Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Paldies, saņēmu un aizmirsu!

Ja jūs nosūtīsiet e-vēstuli kādam sabiedriskā sektora organizācijas vadītājam, tad, visticamāk, tā būs viena no piecdesmit ziņām, ko konkrētais cilvēks saņems dienā. Pēc viņu pašu teiktā, četri no pieciem šo vēstuli izlasīs, katrs piektais atbildēs, bet vienlaikus katrs trešais jau pēc virsraksta mēģinās saprast, vai sūtījums pietiekami svarīgs, lai ar to sāktu nodarboties uzreiz. Tātad - izlasīt, saprast, vai var atbildēt uzreiz, ja var - uzrakstīt atbildi, ja ne - kurš atbildīgais speciālists jāpiesaista atbildes sagatavošanai un kuram pārsūtīt uzdoto jautājumu.

Cilvēki valsts un pašvaldību iestādēm neraksta tāpat vien, viņi vēlas saņemt precīzas atbildes vai atrisināt konkrētas problēmas. Secinājums, kas radies, telefoniski aptaujājot 100 dažādas pašvaldības, valsts un pašvaldības iestādes, rāda, ka iespēja saņemt patiešām kvalificētu skaidrojumu nav īpaši liela. Vienkārši tāpēc, ka milzīgās informācijas plūsmas sašķirošana ir ļoti dārga, un, ja iestādei trūkst naudas, tad saprātīgai atbildei nebūs spēka, pat ja būs vēlēšanās to izdarīt. Aptaujas iemesls - SIA Ēriks Matulis un partneri klients elektroniski uzrunāja simts konkrēti izvēlētus kontaktus no pašvaldības, pašvaldības un valsts iestāžu sektora, no kuriem atbildēja tikai divu institūciju pārstāvji. Ņemot vērā Latvijas e-vidē valdošos tikumus, tas ir pat labs radītājs. Tikai ir viens BET - viens atbildētājs ir personīgi pazīstams ar sūtītāju, otrs atrakstīja lakonisku «paldies».

Ko darīt? Palielināt finansējumu un ieviest štata e-pastu atbildētāja amatu? Tas, protams, ir risinājums, kuru veiksmīgi izmanto turīgi uzņēmumi vai lielas organizācijas. Galu galā, varētu dubultot vai pat trīskāršot valsts iestāžu darbinieku skaitu, tā vairojot darba vietas, padarītā apjomu un... birokrātiju.

Šajā brīdī var smagi nopūsties. Domāju, neesmu vienīgais, kuru sadusmo nelietderīgi iztērētais laiks milzīgā papīrīšu kalna stumdīšanai, formālai ķeksīšu likšanai un nepareizi ieliktu komatu labošanai. Tieši tur slēpjas nelietderīgi iztērēti resursi, kas ne tik vien «rij» nodokļu maksātāju naudu, bet arī traucē izveidot caurspīdīgu, taisnīgu un prognozējamu biznesa vidi. Mēs tā vietā, lai būvētu savu un valsts labklājību, līdz izmisumam diskutējam ar ierēdņiem par to, kuram ir taisnība par komatu, rakstām elektroniskas vēstules iestāžu vadītājiem, jo neceram saņemt atbildi no ierindas speciālista, bet vakaros apsveram iespēju pārcelt biznesu uz kaimiņvalsti, jo nosūtītajā e-pastā neesam lūguši atbildi, norādot uz likuma punkta konkrēto daļu, bet atbildi pēc būtības, taču neviens pat neplāno mums atbildēt. No uzņēmēja viedokļa raugoties, valsts pret uzņēmēju izturas kā vergturis, kas vēl ir pubertātes vecumā.

Beigšu savu viedokli ar Latvijas Republikas augstākā likuma Satversmes 104. pantu «Ikvienam ir tiesības likumā paredzētajā veidā vērsties valsts un pašvaldību iestādēs ar iesniegumiem un saņemt atbildi pēc būtības». Kamēr šis pants nav atcelts vai pārrakstīts, man ir tiesības un sabiedriskā sektora pārstāvjiem ir pienākums sniegt atbildi pēc būtības un man saprotamā formā.

*Mazais uzņēmējs, komunikācijas un biznesa konsultants

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?