Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Paceļ bronzu un rekordu

Pieturēšanās pie iepriekš izstrādātā sacensību plāna un tā īstenošana nodrošināja Latvijas svarcēlājam Artūram Plēsniekam pirmo pasaules čempionāta godalgu pieaugušo konkurencē. «Īpaši vērtīga šī trešā vieta ir tāpēc, ka izcīnīta ar jaunu personisko rekordu,» gandarīts pēc atgriešanās dzimtenē bija 23 gadus vecais ventspilnieks. Divu disciplīnu summā viņā pacēla 405 kilogramus, par pieciem kilogramiem labojot pašam piederošo valsts rekordu.

Plēsnieks svara kategorijā līdz 105 kilogramiem raušanā realizēja divus no trim piegājieniem, tiekot galā ar 179 kilogramiem, bet grūšanā stieni virs galvas noturēja visos trīs mēģinājumos, paceļot 226 kilogramus. Par pasaules čempionu kļuva Aleksandrs Zaičikovs no Kazahstānas, kurš pacēla 421 kilogramu (191+230 kg), sudraba godalga tika Davidam Bedžanjanam no Krievijas ar 411 kilogramiem (180+231). Latvijas svarcēlāja labā nospēlēja tas, ka vairāki konkurenti, cenšoties apsteigt līderus, riskēja un nepacēla izšķirošos svarus. «Protams, apzinos, ka bronzas izcīnīšanā man stāvēja klāt veiksme un šo godalgu man, varētu teikt, uzdāvināja, taču par viņu sniegumu neatbildu. Tie bija trīs četri konkurenti, kuri neizpildīja savu plānu. To var saprast, jo visi riskēja, lai sasniegtu maksimālo rezultātu. Mūsu mērķis bija sasniegt savu labāko rezultātu, par konkrētām vietām nedomājot. Jāsecina, ka šī taktika nostrādāja ļoti labi,» Plēsnieks sarunā ar Dienu atzina, ka nozīmīgākajās sacensībās šādas situācijas gadās pietiekami bieži.

Grūšanas disciplīnā kārtis sajaucis uzbeku sportists Ivans Jefremovs, kurš pēc 204 kilogramu pacelšanas negaidīti uzlika par desmit kilogramiem lielāku svaru. «Tas mazliet satricināja visu iesildīšanās zāli, jo neviens negaidīja tādu tempa kāpināšanu. Viss notika pārāk strauji. Man pašam sākuma svars bija 217 kilogrami, tāpēc agri nācās doties uz gaidīšanas koridoru. Daudziem tās jezgas dēļ nesanāca pacelt plānotos svarus, jo nācās sasteigt gatavošanos,» sacensību gaitu atcerējās Latvijas sportists. Viņam pašam vairāk patraucējusi lielā pauze pirms trešā piegājiena raušanas disciplīnā, tāpēc arī 182 kilogrami nav padevušies. «Tur bija tehniska kļūda, bet tās pamatā bija ilgā gaidīšana, kamēr citi izdara savus gājienus,» norādīja Plēsnieks.

Sasniegtā rezultāta pievienotā vērtība ir drošības sajūta cīņā par dalību nākamās vasaras olimpiskajās spēlēs. «Mums svarīgākais bija sasniegt labu rezultātu, lai nostiprinātos reitingā cīņā par olimpisko ceļazīmi. Šis rezultāts dod zināmu garantiju tikšanai uz Rio, lai gan pilnīgas drošības par to vēl nav,» sacīja Plēsnieks. Tiesa, nu jau var sākt plānveidīgu gatavošanos olimpiskajam startam: «Nebūs jāraustās pa labi, pa kreisi uz sacensībām, lai kvalificētos olimpiādei.»

Izcīnītā pasaules čempionāta godalga pirmsolimpiskajā gadā liek Plēsnieku pieskaitīt medaļu pretendentiem arī Riodežaneiro, taču pats sportists ar skaļiem paziņojumiem nesteidzas. «Par olimpiskajām medaļām sapņot vēl pāragri, taču šis panākums vairo apņēmību turpināt strādāt,» teica Plēsnieks. Nākamais atskaites punkts ceļā uz olimpiskajām spēlēm būs pavasarī gaidāmais Eiropas čempionāts Norvēģijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Svarcelšana

Pasaules čempionāts Hjūstonā
Vīrieši līdz 105 kilogramiem
Summa
1. A. Zaičikovs Kazahstāna 421 2. D. Bedžanjans Krievija 411
3. A. Plēsnieks Latvija 405
4. T. Naņevs Krievija 404
5. S. Martirosjans Armēnija 402
6. A. Mihaļskis Polija 398
Raušana
1. I. Jefremovs Uzbekistāna 192
2. A. Zaičikovs Kazahstāna 191
3. S. Martirosjans Armēnija 186
..10. A. Plēsnieks Latvija 179
Grūšana
1. D. Bedžanjans Krievija 231
2. A. Zaičikovs Kazahstāna 230
3. S. Dusmurotovs Uzbekistāna 228
4. A. Plēsnieks Latvija 226

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?