Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Oga rūgtā, oga sūrā - pīlādzis!

Šogad ir labs pīlādžu gads! Pīlādžogu ķekari joprojām karājas zaros pat novembrī. Par spīti pirmajiem saliem un regulārajiem putnu uzlidojumiem. Acīmredzot es nebūt neesmu vienīgā, kas šoruden cītīgi raugās pīlādžu zaros; vēl nekad iepriekš nav nācies piedzīvot tādu situāciju kā šogad, kad man vienā laidā prasa - nu pasaki kādu labu recepti, ko lai pagatavo no pīlādžiem.

Otrs jautājums - kā lai dabū laukā rūgtumu no ogām? Tiktāl vēl būtu daudzmaz saprotams, taču nu ir uzradies vēl viens jautājums - kāpēc neviens nebrīdina, ka pīlādži ir indīgi?! Nu, ja reiz ir šāda pārliecība, tad kāda jēga spriedelēt par rūgtuma likvidēšanu. Tāpēc pirmām kārtām mēģināju izlobīt, no kurienes radies priekšstats par pīlādžogu indīgumu. Ilgi jau nenācās tirdīt, šī jautājuma uzdevēji visi kā viens atzinās, ka izlasījuši internetā. Nu ko, nolēmu arī es paskatīties, kāpēc internetā pīlādžogas indīgas. Un uzzināju, lūk, ko: pirmkārt, ogas ir indīgas tāpēc, ka ir indīgas, otrkārt, indīgas tāpēc, ka rūgtas, treškārt, indīgas tāpēc, ka no tām baidās raganas. Atbildes (ar minimāliem izņēmumiem) saprātīguma ziņā daudz neatšķīrās no jautājumiem, bet vienīgais mierinājums, ka šādā «dzīves pieredzē» nedalās (vismaz pagaidām) interneta lietotāji Latvijā, taču, spriežot pēc jautājumiem, ko šogad uzdod arī man, šaubu sēkla - it sevišķi gados jaunākos cilvēkos - jau ir iesēta.

Un kā ir ar to rūgtumu? Tas ir fakts, ka pīlādži mēdz būt gan rūgti, gan sūri, un šīs īstenībā ir divas dažādas garšas nianses. Bet vai vienmēr šī garša ir jālikvidē? Un kas tad paliek pāri no pīlādža? Manuprāt, arī šī tendence uzskatīt rūgtenu garšu par kaut ko nepieņemamu, kas noteikti jānovērš, ir visai slimīga. Doma, ka būtu jātiek vaļā no pīlādžu rūgtuma, agrāk man pat prātā nebija ienākusi, jo jau kopš bērnības bija skaidrs, ka pīlādžus nolasa tad, kad tie ir pilnīgi ienākušies (un šis brīdis nebūt nesaskanēja ar pirmajām salnām vai saliem). Un arī saldētavās neviens tos nelika, jo īstenā ogu vērtība slēpās tieši raksturīgajā rūgtenajā garšā, vienalga, vai tas bija ievārījums, želeja vai vīns. Un, atklāti runājot, es līdz pat šim brīdim neesmu darījusi neko speciālu, lai pīlādžus padarītu saldākus. Kā lasu no koka, tā taisnā ceļā vāru, blenderēju, pildu burkās un pudelēs. Zinu, ka bez sasaldēšanas ir arī citi paņēmieni, piemēram, plaucēšana un arī mērcēšana etiķūdenī, taču tos esmu tikai izmēģinājusi zināšanai, bet lietošanā tā arī neesmu ieviesusi. Vienkārši neredzu, kāpēc to vajadzētu darīt. Pīlādžu čatnijs garšo lieliski tieši raksturīgā rūgtenuma dēļ, un pīlādžu biezeni ar ābolu un bumbieru gabaliņiem rūgtums padara vēl jo garšīgāku!

Bet putni šoruden ar pīlādžogām sāka mieloties jau tad, kad atvasaras siltums vēl valdīja pilnā sparā. Taču ogu ir tik daudz, ka vēl joprojām pietiek gan putniem (ne par velti tās cituviet dēvē par putnu ogām un vārdu «pīlādzis» nemaz nepazīst), gan cilvēkiem. Starp citu, ļoti garšīgs ir pīlādžu saldējums - tam piemīt īsteni latviska garša!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?