Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Nometnēs vairs tikai nebūtiski pārkāpumi

Lai gan daļa nometņu vēl tikai gaidāmas rudenī, būtībā nometņu aktīvā sezona ir noslēgusies. Tas nozīmē, ka arī uzraugošās iestādes savas pārbaudes ir pabeigušas un secinājumi ir pozitīvi - pārkāpumi konstatēti aizvien retāk. Tomēr neviens nav gatavs apgalvot, ka nu viss ir lieliski - sūdzības no vecākiem un citiem saņemtas reti, taču nebūtiskas neatbilstības konstatē pat pusē pārbaužu.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārbaudēs šogad visbiežāk konstatētas neatbilstības iekārtu un pārtikas aprites telpu higiēnā. Atsevišķos gadījumos darbinieki nav ievērojuši arī personisko higiēnu, piemēram, nav bijis atbilstoša darba apģērba, Dienai pastāstīja PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas eksperte Diāna Akopova. Kopumā PVD vasaras periodā veicis 178 pārbaudes nometnēs, no kurām 55,4% gadījumu konstatēti atsevišķi, bet, pēc ekspertes teiktā, nebūtiski pārkāpumi, kas neietekmē ēdināšanas kvalitāti un nekaitīgumu. Reizēs, kad dienests pārkāpumus tomēr saredz, atkarībā no situācijas arī seko rīcība. Piemēram, ja produktiem beidzies derīguma termiņš, tie uzreiz arī tiek izņemti, ja konstatētas citas neatbilstības, tiek dots laiks tās novērst. Lai gan skaitļi pēdējos gados ir līdzīgi, situācija nedaudz uzlabojusies, jo ēdināšanas pakalpojumu nodrošinātāji ir zinošāki un strādā atbildīgāk, pieļauj dienestā.

Tikmēr Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere Dienai norādīja, ka šovasar veiktas trīs pārbaudes bērnu nometnēs, no kurām nevienā nav konstatēti pārkāpumi. Vienā no gadījumiem tieši pašvaldība bijusi tā, kas vērsās pie inspekcijas ar lūgumu veikt pārbaudi, jo tās teritorijā pirmo reizi tika organizēta nometne un bijusi vēlme pārliecināties, vai viss ir kārtībā. Savukārt pārējās divas pārbaudes veiktas pēc inspekcijas iniciatīvas. I. Millere arī atzīmē, ka pēdējos gados situācija ir būtiski uzlabojusies. Vēl pirms trim četriem gadiem pārbaudes nometnēs veiktas ievērojami vairāk gan pēc VBTAI iniciatīvas, gan reaģējot uz vecāku un citu sūdzībām, taču, gadu no gada analizējot darba rezultātus, secināts, ka nometnēs situācija ir laba un resursus tādā apmērā nav lietderīgi tērēt. Protams, uz jebkuru sūdzību uzreiz tiek reaģēts. Situācijas uzlabošanā gan nopelns ir Valsts izglītības satura centram, kas nodrošina obligātas apmācības nometņu organizatoriem. Turklāt kursi ir nopietni - 72 stundas, lai saņemtu pirmreizēju apliecību. Un šis ir tas gadījums, kad redzami ir pozitīvi rezultāti, uzsver I. Millere. Tajā pašā laikā viņa neuzņemtos atbildību apgalvot, ka pilnīgi visās nometnēs viss ir simtprocentīgi lieliski. Tomēr nometņu organizatori ir sagatavoti, viņiem ir zināšanas, kas ir jāievēro, un acīmredzot šīs prasības tiek ņemtas vērā un tas tiek prasīts arī no darbiniekiem, jo pretējā gadījumā tiktu saņemtas sūdzības.

Uzraudzības darbu nometnēs veic arī Veselības inspekcija (VI), pirmām kārtām jau izsniedzot atzinumu pirms nometnes darbības uzsākšanas. Piemēram, pērn tādi izsniegti 1074, bet vēlāk jau inspekcija pārbaudēs situāciju novērtē aptuveni desmitajā daļā nometņu, Dienai stāsta VI Sabiedrības veselības nodaļas vadītāja Solvita Muceniece. Tieši šajā plānveida uzraudzībā aptuveni trešdaļā apsekoto nometņu tiek atklāti pārkāpumi. Šogad bijušas 83 šādas kontroles. Biežākie pārkāpumi saistās ar ģimenes ārstu veselības izziņām bērniem - to nav, tajās ir nepilnīga informācija vai arī tās ir novecojušas. Savukārt darbiniekiem ir problēmas ar medicīniskajām grāmatiņām. Un, lai gan nometņu rīkotāji un vecāki ir krietni informētāki un zinošāki, šis ir klupšanas akmens, kas gadu no gada nemainās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?