Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Novērsuši lielāku slaktiņu Dalasā

Šāvējs, kurš pagājušajā nedēļā ASV pilsētā Dalasā nogalināja un smagi ievainoja vairākus policistus, plānojis veikt plašāku uzbrukumu likumsargiem. ASV armijas veterāns Maiks Džonsons bija saniknots par pēdējiem incidentiem, kad baltie policisti nogalināja melnādainos, tāpēc nolēma atriebties. Pēdējās nedēļas asiņainie notikumi atkal likuši runāt par rasu attiecībām, šaujamieroču likumiem un likumsargu darba metodēm ASV.

Kalis sazvērestību

25 gadus vecais M. Džonsons pagājušajā ceturtdienā, bruņojies ar automātu, šāva uz policistiem, kuri rūpējās par drošību Dalasas centrā, kad tur notika demonstrācija pret policijas vardarbību pret afroamerikāņiem. ASV kontingenta sastāvā Afganistānā dienējušais vīrietis, pielietojot armijā iegūtās kaujas prasmes, no vairākām vietām uzbruka likumsargiem, nogalinot piecus, bet ievainojot septiņus. Vēlāk viņu nogalināja, uzspridzinot bumbu, kas bija novietota uz attāli vadāma robota.

Dalasas policijas priekšnieks Deivids Brauns telekanālam CNN sacīja, ka likumsargiem nebija citu iespēju, kā nogalināt M. Džonsonu, jo divu stundu ilgās pārrunas ar viņu bijušas neauglīgas. «Viņš visu laiku mums meloja, ņirgājās par mums, dziedāja, prasīja, cik daudz policistu ir nogalinājis, un lielījās, ka gribējis nogalināt vēl vairāk un ka apkaimē ir novietoti spridzekļi,» apgalvoja D. Brauns, piebilstot, ka pieņemts lēmums nogalināt uzbrucēju, jo bijušas bažas, ka viņš varētu apdraudēt vēl vairāk cilvēku.

Likumsargs atklāja, ka M. Džonsons neilgi pirms nāves ar paša asinīm uz sienas uztriepis burtus r un b, tāpēc izmeklētāji cenšas noskaidrot, ko tie nozīmē. Uzbrucēja dzīvesvietā atrasta dienasgrāmata, kuras ierakstus esot «grūti atšifrēt», un pazīmes, ka viņš ir trenējies, kā izmantot sprāgstvielas. Citi pierādījumi norādot, ka M. Džonsons sprāgstvielas gribējis izmantot pret likumsargiem. «Esam pārliecināti, ka viņam bija plašāki plāni,» sacīja D. Brauns.

Pārrunu laikā ar policiju M. Džonsons sacījis, ka vēlas nogalināt baltos, lai atriebtu divus melnādainus vīriešus, kurus pagājušajā nedēļā Minesotas štata pilsētā Sentpolā un Luiziānas štata galvaspilsētā Batonrūžā nogalināja policisti. Šie gadījumi izraisījuši jaunu protestu vilni pret policijas vardarbību pret afroamerikāņiem.

Aicina uz mieru

Gan Sentpolā, gan Batonrūžā nedēļas nogalē notika demonstrācijas, kuru laikā izcēlušās sadursmes starp protestētājiem un policistiem. Batonrūžā svētdien aizturēti vismaz 48 cilvēki pēc tam, kad sākotnēji miermīlīgs protesta gājiens līdz štata parlamenta ēkai pārauga nekārtībās. Sentpolā sestdien 21 policists tika ievainots, kad viņus apmētāja ar akmeņiem, stikla pudelēm, būvmateriāliem un pirotehniku, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Nedēļas nogalē protestos pret policijas vardarbību pret melnādainajiem visā valstī aizturēti vairāk nekā 300 cilvēku, kuru vidū bijis arī viens no pazīstamās afroamerikāņu pilsonisko tiesību aktīvistu kustības Black Lives Matter līderiem Direjs Makesons, kurš naktī uz svētdienu piedalījās demonstrācijā Batonrūžā. Varasiestādes brīdinājušas, ka necietīs vardarbīgas izpausmes demonstrāciju laikā.

ASV prezidents Baraks Obama aicinājis protestētājus nevērsties pret likumsargiem. «Kad tie, kas ir noraizējušies par godīgumu krimināltiesību sistēmā, uzbrūk policistiem, viņi izdara lāča pakalpojumu paši sev,» sacīja B. Obama, kuram otrdien paredzēts ierasties Dalasā, lai teiktu uzrunu dievkalpojumā, kurā tiks godināti pagājušās nedēļas uzbrukumā nogalinātie likumsargi.

Arī pagājušajā nedēļā Sentpolā likumsarga nošautā afroamerikāņa Filando Kastila māte Valerī Kastila vērsusies pie protestētājiem ar lūgumu savu sašutumu izrādīt miermīlīgā veidā. «Kad demonstrācijas kļūst vardarbīgas, tās izrāda necieņu manam dēlam un viņa piemiņai,» teikts sērojošās mātes izplatītajā atklātajā vēstulē, kuras tekstu citē CNN. «Es jūs aicinu palikt mierīgiem, paužot savu sašutumu par viņa nāvi no policista rokas. Es apsolu, ka mēs neliksimies mierā, kamēr taisnība būs guvusi virsroku.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?