Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Padomā divreiz, pirms izmet

It kā jau mēs visi zinām, ka lielas lietas sākas ar mazumiņu, cieņa pret dabu - no ģimenes un tā tālāk. Gribam atpūsties tīrā, zaļā vidē, lepojamies, ka Latviju dēvē par vienu no pasaules zaļākajām valstīm, savas dabas bagātības esam pasludinājuši par valsts tēla vizītkarti numur viens, un es tiešām ceru, ka no sirds tam ticam… Tad nu šķiet, ka pienācis laiks ķerties pie darbiem arī tad, kad mediji vēl neaicina uz pavasara Lielo talku un atpūtas sezona arī galā.

Talkotāju skaits ar katru gadu aug, un visiem ir ko tīrīt, bet es vienmēr nobrīnos - kas gan ir tie cilvēki, kuri savu miskasti brauc izbērt mežā? Nudien, par laimi, manā paziņu lokā tādu nav! Bet, par atkritumiem runājot, ko mēs tajos izmetam? Lielu daļu droši vien veido pārtikas iepakojums, pārpalikumi un atgriezumi, un produkti, kam beidzies derīguma termiņš. Pasaules pārtikas atkritumu apjomi ir iespaidīgi, tiek lēsts, ka trešā daļa no saražotās pārtikas nonāk atkritumos. Vidēju un augstu ienākumu valstīs pārtikas atkritumi galvenokārt rodas pārtikas ķēdes beigu posmā, tāpēc patērētāju lietošanas paradumiem ir liela nozīme.

Vides organizācija homo ecos: novembrī uzsāks sociālo kampaņu Latvija - zaļākā valsts pasaulē?, lai pievērstu plašākas sabiedrības uzmanību iespējām samazināt atkritumos nonākošo pārtikas apjomu. Pārtikas atkritumiem ir būtiska negatīva ietekme uz vidi - tiek nevajadzīgi izlietotas ķīmiskās vielas pārtikas ražošanā, lieki izlietoti vērtīgie dabas resursi, kas nepieciešami produktu ražošanai, vairāk izmantota degviela pārtikas pārvadāšanā, pūstošā pārtika rada metānu, kas paātrina klimata pārmaiņas, un pārtika tiek apglabāta atkritumos, palielinot kopējo atkritumu apjomu.

Lai apzinātu problēmas aktualitāti Latvijā, homo ecos: sadarbībā ar portālu Draugiem.lv veikusi internetā bāzētu aptauju, kurā tika uzrunāti 1149 cilvēki vecuma grupā no 25 līdz 65 gadiem no visas Latvijas. Izlase tika veikta proporcionāli portāla nedēļas lietotāju auditorijai šajā vecuma grupā, un tās rezultāti uzskatāmi par reprezentatīviem datiem Latvijas mērogā. Aptauja rāda: 53% cilvēku izmet pārtiku vismaz reizi mēnesī, savukārt 30,6% izmet pārtiku vismaz reizi nedēļā. Cilvēki, kas visbiežāk izmet pārtiku, atzīst, ka 77,6% gadījumu viņi izmet maltītes pārpalikumus.

Lai pārliecinātos, vai pārdomāti iepērkoties, prasmīgi plānojot maltītes, galvenokārt apzinoties pārtiku kā vērtību, iespējams samazināt pārtikas atkritumus, homo ecos: iecerējuši vienu mēnesi ilgu sociālu eksperimentu. Dalībnieku vidū būs rakstniece Dace Rukšāne, žurnālists Ansis Bogustovs, vides aktīviste Anitra Tooma un ēdienu blogere Ilze Lipska.

Plašāka informācija par eksperimentu, sabiedrības aptaujas datiem un citām kampaņas aktivitātēm būs atrodama biedrības interneta mājaslapā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?