Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Neēst neko, ko vecmāmiņa neuzskata par ēdienu

Nākamgad vispār neēdīšu čipsus un nedzeršu kolu no divu litru pudelēm. Nepirkšu kino konfektes un iešu ar līkumu pārtikas produktiem, kuriem virsū rakstīts, ka tie ir veselīgi. Pie gaļas ēdieniem likšu tikai lapu salātus, bet baltmaizi ēdīšu pa lieliem svētkiem. Katru rītu spiedīšu sulu un dzeršu daudz ūdens. Pats audzēšu tomātus, gurķus, baziliku, kāļus un zemenes ēdīšu zemeņu laikā, nevis tad, kad iegribas, vai nekad. Vairāk gatavošu, nevis lasīšu vai rakstīšu par gatavošanu.

Jaunais gads nāk ar simt un vienu apņemšanos, un domāju, ka lielākai daļai cilvēku tās attiecas uz kulināriju - mazāk ēdīšu, labāk ēdīšu, pareizāk ēdīšu, neiešu uz lielveikaliem, sākšu gatavot.

Ēšanas apņemšanās ievērot ir pavisam viegli. Brokastis kā karalim, pusdienas kā princim, vakariņas kā ubagam, un uzturā nelietot neko, ko tava vecmāmiņa neuzskata par ēdienu. Galvenais ir ievērot mērenību, dažādību un neiet uz McDonald's. Lai arī, iespējams, tur nopērkamie izstrādājumi ir daudz veselīgāki par mājās uzsildītiem pelmeņiem no ģimenes pakas. Vai bērnu cīsiņiem.

Svētku noguris, kāds mans draugs piegāja pie pavārgrāmatu plaukta un paņēma jauno Jurkānes grāmatu. Pusstundu to šķirstījis, viņš, iespējams, atklāja lielāko kulinārijas noslēpumu, jo noteica: «Gatavot, izrādās, ir pavisam vienkārši - ir tikai jāļaujas un jāgatavo.»

Gatavošanas apņemšanās tāpēc ir vēl vieglāk izpildīt nekā ēšanas apņemšanās, jo atšķirībā no pareizas ēšanas tievēšanas dēļ te rezultāts uzreiz ir gatavs. Atliek tikai izvēlēties recepti, sagādāt sastāvdaļas, un gatavošana var sākties. Bez šķipsnas sāls un svaigi maltiem pipariem viss, kas vēl vajadzīgs, ir nedaudz drosmes, nedaudz pašpārliecinātības un rezerves sastāvdaļas, ja nu kaut kas nesanāk.

Ir dzirdēts arī par pavisam trakiem gastronomijas izaicinājumiem un apņemšanos. Meitene, kura ar gatavošanu bija uz jūs, paņēma franču ēdienu pavārgrāmatu un gada laikā pagatavoja katru tur iekļauto recepti. Tika galā ar svaigiem vēžiem, pīles atkaulošanu, franču kūkām un visām vairāk nekā 500 receptēm. Rakstīja par to blogu, pēc tam grāmatu, tika uzņemta filma. Arī latviešu kulinārijas grāmatas prasīties prasās, lai visas to receptes tiek pagatavotas.

Kāds latviešu puisis jau vairāk nekā gadu katru nedēļu gatavo pēc saraksta visu valstu raksturīgākos ēdienus. Ticis jau līdz Kotdivuārai. Ļoti skaista kulinārijas apņemšanās - viena no skaistākajām, kādu esmu dzirdējis. Ne tikai katru nedēļu gatavo ko citu, bet uzzini, ka ir tāda valsts kā Kaboverde vai Burkinafaso. Un iepazīsti ēdienu sastāvdaļas, par kurām tev nav bijis ne jausmas. Un atrodi, kur un kā tās varētu iegādāties.

Lai arī kāda būtu tava apņemšanās - ir tai sakars ar ēšanu un gatavošanu vai arī nav, viss, kas vajadzīgs, ir gribēšana. Ja gribi kļūt tievāks, mazāk ēd un vairāk sporto. Ja gribi mācēt pagatavot simt un vienu ēdienu, sāc gatavot, un viss sanāks.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?