Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Pagaidām briketes aizņēmās

Sociālais dienests atsaka palīdzību. Ar šādu sūdzību Dienas redakcijā vērsās Normunds Kļaviņš, kurš ir otrās grupas invalīds, vīrs un viena bērna tēvs. Izbijis apsargs, strādājis arī neredzīgo pansionātā, tagad dzīvo četru dzīvokļu mājā ar malkas apkuri. Normunds sevi sauc par cīnītāju un neslēpj savas emocijas, jo nesaprot, kā Sociālais dienests, kas ir domāts, lai palīdzētu iedzīvotājiem, viņaprāt, cilvēkus ievij sistēmas apburtajā lokā, kurā orientēties spēj vien retais.

Šobrīd Normunds slimo, taču ikdienā iztiek ar savu invaliditātes pensiju, kā arī ikmēneša ienākumiem, kas nepārsniedz 284 eiro (200 latu).

Lai ziemā būtu iespējams nodrošināt mājā siltumu, šogad pirmo reizi Normunds iesniegumu sociālajiem dienestiem aizpildīja 3. janvārī. Arī pērnā gada ziemā daļu no apkurei nepieciešamās malkas vīrietim nācās lūgt Sociālajam dienestam, un palīdzību viņš saņēma bez problēmām. Taču šogad situācija sarežģījusies - savas nezināšanas un birokrātiskās sistēmas dēļ iesniegums bijis nepilnīgs un palīdzība atteikta. Kā izrādās, Normunds savas sievas algas izrakstā summas bija norādījis eiro valūtā, taču vēl pagājušajā gadā Latvijā oficiālais maksāšanas līdzeklis bija lati - kļūdu, kāpēc palīdzība atteikta, Dienai skaidroja Rīgas Sociālajā dienestā, norādot, ka šī summa darbavietas dokumentā ir jāpārrēķina no eiro uz latiem. Iestādē Dienai arī apliecināja, ka Normunds vērsies pēc palīdzības, taču šīs un citu nepilnību dēļ dokumentos tā atteikta.

Normundam un viņa ģimenei tas nozīmē, ka jau kādu laiku jādzīvo plus piecu grādu temperatūrā. Mājokļa apsildei atlicis vien pusotra brikešu maisa, taču ar to ziemas salam ir vairāk nekā nepietiekami. Briketes kurināšanai Normundam pagaidām aizdevusi kaimiņiene.

Sociālais dienests neatsaka palīdzību, ja ir iesniegti visi nepieciešamie dokumenti, jo tikai tādā gadījumā var izvērtēt katras personas prasību pēc palīdzības, uzsver Rīgas Sociālā dienesta teritoriālā centra Bolderāja sociālais darbinieks Agris Veidemanis. Pirms tiek piešķirta palīdzība, katrs gadījums tiek izvērtēts individuāli. Bieži vien šāda izvērtēšana var prasīt pat mēnesi.

Normunds gan cer, ka dienests spēs viņa situāciju izvērtēt maksimāli ātri, ņemot vērā, ka ārā ir ziema un sals. Taču vīrietis arī ir pārliecināts, ka viņa dokumenti ir kārtībā un Sociālais dienests formāli cenšas sarežģīt iespēju saņemt nepieciešamo atbalstu. Viņaprāt, viņa iepriekšējai darbavietai - Latvijas Samariešu apvienībai - ir nepieciešams nesaprotami ilgs laiks, lai sagatavotu izziņu, ka Normunds tur vairs nestrādā. Kad Diena sazinājās ar organizāciju, tās galvenā grāmatvede Kristīne Paulaviča apgalvoja, ka nepieciešamo dokumentu sagatavos vienas dienas laikā. Tikmēr A. Veidemanis norādīja, ka Sociālais dienests nav tiesīgs apspriest konkrētu cilvēku iesniegtos dokumentus, jo šī informācija ir konfidenciāla, un prognozēja, ka šāda veida ārkārtas gadījumu varētu izmeklēt triju darbdienu laikā. Pēc Dienas iejaukšanās Normunda problēma sākusi risināties ātrāk un Bolderājas Sociālais dienests viņu pieņēmis bez rindas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?