Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Nepieciešamās prioritātes

Viena no Latvijas struktūrpolitikas hroniskajām problēmām ir nespēja stingri noteikt un turēties pie prioritātēm, lai mūsu ierobežotie resursi tiktu koncentrēti un efektīvi izlietoti tur, kur tie dod vislielāko labumu. Kalvīša treknajos gados šo nespēju pieņemt lēmumus aizsedza bangojošie likviditātes viļņi, bet tagad finanšu krīzes radītais straujais bēgums atklāj, cik daudz līdzekļu ir šķērdēts, dalot naudu slimnīcām bez pacientiem un skolām bez audzēkņiem. Šodienas sāpīgie lēmumi lielā mērā ir agrākās neizlēmības rezultāts.

Tā pati izvairīšanās no konkrētības ir bijusi manāma arī tautsaimniecības attīstības plānošanā, kuras nākotnes vīzijas dažkārt likās lielā mērā balstītas cerībās uz brīnumu - ja tik mēs pietiekami centīgi meklēsim, tad noteikti tepat kādā meža pļaviņā atklāsim «Latvijas Nokiju». Taču, kamēr dažādās konferencēs un valdības ģenerētos dokumentos runāja un runāja par zināšanu ekonomiku, konkurētspēju un precēm ar augstu pievienoto vērtību, ārpus sapulču telpām ekonomika aizvien spēcīgāk attīstījās tieši pretējā virzienā - nekustamo īpašumu buma laikā uzpūstās algas grāva konkurētspēju un produktivitāti, bet galveno eksportspējīgo nozaru īpatsvars tautsaimniecībā pastāvīgi samazinājās.

Tāpēc vien ir jāuzteic ekonomikas ministra Arta Kampara (JL) drosmīgā apņemšanās nosaukt Latvijas tautsaimniecības prioritārās nozares, par galveno kritēriju to noteikšanā izceļot šo nozaru spēju tuvākajos sešos gados ģenerēt ne tikai iekšzemes kopprodukta, bet arī eksporta pieaugumu. Mēs esam maza valsts ar ierobežotiem līdzekļiem, mēs nevaram atļauties tos turpināt izšķiest un dalīt, kā pagadās. Savukārt prioritāšu noteikšanas oponentu šķietami loģiskais aicinājums valstij vienkārši radīt apstākļus, lai jebkurš uzņēmējdarbības veids var zelt un plaukt, patiesībā nedarbojas, jo valstij nepārtraukti un neizbēgami ir jāpieņem lēmumi, kuros izpaužas atbalsts vienai vai otrai nozarei, - lēmumi par infrastruktūras projektiem un Eiropas Savienības struktūrfondu izmantošanu, lēmumi par budžeta vietu skaitu augstskolās un par profesionālās izglītības prioritātēm, lēmumi par bezdarbnieku pārkvalifikācijas kursiem, par eksporta atbalsta pasākumiem, par nodokļiem. Alternatīva atklātai prioritāšu noteikšanai nav «vienādu apstākļu radīšana visiem», bet gan haotisks un nemērķtiecīgs atbalsts tiem, kuri konkrētajā brīdī pagadās tuvāk lēmumu pieņēmējiem.

Turklāt prioritāšu izvirzīšana palīdzētu ne jau tikai valdībai organizēt savu darbu. Tā kalpotu arī sabiedrībai kā orientieris, norādot, kurās nozarēs nākotnē varētu būt labākas iespējas atrast darbu.

Tāpēc principā šādu prioritāro tautsaimniecības nozaru noteikšana ir apsveicama. Taču daudz sarežģītāk ir atbildēt uz jautājumiem: ko konkrēti nozīmē būt «prioritārai nozarei»? Un tieši kurām nozarēm būtu jāpiešķir šis lielākās labvēlības statuss?

Ekonomikas ministrijas (EM) otrdien valdībā iesniegtais Informatīvais ziņojums par priekšlikumiem ekonomikas atveseļošanai vidēja termiņa periodā faktiski sniedz atbildi tikai uz otro jautājumu - prioritāte ir jādod pārtikas rūpniecībai, kokapstrādei, ķīmiskajai rūpniecībai un elektrisko un optisko iekārtu ražošanai. Svarīgākais kritērijs kādas nozares iekļaušanai šajā sarakstā ir tās prognozētais devums Latvijas tautsaimniecībai nākamajos gados. EM lēš, ka tieši šīs četras nozares dos vairāk nekā divas trešdaļas no apstrādes rūpniecības pieauguma laikā no 2011. līdz 2015.gadam.

Šo četru nozaru izvirzīšana pilnīgi prognozējamā kārtā ir izsaukusi iebildumus un aicinājumus paplašināt sarakstu. Rīgas mērs Nils Ušakovs grib tur redzēt arī tūrismu, Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmēju asociācijas prezidents Vilnis Rantiņš savu nozari, bet satiksmes ministrs Kaspars Gerhards - tranzītu. Katram no viņiem būs savi, iespējams, ļoti pamatoti argumenti. Tūrisms pēdējos gados ir bijis viena no straujāk augošajām pakalpojumu eksporta nozarēm. Tranzīts - ostas, dzelzceļi un autopārvadājumi - nenoliedzami ir viens no Latvijas tautsaimniecības stūrakmeņiem. Mašīnbūve un metālapstrāde, kā rāda pašas EM prognozes, no 2011. līdz 2015.gadam varētu dot otro lielāko ieguldījumu apstrādes rūpniecības eksporta pieaugumā, apsteidzot pat pārtikas rūpniecību.

Taču sarakstu nevar paplašināt bezgalīgi, tad tās vairs nebūs nekādas prioritātes. Tāpēc, pirms sākas asiņainas nozaru cīņas par vietu uz goda pjedestāla, būtu svarīgi pateikt, ko šis apzīmējums īsti nozīmēs, jo tikai tad varēs saprast, kādas nozares un kāpēc izsludināt par «prioritārām». Otrdien valdībā skatītais EM ziņojums par šā termina saturu ir visnotaļ aptuvens: «Valsts atbalsta galvenie virzieni ir šādi: finanšu instrumenti, nodokļu stimuli, valsts atbalsta programmas, izglītība un zinātne, nodarbinātības pasākumi.» Un viss.

EM sola augusta beigās rīkot ekspertu konferenci par prioritāro nozaru noteikšanu un pēc tam nākt klajā ar konkrētākiem priekšlikumiem par atbalsta veidiem. Tomēr ir jāšaubās, vai šāda konference spēs ģenerēt ko vairāk par fragmentāru nozaru pārstāvju vēlmju sarakstu, kas vērsts uz īstermiņa problēmu risināšanu. Nozīmīgu prioritāro nozaru atbalsta programmu nebūs iespējams iedzīvināt bez plašākas vīzijas un vairāku ministriju efektīvas sadarbības. Ekonomikas ministrijas lēmumam pasludināt, teiksim, ķīmisko rūpniecību par prioritāti būs relatīvi maza nozīme, ja to par prioritāti neuzskatīs arī Izglītības vai Finanšu ministrija.

Nosaucot četrus prioritāro nozaru kandidātus, Ekonomikas ministrija ir iekustinājusi svarīgu diskusiju. Lai tā dotu rezultātu un nekļūtu par neauglīgu kašķi par goda tituliem, EM tagad ir daudz nopietnāk jāķeras pie šīs programmas satura izstrādes un plaša atbalsta nodrošināšanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?