Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Nedod mieru pirmsvēlēšanu raidījumi

Ventspils mērs Aivars Lembergs otro reizi vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), kā arī Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (NEPLP) ar iesniegumu pārbaudīt iespējamo slēpto politisko aģitāciju sabiedriskajos medijos. Rīgas Stradiņa universitātes pasniedzēja Anda Rožukalne apšauba monitoringa kvalitāti un uzskata to par augstāko nekaunību, jo pats A.

Lembergs publicitātes spodrināšanai regulāri izmanto sev uzticīgos medijus. Tikmēr Ventspils pašvaldības un Latvijas Televīzijas (LTV) pārstāvji pinas skaidrojumos par to, kā tiek finansētas LTV ēterā redzamās reklāmas.

Šoreiz A. Lemberga veiktais monitorings liecinot, ka Latvijas Radio (LR) laikā no 26. jūlija līdz 17. septembrim (pirms vēlēšanām) «konstatējama izteikta politisko partiju apvienības Vienotība dominante». Kopumā tā veidojot 24% no visu ziņu klāsta. Vēl viens grēkāzis esot Zatlera Reformu partija (ZRP), kas parādījusies 7% no LR1 ziņām. Savukārt Vienotības deputātu publicitāte pēc citēšanas vai atskaņošanas biežuma ierindojas pirmajā desmitniekā. Nepamanīts A. Lemberga monitoringā nav palicis arī sabiedriskās politikas centrs Providus, kuru pētnieci Ivetu Kažoku viņš min kā iespējamo Valda Zatlera (ZRP) aģitatori.

«Man nav ko komentēt. Radījuma kvalitāti un kvantitāti nemēra pēc politiķu publicitātes biežuma. Ziņas nosaka svarīgums un aktualitāte,» par iesniegumu teic LR ģenerāldirektors Dzintris Kolāts. Viņš piebilst, ka šis monitorings drīzāk esot «matemātisks kalambūrs» un esot žēl, ka cilvēks, kuram ir jādara lielas lietas, nodarbojas ar šādu skaitļošanu.

Pirmajā Ventspils mēra iesniegumā viņš vērsa uzmanību uz iespējamo slēpto politisko aģitāciju LTV. Sabiedriskās televīzijas Ziņu dienesta vadītājs Mareks Gailītis norāda, ka dažu politisko spēku lielāka publicitāte, ņemot vērā šīs vasaras notikumus, ir tikai loģiska. «Ziņas veidojas pēc loģikas un aktualitātes, nevis pēc tā, vai mēs intervējam vienu vai otru politiķu,» viņš saka.

A. Rožukalne stāsta, ka arī viņas rīcībā ir monitoringa dati, ko apkopojusi ziņu aģentūra LETA. Tajos parādoties pretēja tendence tai, par ko ir aizdomas A. Lembergam - lielākā daļa publikāciju par politiskajiem spēkiem bijušas neitrālas. Mediju eksperte norāda, ka, veicot mediju monitoringu, ir jāņem ne tikai publikāciju skaits, bet arī temats, attieksme, publicitātes cēloņi un virkne citu kategoriju. KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs pauž, ka abi A. Lemberga iesniegumi sadarbībā ar NEPLP tiekot vērtēti. Atkārtotu monitoringu KNAB nenāksies veikt, jo birojs ir veicis novērošanu pirmsvēlēšanu periodā.

Par Ventspils pilsētas pirmsvēlēšanu perioda nasko reklamēšanos LTV, kas turpinās arī šobrīd, konkrētus skaidrojumus Diena nesaņēma. Ventspils pašvaldība par to nav tērējusi ne santīma, bet nevarot atklāt, kurš ir finansējuma avots, apgalvo pašvaldības pārstāve Rasa Zālīte. LTV Reklāmas daļas vadītāja Sanita Vuškāne iepriekš pauda, ka reklāmas laiks Ventspilij, «kā jebkuram citam», tiekot iepirkts, nevis nodrošināts ar bārtera darījumu. Turpretī Ventspils Attīstības aģentūras direktore Lilita Seimuškāne saka: «Reklāmas laiku pilsēta iegūst, finansiāli atbalstot daudzus nozīmīgus mūzikas projektus.» Tas gan neesot klasiskais bārters. «Saņēmu iespēju plašām tautu masām pastāstīt par simpātijām pret Ventspili,» par piedalīšanos vienā no reklāmām saka portāla ventasbalss.lv redaktors Pēteris Neimanis. Informācijas par reklāmas finansētājiem viņam neesot. Konkrētu atbildi, kurš ir finansētājs un cik šīs reklāmas maksā gan LTV, gan L. Seimuškāne, sola pirmdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?