Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Obama: Putina stratēģija Sīrijā ir izgāzusies

Krievijas militārā operācija Sīrijā apliecina Krievijas vājumu, nevis spēku, uzskata ASV prezidents Baraks Obama, kura administrācijas viedoklis par to, kā izbeigt postošo pilsoņkaru Sīrijā, ir diametrāli pretējs Maskavas nostājai. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka viņa vadītās valsts veikto uzlidojumu Sīrijā galvenais mērķis ir stabilizēt šīs valsts autoritārā prezidenta Bašāra el Asada valdību, kas vainojama desmitu tūkstošu civiliedzīvotāju nonāvēšanā.

Ziedojas Asada dēļ

Intervijā televīzijas raidījumam 60 minutes B. Obama sacīja, ka V. Putina militārā stratēģija Sīrijā ir izgāzusies. «Šodien tā vietā, lai varētu rēķināties ar viņu [Sīrijas valdības] atbalstu un saglabāt savu militāro bāzi Sīrijā, kas Krievijai piederējusi ilgu laiku, Putina kungs ziedo savus karavīrus, savu karaspēku, lai ar diegiem saturētu kopā vienīgo sabiedroto,» sacīja B. Obama. «Fakts, ka krieviem tas bija jādara, nav spēka apliecinājums, tas rāda, ka viņu stratēģija nestrādā.»

Žurnālists Stīvs Krofts, kurš iztaujāja B. Obamu, iebilda, ka V. Putins ar iesaistīšanos Sīrijas konfliktā cenšas apstrīdēt ASV vadošo lomu Tuvajos Austrumos. «Ja jūs uzskatāt, ka savas valsts ekonomikas novešana līdz kliņķim un karaspēka nosūtīšana, lai palīdzētu vienīgajam sabiedrotajam, apliecina vadības spējas, tad mums ir atšķirīga izpratne par to,» atcirta ASV prezidents.

«Manuprāt, to apliecina spēja panākt starptautisku vienošanos par klimata izmaiņu ierobežošanu, pasaules sabiedrības mobilizēšana, lai pārliecinātos, ka Irāna netiek pie kodolieročiem.»

B. Obama atzinās, ka viņš jau 29. septembrī, kad ANO Ģenerālās asamblejas laikā Ņujorkā tikās ar V. Putinu, ir zinājis par V. Putina plāniem Sīrijā: «Mēs zinājām, ka viņš grasās sniegt militāro palīdzību, kas Asadam bija nepieciešama, jo viņi [krievi] satraucās par iespējamu drīzu režīma sabrukumu.»

ASV prezidents arī atzinis, ka Vašingtonas centieni apmācīt un apbruņot mērenos sīriešu kaujiniekus, kas karo pret B. el Asada spēkiem, ir izgāzušies. 580 miljonu dolāru (510 miljoni eiro) vērtā programma, kas sākās maijā, tikšot pārtraukta, jo cerēto 5400 karotāju vietā līdz šim izdevies apmācīt tikai 60.

«Mans mērķis bija pārbaudīt, vai mēs spējam apmācīt un apgādāt mēreno opozīciju, kas vēlas cīnīties pret Islāma valsti (IS). Mēs sapratām, ka tik ilgi, kamēr valda Asads, ir sarežģīti šos cilvēkus motivēt fokusēt savu uzmanību uz IS,» sacīja B. Obama, piebilstot, ka viņš skeptiski attiecies pret programmu, bet tomēr to atbalstījis, jo uzskatīja, ka ir vērts pamēģināt.

Sauszemes spēkus nesūtīs

Kopš 30. septembra, kad Krievija sāka gaisa triecienus Sīrijas ziemeļrietumos, Maskava apgalvo, ka tās galvenais mērķis ir IS un citi islāmistu grupējumi, savukārt rietumvalstis un to sabiedrotie reģionā norāda, ka uzlidojumi galvenokārt vērsti pret B. el Asada režīma pretiniekiem, kas nav saistīti ar islāma radikāļiem.

Krievijas prezidents V. Putins norādījis, ka bez Maskavas militārā atbalsta B. el Asada valdībai Sīriju varētu sagrābt «teroristiski grupējumi». Intervijā Krievijas televīzijas propagandas raidījumu vadītājam Vladimiram Solovjovam viņš sacīja, ka B. el Asada režīms patlaban atrodoties «ielenkumā».

Krievijas gaisa triecieni turpināšoties līdz brīdim, kad Sīrijas valdības spēki atgūs nesen zaudētās teritorijas. «Mūsu vienīgais uzdevums ir stabilizēt [Sīrijas] likumīgo valdību un radīt apstākļus politiskam [konflikta] risinājumam,» V. Putins norādīja intervijā, kas svētdienas vakarā tika demonstrēta telekanālā Rossija 1.

Viņš noraidīja iespēju, ka Krievija militārajā operācijā Sīrijā varētu iesaistīt arī sauszemes karaspēku. «Tas ir izslēgts. Mēs to nedomājam darīt, un mūsu sīriešu draugi to zina,» sacīja Krievijas prezidents, kurš kārtējo reizi aicināja citas valstis «apvienoties cīņai pret šo ļaunumu (terorismu)».

Eksperti lēš, ka Krievijas militārā operācija Sīrijā gadā varētu izmaksāt aptuveni miljardu eiro, ar nosacījumu, ka tajā iesaistīto lidaparātu skaits - aptuveni 50 - būtiski nemainīsies, vēsta izdevums Kommersant.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Miljoniem robotu asinsvados

Sekmīgs eksperiments ar nanorobotu armiju truša organismā varētu veicināt nozīmīgu izrāvienu medicīnā.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?