Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Nobela prēmija par biržu cenu analīzi

Par šī gada Nobela prēmijas ekonomikā laureātiem jau tradicionāli kļuva ASV zinātnieki. Ar formulējumu «par aktīvu cenu empīrisko analīzi» prestižā balva piešķirta trim amerikāņu ekonomistiem - Jūdžinam Famam un Larsam Pīteram Hansenam, kuri pārstāv Čikāgas Universitāti, kā arī Robertam Šilleram no Jeila universitātes.

Prēmija piešķirta par pētījumiem un teorijām akciju un obligāciju cenu prognozēšanai ilgtermiņā. «Nav iespējams prognozēt akciju un obligāciju cenas biržās tuvāko dienu vai nedēļu laikā, taču iespējams paredzēt šo cenu plašākas svārstības ilgākos laika periodos, piemēram, turpmākajos trīs līdz piecos gados. Pie šādiem secinājumiem nonākuši šī gada prēmijas laureāti,» izklāstīts Zviedrijas Zinātņu akadēmijas paziņojumā.

Gados vecākais no balvas laureātiem Jūdžins Fams kopā ar līdzstrādniekiem jau XX gadsimta sešdesmitajos gados nodemonstrēja, ka biržu cenu prognozēšana īstermiņā ir gandrīz neiespējama, kā arī to, ka cenu veidošanos ļoti ātri ietekmē jebkuras jaunas informācijas parādīšanās. Savukārt R. Šillers savos darbos pierādīja, ka cenu svārstības biržā saistītas ar korporāciju izmaksāto dividenžu apjomu. Pētnieks atklāja, ka gadījumos, kad attiecība starp aktīvu novērtējumu un dividenžu apjomu ir zema, novērtējumam ir tendence palielināties, un šo secinājumu iespējams izmantot, lai novērtētu investīciju pievilcību ilgtermiņā. Trešais šā gada balvas laureāts L. P. Hansens izstrādāja statistikas metodi, kas piemērota racionālu teoriju par aktīvu cenām pārbaudīšanai un ar kuras palīdzību pierādīta abu iepriekš minēto teoriju un to modifikāciju pareizība. Kopumā secināts, ka šie pētījumi «likuši pamatus pašreizējai izpratnei par aktīvu cenām, kuras daļēji balstās uz riska svārstībām un daļēji uz uzvedību un tirgus svārstībām».

Interesanti, ka neviens no šī gada Nobela balvas ekonomikā saņēmējiem iepriekš netika minēts starp iespējamajiem laureātiem. Sākotnēji eksperti prognozēja, ka prēmija tiks piešķirta vai nu par pētījumiem empīriskajā mikroekonomikā, vai arī par darbiem, kas attiecas uz ekonomikas regulēšanas teoriju.

Jāpiebilst, ka Nobela prēmiju ekonomikā, kas tiek piešķirta kopš 1969. gada, dibinājusi un izmaksā Zviedrijas Centrālā banka. Prēmijas oficiālais nosaukums ir Alfrēda Nobela piemiņas balva ekonomikas zinātnēs. Tā kā šai bankai ir liela loma prēmijas piešķiršanā, nereti izskan pārmetumi, ka balva tiek izmantota «neoliberālisma popularizēšanai», to piešķirot ekonomistiem, kuru darbi saskan ar bankas vadības priekšstatiem par ekonomiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?