Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Nosaukti iespējamie Ķīnas jaunie vadoņi

Divās lielvalstīs - ASV un Ķīnā - novembra sākumā izvēlēsies nākamos politiskos līderus. ASV cilvēku, kurš turpmākos četrus gadus vadīs valsti, noteiks vēlētāji, kuriem vairāku mēnešu garumā ir bijusi iespēja vērtēt galveno kandidātu darbus un izteikumus. Ķīnā paaudžu maiņa augstākajā varā - Komunistiskajā partijā (ĶKP) - notiks bez īstas iedzīvotāju līdzdalības, jo jauno politisko vadību iecels ĶKP elite. Šonedēļ atklātībā nonākuši vairāku iespējamo nākamo partijas līderu vārdi.

Samazina lēmējinstitūciju

Trīs ietekmīgākie cilvēki Ķīnā - bijušais prezidents Dzjans Dzemiņs, pašreizējais valsts vadītājs Hu Dzjiņtao un nākamais līderis Sji Dzjiņpins - esot vienojušies par septiņiem kandidātiem, kuri varētu tikt iecelti partijas augstākajā lēmējinstitūcijā - Politbiroja pastāvīgajā komitejā (PPK) -, raksta aģentūra AFP, atsaucoties uz avotiem ĶKP. Līdz šim komitejas sastāvā bija deviņi locekļi.

Tā kā PPK vada valsts prezidents, ir skaidrs, ka jaunās komitejas sastāvā būs Sji Dzjiņpins. Tāpat jau agrāk bija skaidrs, ka tajā vieta atradīsies arī pašreizējam pirmajam vicepremjeram Li Kecjanam, kuram ir paredzēts kļūt par nākamo premjerministru. Atlikušie kandidāti esot pašreizējais ceturtais vicepremjers Vans Cjišaņs, propagandas ministrs Li Juņšaņs, ĶKP Centrālkomitejas Organizatoriskās nodaļas vadītājs Li Juaņčao un Džans Gaoli, kurš vada partijas nodaļu Ķīnas ziemeļu metropolē Tiaņdzjiņā.

Viņu vidū ir arī Džans Dedzjans, kurš ir komunistu līderis Čuncjinas pilsētā, ko līdz šā gada aprīlim vadīja nežēlastībā kritušais politiķis Bo Sjilai, kuram iepriekš tika paredzēta vieta PPK. Agrāk ietekmīgajam Bo Sjilai, visticamāk, drīzumā nāksies stāties tiesas priekšā par savas sievas, kura it kā nogalinājusi kādu britu uzņēmēju, piesegšanu un korupciju. Šī sarežģītā lieta ir pievērsusi plašu starptautisku uzmanību un raisa jautājumus par korupciju Ķīnas augstākajās politiskajās aprindās.

Vēl nekas nav skaidrs

Analītiķi vērš uzmanību uz to, ka starp kandidātiem nav iekļauts Guandunas provinces komunistu līderis Vans Jans, kurš Rietumos tiek uzskatīts par politisko reformu lāpnesi, jo ir relatīvi tolerants pret vārda brīvību un pilsoniskajām pamattiesībām. «Hu Dzjiņtao nevēlētos redzēt Vanu Janu PPK, jo viņš ir pārāk liels reformators, pārāk noskaņots uz nozīmīgām pārmaiņām,» uzskata politologs Deivids Cveigs no Honkongas Zinātņu un tehnoloģiju universitātes.

Viņš domā, ka izvēlētie kandidāti apzinās valstij nepieciešamās reformas, lai tā turpinātu tikpat strauju izaugsmi. Tajā pašā laikā vairākums no viņiem esot vērsti uz plašākām ekonomiskām, nevis politiskām pārmaiņām. Pašreizējā prezidenta Hu Dzjiņtao kritiķi uzskata, ka viņa nespēja desmit gados īstenot vairākas nozīmīgas reformas var novest pie plašiem sociāliem nemieriem un iedragāt ĶKP pozīcijas.

Vēl nav noteikts, ka Dzjana Dzemiņa, Hu Dzjiņtao un Sji Dzjiņpina izvēlētie kandidāti tiks apstiprināti ĶKP kongresā, kas sāksies 8. novembrī. Šajā jautājumā veto tiesības pieder vairākiem partijas veterāniem, varot arī uzliesmot intrigas starp dažādiem grupējumiem partijas iekšienē, un tādējādi atklātībā var parādīties kompromitējošas ziņas par kādu no pretendentiem.

Bo Sjilai lieta ir radījusi plaisas partijas iekšienē, tāpēc ir pamats domām, ka ĶKP jaunās vadības apstiprināšana varētu arī nenotikt bez aizķeršanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?