Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Noliedz apgalvojumus par kontrabandas gaļu

Asu pretreakciju saņēmis Gaļas liellopu audzētāju biedrības vadītāja Riharda Valtenberga paziņojums intervijā portālam Nozare.lv, ka Latvijas veikalos un tirgos līdz pat 90% nopērkamās liellopu gaļas ir neskaidras izcelsmes vai kontrabanda. Biedrības vadītāja izteikumus noliedz tirgotāji, muitas pārstāvji, tāpat arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

Tikmēr asociācijas vadītājs uzstāj uz savu un teic, ka liellopu kontrabandas gaļa tiek ievesta no Argentīnas, Brazīlijas un Austrālijas. «To ieved ar ostu starpniecību, papīri kaut kur tiek nokārtoti, un skaitās it kā Eiropas gaļa. Ja mēs paskatāmies, Eiropā audzētā gaļa ir daudz dārgāka. Tur neiet gali kopā,» Dienai uzver R. Valtenbergs. Viņš arī bilst, ka atšķirībā no Latvijas citas valstis vairāk rūpējas par to, lai pašmājās ražotā gaļa paliktu savas valsts patērētājiem.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes pārstāvis Gennādijs Maškovs pauž neizpratni par R. Valtenberga izteikumiem: «90% kontrabandas izcelsmes - tas šobrīd ir neiespējami kaut vai tā iemesla dēļ, ka tādā gadījumā viss tirgus būtu viena vienīga nezināmas izcelsmes un kontrabandas gaļa.» G. Maškovs izceļ, ka patlaban muitas kontrole notiek gan iekšzemē, gan uz robežas. Tāpat spēkā ir arī pastiprinātās kontroles no Krievijas un Baltkrievijas vestai gaļai saistībā ar Āfrikas cūku mēra uzliesmojumiem.

Tirgotāji noliedz

Lielveikalu tīklu Maxima un Rimi pārstāvji uzsver, ka kontrabandas gaļa viņu veikalos pārdota netiek. «Lai produkciju varētu tirgot Rimi veikalu tīklā, jebkuram dzīvnieku izcelsmes produktu ražotājam ir jāsaņem PVD atzinums, kas apliecina tiesības izplatīt konkrēto produkciju Eiropas Savienības (ES) teritorijā. Turklāt liellopu gaļai visā ES ir vēl papildu izsekojamības prasības, kas nodrošina to, ka nepieciešamības gadījumā iespējams izsekot līdzi produkta izcelsmei līdz pat konkrētām zemnieku saimniecībām,» Dienai stāsta Rimi pārstāve Laura Podskočija. Aptuveni tāda pati sistēma ir Maximā. Tās pārstāvis Jānis Beseris norāda, ka visos tīkla lielveikalos preces tiek iepirktas tikai no PVD citu valstu analogu iestāžu reģistrētiem uzņēmumiem. «PVD mūsu veikalos veic gan plānveida, gan neplānotas inspekcijas, pārbaudot dažādu produktu, tostarp liellopu gaļas, izcelsmi,» stāsta J. Beseris.

Latvijas Tirgotāju asociācijas priekšsēdētājs Henriks Danusēvičs Dienai pieļauj, ka asociācijas vadītājs vēlējies pateikt ko citu: «Iespējams, viņš bija domājis, ka 90% gaļas nav no Latvijā audzētiem dzīvniekiem, bet tā neskaitās kontrabanda. Kontrabanda taču ir tad, ja ieved preci, par kuru nemaksā nodokļus. Tas ir absurds. Es neticu, ka PVD un VID strādā tik slikti.»

Pārkāpumi ir

PVD vadītājs Māris Balodis norāda, ka izskanējusī informācija ir nepamatota un maldina patērētājus. Viņš stāsta, ka dienesta inspektori, pārbaudot tirdzniecības vietas, pievērš uzmanību pārtikas preču izcelsmes valstij, vai tā ir norādīta marķējumā un pavaddokumentos. «Dokumentu izsekojamība liecina, ka dzīvnieki ir kauti atzītās kautuvēs, kur katram dzīvniekam ar konkrētu identifikācijas numuru tiek piešķirts kaušanas kārtas numurs. Katram liemenim tiek uzlikts veselības marķējums, un gan liemeņiem, gan sadalītai un maltai gaļai pastāv īpašais liellopu gaļas marķējums,» skaidro M. Balodis.

Tajā pašā laikā PVD vadītājs atzīst, ka periodiski tiek konstatēti pārkāpumi. «Atsevišķi dzīvnieku turētāji dzīvniekus kauj ārpus atzītām kautuvēm, novietņu teritorijās, norādot, ka dzīvnieki nokauti pašpatēriņam, bet īstenībā tiek realizēti privātpersonām ārpus tirdzniecības vietām un atsevišķos gadījumos tirgos, kā arī ar interneta portālu starpniecību.» PVD pērn atklājis vairākas nelegālās gaļas uzglabāšanas vietas un kautuves, kurās veikta arī gaļas pārstrāde, tai skaitā kūpināšana un žāvēšana. M. Balodis stāsta, ka bijušas reizes, kad nokautie dzīvnieki pirms kaušanas nav pārbaudīti, tā radot potenciālu risku cilvēku veselībai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?