Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Paceļas rudens smarža

Skatuve nokrauta aptuveni ar desmit veciem, smagiem sintezatoriem - vadu saspraušana un šo cienījamo verķu «pierunāšana» skanēt aizņem vismaz trīs stundas. Tāda bija grupas STandART uzstāšanās īpatnība pirms vairākiem gadiem, jo diviem grupas dalībniekiem - brāļiem Adim un Harijam Beļskiem - muzicēšana dzima no mīlestības pret veciem sintezatoriem un to analogo skaņu, kuru jaunie sintezatori atdarināt nespēj.

Nu jau viņu kolekcijā ir vairāki desmiti dažādās pasaules malās savāktu rietumos un arī Krievijā ražotu elektronisku instrumentu, kas joprojām tiek izmantoti, strādājot Siguldas studijā cita sintētisko skaņu zinātnieka _Dzelzs vilka_ dalībnieka Kaspara Tobja vadībā, bet uz skatuves viņi tagad tomēr dod priekšroku kompaktākam un modernākam ekipējumam.

«Jaunie nav tik trausli, un tos nav bail sabojāt. Ar vecajiem vajag apieties vēl trauslāk un draudzīgāk nekā ar meiteni,» stāsta STandART dziedātājs un tekstu autors Kalvis Kluburs. Tikai Adis, kurš spēlē basa sintezatoru, joprojām stiepjot vecos instrumentus arī uz koncertiem.

«Ak šausmas, tas taču ir visdrūmākais, ko jebkad esmu radījis,» saķēris galvu, secinājis Adis, noklausoties jaunā albuma Autumn News jau gatavo variantu, un… nākamajā dienā aizvests uz slimnīcu. Savukārt Harijam, albumu klausoties, gribējies pastaigāties gar Daugavas krastu un apsvērt iespēju mesties iekšā un atdot savu dzīvību upei. Izglābis tas, ka bijis skaidrā, jo citādi drosmes noteikti būtu gana. Nu viss ir beidzies laimīgi, un jaunā albuma dzimšanas diena tiks svinēta ar grupas koncertu pilnā sastāvā 6.novembrī klubā Barons.

Kalvis domā, ka šo varētu uzskatīt par vienu no vizuāli skaistākajiem diskiem latviešu populārās mūzikas vēsturē - dizainu veidojuši Sarmīte Māliņa un Kristaps Kalns. «Atverot vaļā, no bildēm jau paceļas rudens smarža. Bet patiesībā albums ir viens cikls cauri visiem gadalaikiem. Sākas ar rudeni, tad izskrien cauri ziemai, pavasarim, vasarai un atkal beidzas ar rudeni. Pāris dziesmu ir ļoti netipiskas STandART - galīgi nav vairs nekāds sintīpops. Dažās vietās skan arī vijole un ermoņikas,» stāsta Kalvis.

Jaunajā albumā divas dziesmas ir latviski, pārējās angliski, bet vairākām no tām esot arī latviešu versijas, kas tiks nodotas radiostacijām. Grupai ir cieši kontakti ar līdzīgas, pie electronic darkwave viļņa piederošas mūzikas faniem, dīdžejiem un grupām visā Eiropā, viena dziesma iekļauta ASV radiostacijas Dark Horizons izlasē. STandART veidojusi remiksus tādām leģendārām vācu grupām kā Camouflage un De/Vision, ar kuru dalībniekiem iepazinušies viņu Rīgas vizītes laikā, vairākkārt spēlējuši koncertus valstīs ap Baltijas jūru un Polijā. Divas dziesmas jaunajā albumā veidotas kopā ar poļu skaņu mākslinieku Hiena, ar kuru kopā nākotnē varētu tapt pat vesels albums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?