Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Operas tautāvešanas rītausmā

Diez vai tālajā 1993. gadā daudzi varēja iedomāties, ka Siguldas slimnīcas ķirurga Daiņa Kalna rīkotie operas svētki pilsdrupās kļūs par tradīciju, kurai pieturēsies pat tie, kas neatceras, kad pēdējoreiz bijuši mūsu Baltajā namā Rīgā. Apmēram tāds arī tolaik bija rīkošanas motīvs - padarīt opermūzikas baudīšanu demokrātiskāku.

Diena - tās mūzikas apskatnieces Ineses Lūsiņas personā - Siguldas opersvētkiem ir sekojusi kopš to tapšanas brīža, un tagad Lūsiņa atceras to situāciju, kādā 1993. gadā notika pirmie svētki: Nacionālā opera bija aizvērta uz remontu (tās atklāšanu 1995. gadā savai priekšvēlēšanu kampaņai nekavējās izmantot Latvijas ceļš), savukārt labdarības koncerti operas atbalstam notika ar superdārgām biļetēm - ziedojumiem, kurus tolaik varēja atļauties gandrīz vai tikai G24 kredītu ieguvēji. Vārdu sakot, operas apmeklējums tika uztverts kā ekskluzīvs pasākums, kuru vienkāršais reņģēdājs nevar atļauties, tur nāk ne tik daudz citus apskatīties, cik sevi parādīt. Un pēkšņi atnāca Kalns un pierādīja, ka var arī citādi - demokrātiski, bez superdārgām biļetēm, bez vakarkleitām un smokingiem. «Toreiz likās, ka Kalns ir dulls, ka kaut ko tādu nav iespējams sarīkot,» atceras Lūsiņa un piebilst, ka nu jau Siguldas Opermūzikas svētki kļuvuši par rituālu.

Šogad Siguldā būs pat divi galā koncerti. Bet kā bija sākumā? 1993. gada 9. augustā Dienas pirmajā lapā Inese Lūsiņa rakstā Pirmie operas svētki Siguldā ziņoja, ka Siguldas pilsdrupu estrādē noticis koncerts «ar Latvijas operas mākslinieku - šodien jau atzītu Eiropas un Skandināvijas operteātru solistu Ineses Galantes, Egila Siliņa, Ingus Pētersona un patlaban vēl brīvās Latvijas brīvmākslinieka, bet rīt, kas zina, varbūt jau Ņujorkas Metropolitēna operas solista Jāņa Sproģa - piedalīšanos. Latvijas Nacionālās operas orķestri šoreiz diriģēja kādreiz šī teātra vadošais, tagad Sanktpēterburgas Marijas teātra diriģents Aleksandrs Viļumanis. Viņš bija arī visas koncerta programmas kompozīcijas veidotājs, kas jāuzsver tāpēc, ka muzikālo numuru secība tajā bija izkārtota ar īpašu kontrastu dramaturģijas izjūtu. Rūpīgi un meistarīgi audzētā svētku sajūta kulminēja Ineses Galantes un Ingus Pētersona dziedātajā Dž. Pučīni operas Bohēma pirmā cēliena finālskatā un visu uz Siguldu aicināto Latvijas opermākslas zvaigžņu kopīgi izpildītajā slavenajā Dž. Verdi dzīru dziesmā no operas Traviata - un būtu vēl atbalsojusies daudzos publikas pieprasītos atkārtojumos un piedevās, ja vien dzīru dziesmas pēdējie panti neizskanētu īsti vasarīga, dāsna lietus pavadījumā».

Koncerts bija labi apmeklēts jau toreiz. «Līdzīgi krāšņam lietussargam seno viduslaiku pilsdrupu ielokā uzplauka viss Siguldas un Rīgas inteliģences zieds, ceļā uz estrādi manīja pazibam arī ASV vēstnieka Latvijā Inta Siliņa automašīnas mazo amerikāņu karodziņu. Klausītāji nebija vīlušies, jo dzirdēja Inesi Galanti un Egilu Siliņu gluži fantastiskā, nepieredzētā mākslinieciskajā formā, turklāt nebraucot šo lielisko iespaidu medībās ne uz Manheimu, ne Frankfurti, ne Bāzeli vai Ženēvu. Savukārt, lai noskatītos operas izrādi, kurā dzied Ingus Pētersons, nāktos šo iespēju ķert Stokholmas vai Ķīles muzikālajos teātros… Pirmais eksperiments ir izdevies, un dabiska būs nākotnē iecerētā svētku attīstība jau plašāka - vairākas dienas ilgstoša - operas festivāla gultnē, paredzot programmā ne tikai latviešu, bet arī leģendāru Eiropas un pasaules opermūzikas zvaigžņu klātbūtni,» vērtēja Inese Lūsiņa.

Tā arī ir noticis. 1993. gada 9. augustā svarīgāka par Siguldas opersvētkiem Dienai bija Sanitas Uplejas rakstītā ziņa, ka Latvijai ir arī sava mazā skaistumkaraliene - Nacionālajā teātrī notikušā starptautiskā konkursā Mini Miss'93 uzvarējusī Anna Krauja no Lielvārdes, kurai par godu pie teātra notika uguņošana. Bet nu jau šis Jura Širiņa (tagad - Millera) rīkotais pasākums palicis vēsturē līdz ar citiem 90. gadu sākumā tik iecienītajiem skaistumkonkursiem, toties Siguldas opersvētki ir jau tik populāri, ka jānovēl, lai tie nekļūst reņģēdājam tikpat nepieejami kā 90. gados opera.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?