Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Pabeigt lietas līdz galam

Liela mūsu valsts problēma, šķiet, ir apstāšanās pusceļā. Tam ir daudzi piemēri, viens to tiem ir attieksme pret vidi. Pirms četriem gadiem plaši izskanēja ziņa, ka esam otra zaļākā valsts pasaulē. Pēc diviem gadiem otrā vieta neglābjami tika pazaudēta, Latvijai noslīdot uz 40. vietu. Taču mums joprojām šķiet, ka valstī viss ir kārtībā. Sāpīgākais jau ir tas, ka «viss jau kārtībā» filozofiju pārņēmuši dažāda ranga un kaluma valsts ierēdņi. Īpaši, ja runājam par atjaunojamajiem energoresursiem.

Latvijā ir augsts atjaunojamo enerģiju izmantošanas īpatsvars, ko nodrošina galvenokārt Daugavas hidroelektrostacijas. Pieredze liecina, ka ar citu atjaunojamo energoresursu pielietojumu Latvijai nemaz tik labi neveicas - Latvijā vēja vai saules enerģija tiek izmantota niecīgā apjomā, kaut gan tieši šie elektroenerģijas ieguves veidi ir videi īpaši draudzīgi un nav atkarīgi no izejvielu cenas.

Jau runājam par vēja enerģiju, ir lietderīgi salīdzināt situāciju Latvijā ar tuvākajām Baltijas kaimiņvalstīm. Lietuvas vēja elektrostaciju kopējā jauda ir 300 megavatu (MW), bet līdz gada beigām sagaidāms pieaugums līdz 500 MW. Igaunijā vējš var radīt 300 MW, bet tuvāko gadu gadu laikā tie būs jau 1000 MW. Latvija uz kaimiņvalstu fona izskatās pēc nabagā brāļa - mūsu vēja elektrostaciju kapacitāte ir tikai 70 MW.

Pēdējo gadu jaudas pieaugums ir apaļa nulle. Der pieminēt, ka 2015. gadā vēja enerģija pirmo gadu kļuvusi par trešo nozīmīgāko enerģijas avotu Eiropā - tā veido 15,5% no reģiona elektroenerģijas ražošanas potenciāla, nedaudz apsteidzot hidroelektrostaciju kapacitāti. To apliecina Eiropas Vēja enerģijas asociācijas apkopotā statistika. Der pieminēt, ka pērn Eiropā pieejamā vēja elektroenerģijas staciju jauda pieaugusi par 12 800 MW.

Galvenais iemesls Latvijas stagnācijai vēja energoresursu jomā ir prognozējamas valsts politikas trūkums. Ja nav skaidri zināmi spēles noteikumi, tad nav investīciju un realizēto projektu. Vērtējot situāciju virspusēji, viss šķiet kārtībā. Taču realitāte ir skarbāka, jo Latvija ir uzņēmusies līdz 2020. gadam panākt, lai 40% no izmantotās elektroenerģijas tiktu iegūta no atjaunojamajiem energoresursiem. Papīrs panes visu, taču jau tagad nozares profesionāļiem ir skaidrs, ka mērķa sasniegšana ir vairāk nekā apdraudēta, jo tas sasniedzams tikai, ievērojami aktīvāk izmantojot atjaunojamos energoresursus. Ir pēdējais brīdis Latvijai mainīt domāšanu un paveikt iesākto līdz galam, pieņemot lēmumu par lētākā elektroenerģijas ieguves veida - vēja elektroenerģijas - attīstīšanu, tādējādi sekmējot 2020. gadam izvirzīto mērķu sasniegšanu. Svarīgākais uzdevums ir noformulēt visiem saprotamu, efektīvu un videi draudzīgu ilgtspējīgu enerģētikas politiku, nevis paļauties uz to, ka mums jau «viss ir kārtībā».

Lai politikas iniciatīva nepaliktu tikai uz papīra, svarīgs ir likums, kurš iedibina skaidrus spēles noteikumus ilgtermiņā, tāpat ir jāsakārto esošā normatīvo aktu bāze un jānosaka prioritātes un normatīvais regulējums nākotnes projektos.

*Vēja enerģijas asociācijas valdes loceklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?