tāpat tiks sperti papildu soļi, lai palielinātu militāro sadarbību. ASV viceprezidents arī norādīja uz energodrošības nozīmi, proti, svarīgi, lai neviena valsts energopiegādes nevarētu izmantot pret citu valsti kā ieroci. Arī A. Bērziņš skaidroja, ka būtiska ir energodrošības garantēšana. Turklāt ASV solījusi atvērt eksportam savu gāzes tirgu: «Militāri tiek darīts viss, jāsper pārējie soļi, lai varētu stabili attīstīties.» Valsts prezidents arī bilda, ka, ņemot vērā Latvijas nepieciešamību diversificēt eksporta tirgus, tiek pārplānotas amatpersonu vizītes, kas varētu līdzēt mūsu valsts uzņēmējiem.

Jau ziņots, ka Dž. Baidens otrdien Varšavā tikās ar Polijas un Igaunijas prezidentiem, kuriem pauda līdzīgu nostāju. Valsts prezidents pēc šīs tikšanās saņēmis Polijas kolēģa Broņislava Komorovska zvanu, lai saskaņotu kopīgo pozīciju. Dž. Baidens, līdzīgi kā Varšavā, arī Viļņā uzsvēra, ka neviens cits labāk neapzinās neatkarības vērtību kā trīs Baltijas valstis. Arī Ukraina bija pati izvēlējusies iet savu ceļu, taču Krievija pret to vērsusi agresiju un noorganizējusi starptautiski neatzītu referendumu. Dž. Baidens atgādināja, ka pasaule ir mainījusies un Krievija nevarēs izvairīties no šī fakta. «Tik ilgi, kamēr Krievija turpinās tās tumšo ceļu, tā saskarsies ar pieaugošu ekonomisku un politisku izolāciju,» brīdināja Baidens.

Lūgts komentēt ASV viceprezidenta vizīti, ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala norādīja, ka Dž. Baidens pēc tikšanās bijis ļoti apmierināts: «Tā bija ļoti laba diena ASV un Latvijas attiecībām, tā bija ļoti laba diena ASV un Baltijas attiecībām, tas bija būtiski, ka viceprezidents atbrauca.» Vaicāts, vai iespējams Baltijas reģionā palielināt NATO klātbūtni, vēstnieks teica: «Šīs diskusijas virzās. Kā jūs zināt, mēs jau esam palielinājuši savu klātbūtni ļoti svarīgajā Baltijas gaisa patrulēšanas misijā, kas bijusi šeit daudzus gadus. Būs daudz divpusēju Latvijas un ASV diskusiju, trīs Baltijas partneri spriedīs ar ASV par iespējamu jaunu aprīkojumu, jauniem pirkumiem. Visas trīs Baltijas valstis pievērš lielāku uzmanību aizsardzības attiecībām. Būs arī plaša NATO diskusija, tostarp par mācībām. Diskusijās tiks ņemts vērā Krimas un Ukrainas konteksts.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?