Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Novadiem mantojumā nenomaksāti rēķini

Neracionāli ieguldīta kredītos ņemtā nauda, nesamaksāti rēķini un nepietiekami finanšu līdzekļi, lai spētu tikt galā ar uzņemtajām saistībām, - tāda aina atklājusies ne vienā vien pašvaldībā, kad jaunā pašvaldības vadība pēc apvienošanās novadā veikusi finanšu pārbaudi. Pašvaldību savienībā, Pašvaldību lietu un Finanšu ministrijā gan mierina, ka kopumā situācija nav dramatiska un pašvaldības pašlaik vēl spēj tikt galā ar saistībām.

Tomēr situāciju sarežģījusi neapdomīgā finanšu plānošana gada sākumā, kad daudzas pašvaldības pārāk maz uzmanības veltījušas ieteiktajiem taupības pasākumiem - tas tagad būtiski pasliktinājis jauno novadu finansiālo situāciju.

Tikai kārtējiem rēķiniem

«Brīžiem ir sajūta, ka iepriekšējā vadība dzīvojusi ar domu - līdz 1.jūlijam iztiekam ar to, kas ir, bet par pārējo lai domā jaunā novada dome,» saka Talsu novada Stendes pilsētas pārvaldes izpilddirektors Mareks Zemītis, kurš ar lūgumu pēc finansiālas palīdzības vērsies Talsu novada domē, jo Stendes budžetā, ar ko tai jāizdzīvo līdz gada beigām un jātiek galā ar visiem maksājumiem, pietrūkst naudas. «Pārņemot pilsētas saimniecību, atklājās, ka ar esošo finansējumu līdz gada beigām izdzīvot nevarēsim, tāpēc budžets bija jāsamazina par 52%,» saka M.Zemītis. Lai tiktu galā ar pašvaldības uzņemtajām saistībām, kas Stendei kopā ir 1,8 miljoni latu, lūgts atlikt Valsts kasē ņemtā kredīta pamatsummas maksājumus, kā arī panākta vienošanās ar lielāko daļu citu kreditoru, kas ir gatavi naudu pagaidīt līdz nākamajam gadam. Pašlaik pagasta kasē ienākošās naudas pietiek esošo rēķinu nomaksai un ikdienas izdevumiem, bet nenomaksāti rēķini un parādi vēl paliek. Līdzīgā situācijā ar tikpat lielām kredītsaistībām ir vēl viena Talsu novada pašvaldība - Laucienes pagasts. Arī tā lūgusi finansiālu atbalstu novada domei.

Īstermiņa parādi par ceturtdaļmiljonu latu, pašvaldību pārņemot Siguldas novadam, atklājušies Allažu pagastā, kur ir arī trīs miljonu latu lielas kredītsaistības. Tas līdz 10 miljoniem palielinājis arī Siguldas novada kopējo aizņēmumu slogu. Lai nomaksātu rēķinus un ievērojamās kredītu summas, pašvaldība meklē risinājumus, lai varētu normāli turpināt darbu un neciestu iedzīvotāji.

Spiesti aizņemties vēl

Pašvaldību kopējais ilgtermiņa kredītsaistību apjoms ir 347 miljoni latu, kredītu nav tikai vienam novadam - Carnikavai, visi pārējie uzņēmušies lielākas vai mazākas saistības, un, apkopojot novadā iekļauto pašvaldību paņemto kredītu apmērus, ne viens vien novads iestidzis miljonos mērāmos parādos.

Pašvaldību lietu ministrijas departamenta direktors Aivars Draudiņš gan uzsver, ka pašvaldībām nevar pārmest neapdomību, ņemot kredītus, turklāt pašvaldībām nepieciešams arī kontrolējošo institūciju akcepts. Tās uzrauga, vai pašvaldības nav uzņēmušās pārāk lielas saistības. Korekcijas šajos plānos ieviesusi smagā ekonomiskā situācija un pašvaldību ieņēmumi, kas pēdējā laikā būtiski samazinājušies.

Pašvaldību aizņēmumu un galvojumu kontroles un pārraudzības padomes locekle Jolanta Plūme uzsver, ka nevienā pašvaldībā pašreizējais kredītapjoms nepārsniedz pieļaujamo. Tikai trijām - Jūrmalai, Mālpils novadam un Saldus novadam - kopējais kredītsaistību apjoms tuvojas pieļaujamajiem 20% no pamatbudžeta ieņēmumiem, pārējās tas ir krietni mazāks. Tomēr arī šīs trīs tiekot galā ar saistībām.

«Diemžēl samazināto valsts investīciju dēļ esam spiesti uzņemties jaunas kredītsaistības. Gada sākumā apstiprinātās investīcijas pašvaldībām tika samazinātas pat vairākas reizes, bet darbi iesākti vai jau paveikti, tikai atlika samaksāt naudu. Lai nepamestu pa pusei pārbūvētu objektu un norēķinātos ar firmām, atkal jāaizņemas,» stāsta Valkas novada domes priekšsēdētājs Kārlis Albergs (LZS). Līdzīgā situācijā nonākušas vēl vairākas pašvaldības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Pašvaldību parādi

Kopējais Valsts kases aizdoto līdzekļu apjoms pašvaldībām šogad jūlija beigās bija 347 769 000 latu

Saistību apjoms no pamatbudžeta ieņēmumiem (1.septembrī):

3 pašvaldībām - līdz 20% (pieļaujamā robeža),

15 pašvaldībām - līdz 15%,

52 pašvaldībām - līdz 10%,

68 pašvaldībām - līdz 5%

(pašvaldību skaits norādīts kopā ar likvidējamajām rajona padomēm)

Dati: Valsts kase, Finanšu ministrija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?