Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Negrib būt «nejaukie vācieši»

Pēc nesenā Eirovīzijas dziesmu konkursa fināla, kurā Vācijas pārstāvjiem Cascada punktus piešķīra piecas no 39 balsojušajām valstīm, daudzi vācieši uzskata, ka šādi eiropieši pauduši nepatiku pret Vācijas kancleres Angelas Merkeles proponēto taupības politiku, ko vairākām eirozonas valstīm vajadzēja ieviest, lai saņemtu finansiālo palīdzību.

Tomēr šķiet, ka Vācija vēlas uzlabot savu tēlu eiropiešu acīs, tādēļ ir aktīvi metusies risināt parādu krīzes smagi skartā kontinenta vienu no akūtākajām problēmām - jauniešu bezdarbu, kas, piemēram, Grieķijā ir pārkāpis 60 procentu slieksni.

Vācieši jūtas neērti

Gan politiķi, gan ierindas vācieši ir ļoti satraukušies par Vācijas tēlu citās Eiropas valstīs, kur protestos pret taupības pasākumiem un bezdarbu Vācija ir apvainota centienos uzurpēt varu Eiropā, bet A. Merkele pielīdzināta nacistiskās Vācijas diktatoram Ādolfam Hitleram.

Eiropas Starptautisko attiecību padomes Berlīnes biroja vadītājai Ulrikei Gero, tiekoties ar Vācijas iedzīvotājiem, nereti tiek uzdots šāds jautājums: «Vai mēs esam atbildīgi par jauniešu bezdarbu Spānijā?» «Viņi sāk izjust neērtību,» U. Gero stāsta izdevumam The Christian Science Monitor, «viņi nevēlas būt «nejaukie vācieši».»

Nepatika pret Vāciju likusi Berlīnei rīkoties, tādēļ viens no labākajiem veidiem, kā mazināt antipātijas, ir palīdzēt citām valstīm samazināt gados jaunu cilvēku bezdarbu. Jaunākie Eurostat dati liecina, ka martā 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs vidēji bez darba bija 23,5% darbspējīgo cilvēku vecumā līdz 24 gadiem.

Tikai divās valstīs - Vācijā un Austrijā - jauniešu bezdarbnieku bija mazāk par 10% no kopējā bezdarbnieku skaita. Tikmēr Spānijā tie bija 55,9%, bet Grieķijā februārī - 62,5%.

Palīdzēs dienvidniekiem

Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible, kurš kritizē Eiropas Komisijas kavēšanos samazināt jauniešu bezdarbu un ir aicinājis ES pēc iespējas ātrāk piešķirt sešus miljardus eiro (4,2 miljardi latu) problēmas risināšanai, pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Vācijas valdības kontrolētā attīstības banka KfW palīdzēs Portugālei, kur bez darba ir vairāk nekā 38% jauniešu, izveidot institūciju, kuras mērķis būs cīnīties pret jauniešu bezdarbu.

Pagājušajā mēnesī Vācija vienojās ar Spāniju, ka aptuveni 5000 spāņu dos iespēju iegūt arodapmācību vai darbu Vācijā. Vācija arī vēlas palīdzēt Spānijai izveidot jaunu darba apmācības sistēmu. Vācijas Finanšu ministrija lēš, ka palīdzības sniegšanai Portugālei un Spānijai caur KfW tiks novirzīti ap 800 miljoniem eiro (560 miljoni latu), raksta Reuters.

Kopā ar Spāniju arī paredzēts izveidot privāti pārvaldītu fondu, kam no investoriem vajadzēs piesaistīt piecus miljardus eiro (3,5 miljardi latu), kurus pēc tam ieguldītu mazajos un vidējos uzņēmumos Spānijā.

Šonedēļ Vācija un Francija izziņos kopīgu plānu jauniešu bezdarba samazināšanai ES. Tas paredzot aktīvāk iesaistīt uzņēmējus un piesaistīt finansējumu no Eiropas Investīciju bankas un ES struktūrfondiem, vēsta laikraksts Rheinische Post.

Lai runātu par jauniešu bezdarbu, A. Merkele 3. jūlijā Berlīnē rīkos tikšanos ar visu ES dalībvalstu darba ministriem.

Cer uz viesstrādniekiem

Berlīnes centieni palīdzēt citām Eiropas valstīm nav saistīti tikai ar tēla spodrināšanu, bet arī ar faktu, ka pašai Vācijai, kur bezdarba līmenis nedaudz pārsniedz 5%, nācijas novecošanas un relatīvi zemās imigrācijas dēļ vairākos sektoros tuvākajā laikā var pietrūkt darbaroku.

Ekonomisti brīdina, ka tas var traucēt Vācijas ekonomikai, no kuras ir ļoti atkarīgi visa kontinenta centieni atgriezties uz stabilas izaugsmes takas.

Pērn Vācijā neizmantoti palika 33 tūkstoši vakanču arodapmācībai, tādēļ vācieši cer, ka bezdarbnieki no citām Eiropas valstīm aizpildīs šo robu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?