Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Nemaksās par to, kas nepiederēs

Čaula ir izveidota, bet iekšā - tukšums. Ar šādiem vārdiem varētu raksturot situāciju, kas izveidojusies Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā. Par Eiropas naudu iepriekšējos gados izdevies rekonstruēt centra korpusu, kurā plānots izveidot biotehnoloģiju mērogošanas centru - tur zinātnieki varētu nodarboties ar dažādu preparātu ražošanas tehnoloģiskā procesa izstrādi, ko pēc tam pārdot uzņēmumiem.

Tagad rekonstruētās telpas stāv tukšas, jo naudas, par ko tās piepildīt ar vajadzīgo aparatūru, centram nav un tās piesaistīšana ir apdraudēta. Proti, Finanšu ministrijas (FM) rosinātie grozījumi Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) programmas apakšaktivitātes Zinātnes infrastruktūras attīstība finanšu plānā paredz radikāli samazināt nacionālā publiskā līdzfinansējuma apjomu, kas apdraud iespēju apgūt zinātnes infrastruktūrai paredzēto ES naudu.

Kopējais aktivitātes finansējums ir teju 172 miljoni eiro, no kuriem ERAF nauda ir 146 miljoni eiro, savukārt nacionālais publiskais līdzfinansējums - 25 miljoni eiro. FM priekšlikums, ko atbalstījusi arī koalīcijas darba grupa, kurā ietilpa virkne ministru, paredz ievērojami samazināt nacionālā līdzfinansējuma apjomu, nosakot, ka 39 miljonu līdzfinansējumu veido privātie līdzekļi. Pirmajā kārtā uz finansējumu varētu pretendēt projekti, kuri saistīti ar komercdarbību. Šajos projektos pusi finansējuma veido ERAF līdzekļi, savukārt otra puse jāsagādā projektu pieteicējiem, tātad institūtiem un uzņēmumiem. Otrajā kārtā uz finansējumu varēs pretendēt nesaimnieciskie projekti, kur pašiem institūtiem jānodrošina 15% līdzfinansējums. FM pārstāvis Aleksandrs Antonovs otrdien apgalvoja, ka tas nav mēģinājums taupīt uz zinātnes rēķina, bet gan vēlme veicināt zinātnieku sadarbību ar uzņēmējiem. Tomēr zinātnisko institūciju vadītāji ieceri uzskata par nepārdomātu, jo projektu līdzfinansējumu nodrošināt nav iespējams ne vienā, ne otrā gadījumā. Latvijas Zinātnes padomes priekšsēdis Elmārs Grēns stāsta, ka institūti visu pašu nopelnīto naudu, kuru neaizsargā kontrakti, izmantojuši kā līdzfinansējumu citiem ES projektiem, tāpēc tiem šādas naudas nav. Arī uzņēmumiem nav tik daudz naudas, lai nodrošinātu 39 miljonu eiro līdzfinansējumu, turklāt no Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieces Laumas Sīkas teiktā izriet - uzņēmējiem būtu jāmaksā par zinātnes infrastruktūru, kas nonāktu nevis to īpašumā, bet paliktu zinātniskajos institūtos. Uzņēmēji neieguldīs iekārtās, kas nepiederēs viņiem, bet institūtiem, atzina Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas valdes priekšsēdis Vitālijs Skrīvelis.

FM ieceri par lielu muļķību vai rafinētu viltību sauca arī Saeimas atbildīgās komisijas priekšsēdis Jānis Strazdiņš (ZZS), akcentējot, ka nopietni apdraudēta ES naudas apguve. Savukārt Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks Andris Liepiņš pieļāva, ka, iespējams, tiešām jāmaina finansēšanas modelis, lai institūtiem būtu finansējums aparatūras iegādei, taču joprojām jāsaglabā princips, ka tiek iegādātas tādas iekārtas, kurām prognozējams pieprasījums no uzņēmēju puses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?