Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nezudis bērna vērīgums

Vieni no agrākajiem pavasara vēstnešiem Rīgā ir lielie ķīri, kas sastopami kanālmalā kopā ar pīlēm un kaijām. Ar ķīru atgriešanos pavasaris no bērnības saistās arī ornitologam Viesturam Ķerus. Viņaprāt, ornitologus no citiem atšķir neizzudušais bērna vērīgums. «Manuprāt, interese par dzīvo dabu, putniem nevis rodas, bet veicas tiem, kam tā ar gadiem nepazūd. Visi mazi bērni interesējas par to, kas ap viņiem rāpo, kustas, lido. Ornitologa galvenie darbarīki ir acis un ausis. Palīgierīces maz ko dod, ja neiemācies vērot.»

Binoklis atvēra acis

Viesturs bērnību Rīgā pavadījis mājās, ap kurām auga daudz koku un krūmu. Sākumā vairāk interesējuši kukaiņi. Desmit gadu vecumā piedaloties žurnāla Zīlīte konkursā par dabu, cerējis, ka balvā saņems piepūšamo gumijas laivu, taču ticis binoklis. «Tas palīdzēja atvērt acis, un pirmo reizi dzīvē redzēju veselu virkni putnu sugu. Tas likās kas īpašs, lai gan tie visi bija tepat apkārt esošie,» Viesturs atceras. Tagad putnu pētniecībā palīgā nākušas dažādas modernas ierīces - optika, fototehnika, kameras, kuru sensori reaģē uz kustīgiem objektiem.

Patlaban iecienītas kļuvušas putnu vērošanas dienas, bet Viesturs atminas, ka vēl 90. gadu beigās abi ar brāli Imantu bijuši vienīgie, kas pieteikušies ekskursijā, kuru organizējis pazīstamais ornitologs Māris Strazds. Četratā ar vēl vienu ornitologu vērojuši putnus Kolkas ragā un brīnījušies, ka tur, īpaši putnu migrācijas laikā aprīļa beigās, var vienkopus novērot gandrīz visas Latvijas putnu sugas. Tāpat četratā braukuši uz Svētes pļavām Jelgavas pusē, kur piestāj tūkstošiem zosu. Viesturs pieļauj, ka putnu vērošanas popularitāte no 2000. gada augusi līdz ar datu vākšanu Latvijā ligzdojošo putnu atlantam. Darbs pie grāmatas vēl nav beidzies, jo tie ir ilgstoši pētījumi, un atlants ir arī Viestura doktora darba pamatā.

Zaļie meža dīvainīši

To, ka putni būs daļa no dzīves, Viesturs sapratis agri. 12 gadu vecumā iestājies Latvijas Ornitoloģijas biedrībā un pašreiz ir tās valdes priekšsēdētājs. Pēc skolas citas domas nebija - jāstājas biologos. Eksāmenos nepietika ar putnu pazīšanu, bija arī jāzina fotosintēzes formulas, jāsaprot bioķīmija. Tas savulaik sabiedējis brāli. «Kad tas kļūst par darbu, daļa burvības pazūd,» atzīst Viesturs.

Maģistrantūras laikā parādās neformāls dalījums: baltie un zaļie biologi. «Baltie strādā laboratorijās baltos halātos un nodarbojas, piemēram, ar gēnu inženieriju, bet zaļie ir tādi meža dīvainīši, kas skrien pa lauku, nodarbojas ar dabas aizsardzību,» teic Viesturs. Tikai doktorantūrā ir eksāmens specializācijā ornitoloģija.

Ja ornitologa ikdienas darbs saistīts ar zinātni, tad vairāk laika jāvelta aprēķiniem, datu statistiskai analīzei, publikāciju gatavošanai nekā reālai iešanai dabā. Ja darbības sfēra ir dabas aizsardzība, tad daudz jāseko līdzi jaunākajiem likumiem, nākas darboties konsultatīvajās padomēs. Viesturs pats pirms sarunas piedalījies apspriedē par dokumentu izstrādi medņu aizsardzībai.

Putni arī jāklausās

Īpaša interese Viesturam ir par pupuķiem, kas Latvijā sastopami samērā maz. Pētījums kļuvis par nedēļas nogaļu nodarbi. Tas saistīts arī ar drošības apsvērumiem, jo šo putnu iecienītākās ligzdošanas vietas ir Ādažu poligonā. Tur uzstādīti īpaši viņiem piemēroti būrīši. Pupuķu īpatnība - tie uzturas vietās, kur noplicināta augsnes virskārta, jo barību ar knābi velk no zemes. Pupuķus arī gredzeno, un pirms tam apzinātas daudzas vietas, kurās viņi varētu mitināties. Tā ornitologiem ir iespēja iepazīt visu Latviju. Ar putnu migrācijas izpēti Latvijā nodarbojas LU Bioloģijas institūta ornitologi, Papē atrodas putnu gredzenošanas stacija, kas, lai tos notvertu, izmanto speciālus tīklus, murdu.

Lai gan putnu vērošana asociējas ar putnu redzēšanu, bieži vien tie ir tieši jāklausās. Liela daļa Latvijā ir meža putnu, kas paslēpjas koku lapotnē, tāpēc jāiemācās atšķirt viņu balsis. Ir ļoti līdzīgi putni, piemēram, purva un pelēkā zīlīte, bet viņām ir ļoti atšķirīgas dziesmas.

Atvērti un draudzīgi

Viesturs uzsver, ka ornitologam jābūt ar plašu redzesloku un ļoti ētisku attieksmi pret dabu kopumā. Daudzi maldīgi domā, ka, iestājoties par dabas aizsardzību, ornitologi ir pret jebkāda veida attīstību. Problēmas ir arī ar atalgojumu, jo tiek pieņemts, ka ornitologs neko citu nedara kā tikai skatās putniņus. Viestura kolēģis, kas raksta atzinumus par vēja parku celtniecības plānu iespējamo kaitējumu uz putniem, bieži pretī saņemot izbrīnu, kāpēc viņš par to prasa arī samaksu, lai arī izpētē ieguldīts nopietns darbs. Reālo pieredzi ornitologs iegūst, tikai ilgstoši ejot dabā, bet izpratni un zināšanas - izurbjoties cauri speciālās literatūras kaudzēm, arī uzturot kontaktus ar kolēģiem ārzemēs. To, ka darbs ir nenovērtēts, Viesturs uzskata par lielāko mīnusu. Bieži vien ornitologi strādā par velti, lai tikai aizsargātu putnus, jo tā ir viņu pārliecība. Toties darba plusi: dari to, kas tev patīk, tādēļ divām brīvdienām nedēļā klāt nāk vēl piecas, veselīgs darbs, jo esi dabā, iespēja visu laiku uzzināt ko jaunu, ieinteresēt un izglītot citus, arī starptautiski sadarboties. Ornitologi esot ļoti atvērti un draudzīgi cilvēki, lai kādas tautības būtu.

Ornitologa darbadiena reti beidzas noteiktā laikā, sevišķi sezonā, kad jāiet laukā, pļavā, mežā. Tad bieži izpaliek arī brīvdienas, un ģimene to cenšas saprast. «Sezona ir tad, kad aprīļa sākumā paskaties kalendārā un ir jau oktobris,» kolēģi citē Viesturs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

Ko dara
Pēta putnus, to uzvedību, ligzdošanas vietas, veic apdraudēto sugu saglabāšanu. Pētījumi un eksperimentu rezultāti tiek izmantoti arī citās ar bioloģiju saistītās zinātņu nozarēs.

Kur mācās
Nepieciešama augstākā izglītība bioloģijā. Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē dabaszinātņu bakalaura, maģistra un doktora grādu bioloģijā iegūst pilna laika studijās attiecīgi triju, divu un četru gadu laikā. Var studēt budžeta vietās vai par maksu: bakalauros un maģistrantūrā Ls 1200 gadā, doktorantūrā - Ls 1500.
Savukārt Daugavpils Universitātes Dabaszinātņu un matemātikas fakultātē studēt programmā Bioloģija var pilna vai nepilna laika studijās vai nu budžeta vietās, vai par maksu: pilna laika bakalaura programmā (trīs gadi) - Ls 780 gadā, pilna laika maģistrantūrā (divi gadi) - Ls 880, doktorantūrā (trīs gadi) - Ls 1180.

Kur strādā
Zinātniski pētnieciskajos institūtos, mācību iestādēs, īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, Valsts meža dienestā, a/s Latvijas valsts meži, nevalstiskajās organizācijās, Latvijas Dabas fondā, Dabas aizsardzības pārvaldē, muzejos, zoodārzos.

Darbarīki
Lauka pētījumos - blociņš un pildspalva, binoklis, GPS uztvērējs, dažādas kartes, kompass, foto un video kameras, putnu ķeramie tīkli u. c. atkarībā no konkrētā pētījuma vajadzības. Iegūtie dati tiek apstrādāti, sistematizēti un analizēti, izmantojot datoru.

Cik pelna
Tas atkarīgs no veicamo pētījumu aktualitātes un nozares. Atalgojums var svārstīties no minimālās algas līdz Ls 500 un vairāk ES projektos iesaistītajiem.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?