Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Nost ar mūzikas elitārismu!

Aizspriedumus par mūzikas elitārismu un pieejamību tikai šauram klausītāju lokam apņēmusies kliedēt tikko nodibinātā koncertaģentūra Kontrapunkts, kas vēlas uzlabot un dažādot koncertdzīvi Latvijā un Baltijas kaimiņvalstīs. Jaunā apvienība sevi pieteiks ar vērienīgu un Latvijā vēl nebijušu koncertu Satikšanās maratons 16. augustā Pārdaugavas koncertzālē (Rīgas Stradiņa universitātes aulā). Tajā satiksies vairāk nekā 30 jauno, Eiropā jau atzīto mūziķu, kuru ikdiena jau rit lielajā mūzikas apritē ārpus Latvijas.

Jauno censoņu, koncertaģentūras dibinātāju vijolnieces Madaras Jauģietes, čellista Ruslana Viļenska un Lanas Saksones mērķi ir ambiciozi. Kā viņi tos domā īstenot, turklāt - bez valsts dotācijas? «Paņēmām aizņēmumu bankā,» jaunieši optimistiski saka bez baiļu trīsām balsī. «Mēs ar Madaru satikāmies Švecingenes festivālā un sākām runāt, ka gribētos satikties uz skatuves arī Latvijā. Ideja patika arī Anglijā dzīvojošajam pianistam Reinim Zariņam un citiem mūziķiem. Tagad mēs visi satiksimies koncertaģentūras pirmajā koncertā,» paskaidro Ruslans Viļenskis. Būs arī rezidējošie komponisti no Vācijas, Lielbritānijas un Latvijas. Protams, spēlēšu arī es un Madara,» izstāsta Ruslans Viļenskis. Viņš dzīvo Vācijā un kā vieskoncertmeistars muzicē Sanktpēterburgas Marijas teātra un Londonas Karaliskajā filharmoniskajā orķestrī. Madara turpina studijas Minhenē un šurp atbraukusi vasaras brīvlaikā.

Tikties, lai spēlētu kopā

Jauniešu stāsta priekšvēsture ir saistīta ar laikrakstu Diena. «Mēs abas piedalījāmies un uzvarējām laikraksta rīkotajā skolēnu erudīcijas konkursā Kas notiek? 2002. gadā es biju Vidzemes novada uzvarētāja, bet Madara - Rīgas laureāte,» Lana atceras. Abas tikai saskatījušās laureātu pieņemšanā Dienas redakcijā, tiekoties ar Vairu Vīķi-Freibergu un fotografējoties laikraksta vākam. Kādu laiku pēc tam Lana reiz gājusi no darba, klausoties pleijeri, un te pēkšņi uz pleca kāda roka. Blonda meitene vaicājusi: vai tu esi Lana Saksone? Abas pie Lanas ilgi dzērušas kafiju, bet šogad aprīlī viņa saņēmusi Madaras e-pastu ar aicinājumu iesaistīties jaunās koncertaģentūras veidošanā.

«Bāze ir kamermūzika, lai mūziķi, kuru vairs nav Latvijā, satiekas un vairāk spēlē kopā. Līdz šim mūsu komunikācija notikusi tikai Facebook,» piebilst Ruslans. «Reizēm Ziemassvētkos satiekamies uz tēju vai kafiju ar pasaulē izklīdušajiem draugiem, kuri ciemojas mājās. Bet tikpat labi mēs varam arī spēlēt kopā,» - tā Madara, uzsverot, ka jaunajiem, sevi jau Eiropā pierādījušajiem mūziķiem trūkst koncertēšanas iespēju dzimtenē. Līdz ar to tiek mazināta ne tikai Latvijas klausītāju iespēja viņus dzirdēt, bet arī mūziķu vēlme atgriezties Latvijā.

Pazīstamākie jaunie Latvijas mūziķi Vineta Sareika, Reinis Zariņš, Andrejs Osokins, Ksenija Sidorova, Annija Putniņa, Jana Ozoliņa, brāļi Petrauski kopā ar ārzemju viesmāksliniekiem un vēl plašākai publikai nezināmiem pašmāju mūziķiem īpaši šim koncertam veidotos ansambļos izpildīs gan akadēmiskās, gan neakadēmiskās mūzikas skaņdarbus. Skanēs Čaikovskis, Mendelsons, Šostakovičs, Mocarts, Pjacolla u. c. Džeza komponiste un pianiste Katja Surikova no Lielbritānijas piedalīsies ar ekskluzīvu programmu saspēlē ar akadēmiskajiem mūziķiem. Paredzēta arī persiešu instrumenta santur prezentācija, dodot klausītājiem iespēju dzirdēt koncerta īpašā viesa vācu komponista Hansa Šanderla mūziku, kas sarakstīta tieši šim instrumentam. Īpašā viesa statusā ir arī komponists Rihards Dubra, vērienīgo pasākumu papildinās pirmo reizi Latvijā klasiskās mūzikas koncertam īpaši veidotās videoprojekcijas.

Jānoņem snobisms

«Aģentūras Kontrapunkts koncertus organizēs tā, lai tie būtu saistoši ne tikai labiem mūzikas pazinējiem, bet ikvienam. Būs arī izglītības programma skolās. Ar cilvēkiem jārunā saprotamā valodā, un mūzika var skanēt jebkurā vietā,» uzskata Lana Saksone, kura veic administratīvo darbu. Par sevi viņa teic: «Biju kārtīgs proletariāts, kas piecos beidza darbu birojā, un koncertā džinsos nelaimīgi sēdēju starp tantēm brokātos.» Kontrapunkta dibinātāji apņēmušies veidot klausītājiem draudzīgas programmas. «Par Šostakoviču var arī izstāstīt, ka viņam ļoti patika futbols un viņš bija brīvdomīgs. Neatbaidīsim ar mūziku, kam klausītāji nav sagatavoti. Jāmazina snobisms! Mēs nevaram iet ar karogu: spēlēsim tikai intelektuālu, sarežģītu mūziku, ko varbūt saprot tikai pieci cilvēki! Mūziķi bieži uzliek tauriņu un ietur distanci. Tas neder,» nosaka Ruslans Viļenskis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?