Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +18 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Obama sola pārtraukt karu

ASV prezidents Baraks Obama negaidītās Afganistānas vizītes laikā solīja darīt galu vairāk nekā desmit gadu ilgajam karam. Uzrunājot Afganistānā dislocētos amerikāņu kareivjus, prezidents uzsvēra, ka «pie horizonta redzama austam jauna diena», un mudināja ar atbildību pabeigt operāciju. Tas trešdien izsauca jaunu talibu nemiernieku vardarbību, viņi atbildēja ar šaušanu un sprādzienu Kabulā.

Kara mērķis teju sasniegts

Pašnāvnieku sarīkotais sprādziens nogranda tikai divas stundas pēc tam, kad B. Obama pameta Afganistānu. Miruši vismaz septiņi cilvēki, bet 17 ievainoti. Automašīnā ievietotā bumba eksplodēja ārzemnieku iecienītu māju rajonā, kur izvietoti starptautisko palīdzības organizāciju, Eiropas Savienības (ES) un ANO biroji.

Atbildību nekavējoties uzņēmās islāmisti Taliban. «Tas ir ziņojums Obamam, ka viņš un viņa bruņotie spēki Afganistānā nekad nav gaidīti un mēs turpināsim pretoties tik ilgi, kamēr visi okupētāji būs miruši vai pametuši mūsu zemi,» talibu runasvīrs Zabihullahs Mudžahids norādīja ziņu aģentūrai AFP. Talibi uzsvēra, ka uzsākuši pavasara ofensīvu, un solīja īpaši asi vērsties pret ārvalstu iebraucējiem.

Uzbrukums, kas satricināja augstas drošības kontroles zonu, kārtējo reizi uzjundīja bažas, vai Afganistāna spēs pašas spēkiem uzturēt drošību valstī pēc 2014. gada, kad iecerēts izvest pēdējos koalīcijas spēkus.

B. Obama, kas Afganistānā ieradās tieši pirmajā gadadienā kopš starptautiskās teoristu organizācijas Al Qaeda līdera Osamas bin Ladena nāves amerikāņu operācijas laikā, solīja šomēnes gaidāmajā NATO samitā Čikāgā runāt par to, lai afgāņu spēki vadošo lomu pārņemtu jau nākamajā gadā.

«Mūsu mērķis nav izveidot valsti pēc Amerikas tēla vai izskaust it visas talibu pēdas,» B. Obamu citēja laikraksts The Washington Post. «Šie uzdevumi prasītu daudz vairāk gadu, daudz vairāk dolāru un daudz vairāk amerikāņu dzīvību. Mūsu mērķis ir iznīcināt Al Qaeda, un mēs esam uz pareizā ceļa, lai tieši to arī izdarītu.»

B. Obama tikās arī ar Afganistānas prezidentu Hamīdu Karzajī un parakstīja stratēģiskās partnerības līgumu. Tas paredz valstu sadarbību pēc NATO misijas beigām 2014. gadā, kurā ASV apņemas desmit gadus finansiāli atbalstīt kara postīto valsti.

Priekšvēlēšanu solījumi

Afganistānā dienē vairāk nekā 130 tūkstoši karavīru no 50 valstīm. Lielākā daļa jeb ap 90 tūkstošiem ir amerikāņi. Karš atņēmis dzīvību teju trim tūkstošiem karavīru, un lielākie upuri bijuši amerikāņiem.

Daudzi ASV iedzīvotāji domā, ka karam jāliek punkts, liecina sabiedriskās domas aptauju rezultāti. Ņemot vērā novembrī gaidāmās ASV prezidenta vēlēšanas, analītiķi norāda, ka B. Obamas īsā un simboliskā vizīte Afganistānā ir priekšvēlēšanu kampaņas sastāvdaļa. Parakstītā vienošanās un kareivju izvešanas plāni ļauj B. Obamam sacīt, ka viņš ne vien noslēdzis karu Irākā, bet dara it visu, lai pārtrauktu to arī Afganistānā, tādā veidā cīnoties ar republikāņu sāncensi Mitu Romniju par vēlētāju simpātijām.

Republikāņu aso kritiku atspoguļo Oklahomas senatora Džeimsa Ihofa komentārs. «Nav šaubu, ka šis brauciens ir saistīts ar kampaņu,» citēja raidsabiedrība CNN. «Šī vizīte Afganistānā ir mēģinājums vairot savu valsts drošības aizstāvja tēlu, jo pēdējos trīs gadus viņš pavadījis, vājinot mūsu karaspēku.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?