Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Neuzticēšanās ir tikai attaisnojums

Uzticēšanās valdībai samazinās, kaut dzīve uzlabojas, un šādā situācijā drīzāk vajadzēja notikt pretējam - tā 14. marta Dienā saka ēnu ekonomikas pētnieks Arnis Sauka. Arī DNB Latvijas barometrs regulāri jautā sabiedrībai par apmierinātību ar valdības darbu, un tas parāda, ka situācija drīzāk uzlabojas. Valdības vērtējuma indekss joprojām ir mīnusos, taču no mīnus 77 punktiem 2009. gada janvārī pieaudzis līdz mīnus 34 punktiem šogad.

No izbrīna tūlīt dzima skaidrojums. Šī jautājuma uzdošana ēnu ekonomikas kontekstā acīmredzot atgādina daļai uzņēmēju par viņu privāto grēcīgumu, bet Latvijas barometrā tas seko pēc iztaujāšanas par valsts un ģimenes saimniecisko situāciju, kas ievirza atbildes par valdību atšķirīgā gultnē.

Filmā par smēķēšanas lobiju Smēķēt atļauts! (Thank You For Smoking) Ārona Ekharda tēlotais galvenais varonis dēlam saka, ka viņa darbā nepieciešama «elastīga morāle». Tāda diemžēl nepieciešama arī daudziem Latvijas uzņēmējiem, jo, «maksājot nodokļus, nav iespējams strādāt». Tas daudzos gadījumos diemžēl ir precīzs fakta konstatējums, bet nenozīmē, ka elastībai nevar būt arī citi pielietojumi.

Tirgus segmentos, kuros cenas nosaka nodokļu nemaksāšana, godīgi konkurēt var būt neiespējami. Tieši tas ir izšķirošs faktors, nevis nodokļu līmenis, kuru nevar padarīt nemanāmu, jo tad tāda kļūs pati valsts. Situāciju var palīdzēt izprast salīdzinājums ar sekmīgi strādājošiem un visus nodokļus maksājošiem uzņēmumiem, piemēram, tādu ir diezgan daudz starp lielākajiem preču eksportētājiem. Tie visumā strādā ar tādām pašām tehnoloģijām kā viņu konkurenti bagātajās valstīs un sasniedz līdzīgu ražīguma līmeni, bet var maksāt pat vairākkārt zemākas algas, jo Latvijas darba tirgus augstākas algas neprasa. Pat ja algu nodokļi ir procentuāli augstāki nekā ārzemju konkurentiem (un arī ne vienmēr, tikai dažreiz), absolūtos skaitļos tie vienalga ir daudz mazāki.

Arī vietējā tirgū uzņēmumiem iespējams maksāt visus nodokļus un strādāt ar peļņu, ja nodokļu maksāšana nozarē ir norma, nevis izņēmums. Tā tas ir banku sektorā. Taču, piemēram, autoservisu un frizētavu pakalpojumos, kur ir ierobežotas iespējas celt darba ražīgumu un kur konkurentu skaits ir liels, nelielu vietējo uzņēmumu situācija diemžēl mēdz būt pretēja. Ir grūti iedomāties, kā šīs nozares pārbīdīt no šobrīd «pelēkā» uz «balto» sektoru, kur visi maksā nodokļus, patērētāji maksā augstākas cenas, taču arī saņem labākus pakalpojumus. Pat ja šāds līdzsvars tiktu sasniegts, vienmēr būtu risks slīdēt atpakaļ uz «pelēko» sektoru, jo nodokļus nemaksā ne tikai, «lai izdzīvotu», nodokļu nemaksāšanas iemesls var būt gluži vienkārša alkatība.

Kāpēc maksāt nodokļus, ja tā vietā iespējams «neuzticēties valdībai»? Te ir izskaidrojums «neuzticēšanās» pieaugumam - ja ekonomika aug un izdzīvošanas arguments kļūst vājāks, atliek turpināt kāpināt «neuzticēšanos». Vēlme veidot pozitīvu paštēlu ir apbrīnojami spēcīga, ja jau pat Als Kapone uzskatīja sevi par cilvēces labdari, neviens nevar liegt šo prieciņu mazajam latvju šeptmanim!

Diemžēl cilvēks, kuram paša dvēseles līdzsvaram nepieciešams neuzticēties valstij, apzināti vai neapzināti vēlēsies redzēt valsts vadības līmenī cilvēkus, kuri šo izjūtu pamato.

*DNB bankas ekonomikas eksperts

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?