Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pabalstiem pietiks, rindas nesaruks

Lai gan nākamā gada pirmajos mēnešos bezdarba līmenis var izrādīties lielāks par prognozēto, par ko liek domāt liels privātuzņēmumu un valsts iestāžu paziņojumu skaits par gaidāmajām atlaišanām, kopumā 2010.gadā bezdarba rādītāji nepārsniegs budžetā ieplānotos, tāpēc naudas bezdarbnieku pabalstiem pietiks, pārliecināta Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) vadītāja Baiba Paševica. Tam piekrīt arī eksperti: gada otrajā pusē ekonomiskā situācija varētu nedaudz stabilizēties, kas veicinās arī bezdarba rimšanos, turklāt samazināsies arī vidējais bezdarbnieka pabalsta apmērs.

Būs griesti

Pabalstiem atvēlētais finansējuma apjoms ir balstīts uz prognozi, ka bezdarba līmenis nākamgad būs 13,8%. Šā gada novembra beigās tas bija 14,8%. Bezdarbnieku pabalstiem budžetā nākamgad atvēlēti 130 miljoni latu, bezdarbnieku apmācības programmu līdzfinansējumam - 10 miljoni. NVA budžets ir apcirpts par 18%, kas darba meklētājiem neliek cerēt uz rindu mazināšanos NVA nodaļās, atzīst B.Paševica.

Nākamgad gaidāmas būtiskas izmaiņas arī bezdarbnieku pabalstu aprēķināšanā. Tam būs noteikts ierobežojums: 350 lati plus puse no summas, kas šos griestus pārsniedz. Ar mazāko summu būs jārēķinās tikai tiem, kam pabalsts tiks piešķirts pēc 2010.gada 1.janvāra.

Griestu ieviešana un tas, ka no jauna reģistrējušos bezdarbnieku nākamgad būs mazāk, nozīmē, ka saruks arī pabalstiem tērējamas summas, spriež SEB Bankas sociālekonomikas eksperts Edmunds Rudzītis. Pēc viņa teiktā, cerīgas izmaiņas bezdarba rādītājos varēs novērot gada otrajā pusē, kad rimsies masveida atlaišanu vilnis, stabilizēsies ekonomiskie rādītāji, kā arī beigsies pabalsts tiem, kas bezdarbniekos stājās šogad. Taču krasu situācijas uzlabošanu gaidīt ir lieki, piebilst Swedbank vecāka ekonomiste Lija Strašuna. «Tā kā līdz šim darbaspēku izmaksu samazināšana notikusi, daļēji samazinot slodzi esošajiem darbiniekiem, izaugsmei atsākoties, uzņēmumiem nevajadzēs tik daudz pieņemt darbā jaunus cilvēkus,» uzsver eksperte.

Stipendijas un mācības

Lielāka daļa nodarbinātības veicināšanas pasākumiem nepieciešama finansējuma nāk no ES fondiem. B.Paševica ir pārliecināta, ka nākamgad pieejamo programmu klāsts ir pietiekami diversificēts un plašs. Tā, beidzoties bezdarbnieku pabalstam, par darbu pašvaldības labā joprojām varēs saņemt 100 latu stipendiju, kas ir sociāla rakstura atbalsts. Lai grūtības nonākušie uzņēmumi darbiniekus neatlaistu, tiem būs pieejama kuponu sistēma, kad uz nepilno darba laiku strādājošie varēs mācīties kādos kursos. Bezdarbniekiem ar augstāko izglītību būs iespēja bezmaksas saņemt otro, profesionālo izglītību. «Pasākumi ir mērķēti un atbilst situācijai,» uzsver NVA vadītāja.

Taču ar šo klāstu diez vai pietiek, bažīga ir L.Strašuna, minot to, ka nodarbinātības atbalstam pieejamie ES līdzekļi nav pilnībā izmantoti. Arī E.Rudzītis bilst, ka pagaidu darbi un apmācības ir ļoti nepieciešami, taču ir jautājums par šo līdzekļu efektīvu izlietošanu. «Iepriekšējos gados īstenotā bezdarbnieku apmācības un pārkvalifikācijas sistēma bija nepilnīga. Jācer, ka pašreizējas programmas dos lielāku labumu ekonomikai,» teic eksperts. L.Strašuna arī uzsver, ka apmācība nav vienīgais un efektīvākais veids, kā uzlabot situāciju darba tirgū. «Jādomā par ekonomiskās aktivitātes stimulēšanu un jauno darba vietu radīšanu. Diemžēl pašlaik nav darīts tas labākais, ko varētu darīt,» viņa domā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Televizoru pilna kapsēta un dīķis ar 20 vannām

Aprīļa pēdējā nedēļas nogalē visā Latvijā tūkstošiem tīras vides mīļotāju atkal pulcēsies Lielajā talkā, lai kopīgiem spēkiem savestu kārtībā tuvējo apkārtni, bet ne viens vien dosies talkot arī uz ...

Balcers: NHL no tevis rezultātu prasa katru dienu

Nacionālā hokeja līga ir bizness, tur no spēlētājiem rezultātu prasa katru dienu. Ja sanāk garāki tukšie posmi, uzreiz notiek rūpīga analīze, plašā intervijā Sporta Avīzes aprīļa numurā pastāstīja L...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?