Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Noņemt melu aizsegu

Mēģinot saprast faktu, ka krietna daļa tautas priekšstāvju Saeimā ir meļi, gļēvuļi un acīmredzot arī korumpanti, ir vērts pārdomāt notikušā dabu, būtību, lai tad varētu izdarīt maksimāli dziļus un piemērotus secinājumus, uz kā balstīt plānus par vēlamo tālāko rīcību. Pulks deputātu, solījuši atbalstīt Jāni Maizīti ģenerālprokurora amatam, rīkojās pretēji jeb, kā to izsaka no krievu valodas pārņemtā idioma, ņēma un uzmeta.

Latvijā daudziem zināmā krievu valoda ir noderīga, arī lai iedziļinātos šīs uzmešanas parādības dabā, kad cilvēks ņem un rīkojas pretēji solītajam un gaidītajam. Bizantijas kultūras iespaidotajā krievu valodā ir pārņemts grieķu vārds «_diabolos»_, krieviskojot to par «_dyavol»_. Tas nozīmē - apvērsējs, tas, kurš apmet otrādi, raksturojot situāciju, kad kaut kas tiek ņemts un pagriezts ar kājām gaisā.

Ņemt kaut ko vienu, viltīgi to apvērst par pretmetu un tad izmantot pretējam mērķim - tā pēc definīcijas ir velnišķība. Ir skaidrs, ka Saeimas balsojumā notikusī melu un viltību sērija atklāj pirmām kārtām garīgu krīzi, tāpēc tā arī pēc gara, pēc būtības ir risināma. Un pirmām kārtām runa ir par likuma garu, ko ir piesmējis Saeimas gļēvuļu pulciņš.

Saeimas darbību regulējošais likums - Kārtības rullis - noteic, ka zināmos gadījumos balsojums notiek aizklāti. Šā noteikuma gars ir skaidrs: lai arī ļaunatminīga cilvēka gadījumā, par ko notiek balsojums, deputāts varētu rīkoties ar tīru sirdsapziņu un sabiedrības interesēs, balsojuma aizklātums viņu sargā no iespējamas atriebības. Ceturtdienas balsojumā piedauzīgi skaidri manifestējās pretējais: aizklātums tika izmantots, lai rīkotos ar netīru sirdsapziņu un lai aizklātu melus. Tas ir brutāls pārkāpums pret Saeimas Kārtības ruļļa garu, tas šo likumu pavērš pret tā cēlo mērķi, tas iznīcina taisnību un kārtību pašos tās pamatos, goda vietā ieceļot netaisnību un anarhiju.

Baisais precedents apstiprina arī seno patiesību, ka vieni meli ved pie nākamajiem - vēl lielākiem. Gadu gaitā varmācīgi pret likuma garu un diskreditējoši tā tiesiskajam mērķim tikusi vazāta arī Saeimas deputātu tiesiskā neaizskaramība. Lai cik uzmanīgam vērtētājam derdzīgi tas bija, tie tomēr bija salīdzinoši sīkumi - ātruma pārkāpumi, braucot ar auto, un tādā garā. Katram ir skaidrs šā neaizskaramības noteikuma mērķis - dot deputātam brīvas rokas, lai tas nebaidītos īstenot likumu un taisnību, lai pasargātu to no citu (šai gadījumā -nelietīgu, likuma garam pretēji motivētu) valsts varas nesēju patvaļas. Diemžēl pārāk bieži ir noticis pretējais, apvērstais - imunitāte ir sargājusi nevis svētus mērķus un ideālus, bet gan kādu no Saeimas 100 «svētajām govīm», kamēr pārējās nelietīgi atgremojušas savu mūžam maļamo - «likums to nosaka, likums to atļauj». Lai cik piedauzīgi, līdz šim tie bijuši salīdzinoši sīkumi, bet nu gan reiz katram likumam paklausīgam pilsonim saskaņā ar savām iespējām ir jākliedz pilnā balsī: likuma garu! Es pieprasu likuma garu! Ja velnišķīgie viltnieki likuma burtu pavērsuši pret tā garu, tad burtam ir jāpiekāpjas, tad to labāk ir pat atmest.

Konkrētajā gadījumā tas nozīmē apturēt Saeimas aizklātā balsojuma normu, ja arī ne vispār vai «līdz turpmākam», tad pilnīgi noteikti nākamreiz, balsojot par ģenerālprokurora kandidātu. Jāņa Maizīša gadījums jau nav vienīgais. Iepriekš bija Māra Vīganta neapstiprināšana par Augstākās tiesas tiesnesi, pirms tam - Viktora Skudras apstiprināšana Satversmes tiesas amatā, kas abos gadījumos (tāpat kā ar Jāni Maizīti) notika pretēji Saeimas Juridiskās komisijas lēmumam. Nesenās «melīgās ceturtdienas» scenārijs iepriekš tika realizēts, 2003. gadā noraidot Korupcijas novēršanas un apkarošanas priekšnieces amatam Jutu Strīķi. Arī toreiz slepenība dažam bija melu apsegs.

Šī acīmredzami ir jau sistēma, kad likuma burts - aizklātais balsojums - tiek pavērsts pret tā garu, un šim sistēmas defoltam ir iespējams tikai sistēmisks risinājums. Ir jāapzinās situācija, kurā nonākusi Latvija. No tiesiskuma aspekta vērtējot, šī ir nozagtā Latvija. Un tas, kas tajā tiek darīts brīvības un taisnības vārdā, patiesībā pārāk bieži ir verdziskums un netaisnība. Tāpēc pastiprināta uzmanība ir jāpievērš tieši tiesiskumam un tieslietu sistēmai, sākot ar augstākajiem tiesnešiem un ģenerālprokuroru. Ap šiem amatiem nav pieļaujama klīrēšanās un kaut mazākā šaubu ēna. Un Saeimas vienīgā cienīgā un patiesi tiesiskā rīcība šai situācijā ir - atklāts balsojums par ģenerālprokuroru. Bet Maizīša noraidījums pašreizējā melu un korumpētības zaņķa apstākļos būtu jāuzskata par neadekvātu pēc būtības, un viņa kandidatūru jāizvirza atkārtoti.

Nav iespējama valsts atlabšana, ja valsts ir nozagta. Atgūt to var tikai brīva tiesu vara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?