Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Nepievilcīga un neuzticama

«Uz Latviju nepiegādājam!» - ar šādu paziņojumu nereti nākas saskarties cilvēkiem, kuri preces vēlas iegādāties ārzemju interneta veikalos. Nozares pārzinātāji skaidro, ka Latvija sava veida melnajā sarakstā iekļuvusi pasta un kurjeru darba zemās kvalitātes dēļ, jo ārzemju tirgotāji nespēj kontrolēt sūtījumu piegādes procesu un pakas mēdz pazust, bet interneta veikali šādos gadījumos spiesti atmaksāt pircējam naudu par nesaņemto vai laikā nepiegādāto preci.

Otrs iemesls piegādes liegumiem pret Latviju ir fakts, ka daudziem preču ražotājiem un izplatītājiem mūsu tirgus nešķiet pietiekami pievilcīgs, lai investētu līdzekļus garantijas saistību izpildē, piegādes loģistikā, reklāmā un servisā. «Viedtālruņu un citu elektronisko ierīču ražotāji grib ar savām «modes precēm» vispirms apgādāt lielākos noieta tirgus, un neviena valdība vai starptautisks tirdzniecības līgums nevar tiem aizliegt diskriminēt citur dzīvojošus patērētājus,» skaidro Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa. Viņa uzskata, ka šāda situācija pierāda progresa neviendabīgumu: no vienas puses, mūsdienu tehnoloģijas un virtuālā vide radīja un nostiprina cilvēku apziņā priekšstatus par pasauli kā vienotu globālo tirgu, bet, no otras, - joprojām ir spēkā daudzi juridiski «žogi», ko nosaka dažādu valstu likumdošana vai uzņēmumu tirdzniecības stratēģija.

Nodokļu pārsteigums

Latvijas Bankas vecākais ekonomists Igors Kasjanovs, kurš interneta veikalu pakalpojumus izmanto jau apmēram desmit gadu, uzskata, ka ārvalstu komersanti preces uz Latviju mēdz nesūtīt arī bailēs no krāpšanas mēģinājumiem caur interneta norēķinu sistēmu PayPal. «Cilvēki, kuri tirgo preces portālā eBay, zina, ka pastāv dažādas shēmas, caur kurām krāpnieki gūst labumu no komersanta,» atklāj I. Kasjanovs. Savukārt Latvijas tirgus nepievilcība, viņaprāt, varētu tikt atrisināta, Lietuvai ieviešot eiro: «Tad ārzemju uzņēmumi trīs Baltijas valstis varēs uzskatīt par vienotu tirgu un pievērst tam lielāku uzmanību.» Blogeres Agneses Kleinas novērojums gan liecina, ka Baltijas valstu kopība ārzemju tirgotāju labvēlībai pret Latviju var nebūt pietiekams iemesls: «Pārsteigums man ir brīdī, kad starp piegādes valstīm redzu Lietuvu un Igauniju, bet Latviju - ne.»

Sava loma sarežģītajās attiecībās starp Latviju un ārzemju interneta veikaliem ir arī mūsu valsts nodokļu politikai - visiem no trešajām valstīm saņemtajiem sūtījumiem, kas netiek klasificēti kā dāvanas un pārsniedz 10 eiro vērtību, papildus transportēšanas izmaksām tiek piemērots pievienotās vērtības nodoklis (PVN), savukārt, ja prece ir vērtīgāka par 150 eiro, to apliek arī ar ievedmuitas nodokli, kura apmērs atkarīgs no mantas cenas. I. Kasjanovs novērojis, ka tas dažkārt rada konfliktu: «Pircējs uzskata, ka pārdevēja pienākums ir ziņot par nodokļiem, kamēr tirgotāja viedoklis ir pretējs un bieži vien viņš par to savlaicīgi brīdina, bet kurš gan lasa brīdinājumus mazajā šriftā!» Vairāki Dienas aptaujātie interneta veikalu klienti norādīja, ka ievedmuitas likmes piemērošanas kārtība nav saprotama un mūsdienīga, paužot neizpratni, ka tehnoloģiju laikmetā joprojām nav iespējams veikt preču attālinātu atmuitošanu vai pirms tās vismaz uzzināt maksājamo nodokļu summu. Tā vietā no kurjera jābrauc uz muitu pēc rēķina, kas jāapmaksā pastā vai bankā un muitā jāuzrāda maksājuma uzdevums. Tikai pēc tam ar muitas izsniegtu apstiprinājumu var doties atpakaļ pie kurjera saņemt ilgi gaidīto sūtījumu.

Peļņas iespēja

Virtuālās iepirkšanās cienītāji atklāj, ka iemanījušies nodokļus apiet, ar aizjūras pārdevējiem sarunājot, lai viņi sūtījumu marķē kā dāvanu. Par sistēmas nesakārtotību liecina ne vien veidi, kā ievedmuita tiek apieta, bet arī tas, ka tās piemērošanu pircēji nereti uztver kā laimes spēli.

Piemēram, mājsaimniece Signe stāsta, ka viņas no Honkongas pasūtītajām precēm vairāk nekā 220 eiro vērtībā ievedmuitas nodokli nesaprotamu iemeslu dēļ nepiemēroja.

Neskaidrību pilnajā sistēmā vairāki uzņēmumi atraduši biznesa nišu, piedāvājot apiet Latvijas ievedmuitas un PVN slogu, kā arī iegādāties kārotās preces no tiem interneta veikaliem, kas Latviju nav iekļāvuši starp preču piegādes galamērķiem. Viņi sevi dēvē par piegādes servisiem, pakalpojumus reklamējot sociālajos tīklos. Kārtība vienkārša - jāreģistrējas kā klientam, pretī saņemot uzņēmuma Vācijas vai Lielbritānijas adresi un tā jānorāda kā preces piegādes vieta, no kurienes uzņēmums to atved uz Latviju.

Tikmēr S. Bāliņa norāda, ka «diskriminācija», ar ko saskaras Latvijas vai citu nelielo ES dalībvalstu iedzīvotāji, atklājot, ka viņiem nav pieejama viena vai otra interneta vidē tirgota prece, kas brīvi pieejama citu dalībvalstu patērētājiem, drīzumā varētu tikt novērsta, jo patlaban ES veido savu vienoto digitālo tirgu un autortiesību telpu, cenšoties novērst nacionālās likumdošanas un tehnoloģisko atšķirību radītos ierobežojumus, kas traucē brīvai e-komercijai visā ES teritorijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?