Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Obama sola ar plašu koalīciju sakaut Islāma valsti

ASV prezidents Baraks Obama solījis vajadzības gadījumā sākt gaisa triecienus pret radikālo islāmistu kustības Islāma valsts (IV) mērķiem Sīrijā un nosūtījis uz Tuvajiem Austrumiem ASV valsts sekretāru Džonu Keriju, lai iegūtu arābu valstu atbalstu kampaņai pret IV, vēsta CNN.

Uzrunājot amerikāņus televīzijā trešdienas vakarā, B. Obama solīja, ka ASV vadīs plašu starptautisko koalīciju, lai apturētu IV. Stratēģija IV apkarošanai paredz sistemātisku gaisa triecienu kampaņu pret IV mērķiem, «lai kur tie arī atrastos», ieskaitot Sīriju. Paredzēts arī paplašināts atbalsts bruņotajiem sauszemes spēkiem, kas cīnās pret IV, taču tiek izslēgta sadarbība ar Sīrijas prezidenta Bašāra Asada armiju.

B. Obama sola aktivizēt terorisma novēršanu, lai samazinātu IV iespējas iegūt finansējumu un rekrutēt kaujiniekus ārvalstīs, kā arī humāno palīdzību civiliedzīvotājiem, kas cietuši IV dēļ.

«Esmu skaidri pateicis, ka mēs vajāsim teroristus, kuri apdraud mūsu valsti, lai kur viņi atrastos. Tajā pašā laikā mēs neiesaistīsimies vēl vienā sauszemes karā. Amerikāņu karavīri sauszemes operācijās nepiedalīsies,» teica ASV prezidents. Uz Irāku gan tiks nosūtītas 475 ASV militārpersonas, taču tās pildīs tikai operāciju plānotāju un militāro padomnieku, kā arī ASV pārstāvniecību apsardzes funkcijas.

«Mēs nevaram iznīcināt visas ļaunuma pēdas pasaulē, taču nelielas slepkavu grupas var nodarīt lielu ļaunumu. Tā tas bija pirms 11. septembra, tā tas ir arī tagad. Ja teroristiem dod vaļu, viņi var apdraudēt ne tikai reģionu, kurā darbojas, bet arī Savienotās Valstis,» savu nostāju pamatoja ASV prezidents.

Pagājušajā gadā B. Obama atteicās no plāniem sākt gaisa triecienu pret Sīrijas valdības spēkiem, ko vainoja ķīmisko ieroču izmantošanā, jo pret to iestājās ASV Kongress. Trešdienas runā viņš uzsvēra, ka negrasās sadarboties ar Sīrijas prezidenta režīmu, lai gan tas arī karo pret IV. «Cīņā pret Islāma valsti mēs nevaram balstīties uz Asada režīmu, kas terorizē savas valsts iedzīvotājus. Šis režīms ir zaudējis leģitimitāti un to nekad neatgūs.» ASV palielināšot atbalstu tiem Sīrijas opozīcijas spēkiem, kas cīnās gan pret IV, gan pret B. Asadu.

BBC žurnālists Džims Mjuirs no Ziemeļirākas pauda viedokli, ka Sīrijas opozīcija ir ļoti sadrumstalota, tajā dominē islāmisti, kas, lai gan karo pret IV, tomēr cenšas panākt islāmiska režīma izveidošanu Sīrijā, nevis demokrātiju.

Pagājušajā mēnesī Sīrija piedāvāja ASV palīdzību cīņā pret IV, taču tās ārlietu ministrs Valīds Mualems brīdināja, ka ASV pirms gaisa triecieniem Sīrijas teritorijā tie jāsaskaņo ar tās valdību, citādi tie tiks uzskatīti par agresiju.

Islāma valsts pašlaik kontrolē plašas teritorijas Sīrijā un Irākā. Tās mērķis ir izveidot kalifātu plašā teritorijā, kurā valdītu šariata likumi. Grupējums kļuvis bēdīgi pazīstams ar savu brutalitāti, oponentu masveida nogalināšanu, galvu nogriešanu pretinieku karavīriem un rietumvalstu žurnālistiem un draudiem atriebties ASV.

ASV gaisa spēki jau 150 reižu veikuši uzlidojumus IV mērķiem Irākas teritorijā, amerikāņi ar sabiedroto atbalstu arī piegādājuši ieročus un aprīkojumu kurdu spēkiem un Irākas armijai, kas cīnās pret IV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?