Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Palīdz atrast ceļu vienam pie otra

Vadot laulāto tikšanās, rēzeknieši Gerda un Jānis Voguli palīdz citiem pārvarēt krīzes situācijas ģimenē. «Mēs jau pirmajā nodarbībā pasakām, ka neko nemācām, tikai dalāmies savas dzīves pieredzē un pārdzīvojumos. Mēs ievirzām un mudinām laulāto pāri sarunāties, izrunāt visu, kas sakrājies uz sirds,» tā par pašu rīkotajām laulāto pāru tikšanās rekolekcijām stāsta Gerda un Jānis Voguli.

Viņi nav ne psihologi, ne ģimenes terapeiti, bet jauna kristīga ģimene, kas brīvprātīgi uzņēmusies veltīt pūles un laiku, lai palīdzētu citiem pāriem pārvarēt krīzes situācijas ģimenē. Laulāto tikšanās kustība radās pagājušā gadsimta 70. gados Polijā. Latvijā Katoļu baznīcas paspārnē tā darbojas kopš 1994. gada, taču tajā piedalīties tiek aicināti pāri neatkarīgi no konfesionālās piederības, pat patālu no baznīcas stāvoši cilvēki, jo, kā uzsver Gerda, akcents tiek likts ne tik daudz uz baznīcas rituāliem, kā uz dialogu starp laulātajiem.

Pabūt divatā

Laulātie parasti satiekoties nedēļas nogalēs kādā viesu namā vai citā piemērotā mītnē, kur ir nodrošināta ēdināšana, katram pārim atsevišķa istabiņa, kur viņi var justies brīvi, bez sadzīves rūpēm. Tikšanos parasti vada kāds laulātais pāris un garīdznieks; rekolekciju programma parasti sākumā tiekot turēta noslēpumā, lai dalībniekiem būtu interesantāk.

«Mēs cits citu papildinām. Garīdznieks parasti stāsta par laulības sakramenta svētumu, par garīgo pusi, bet mēs neformāli dalāmies savā laulības dzīves pieredzē, neapejot nevienu jautājumu, kas ir būtisks kopdzīvē,» stāsta Gerda. «Pāriem nekas netiek uzspiests, piemēram, katru dienu ir svētā mise, taču tā nav obligāti jāapmeklē. Viņi var justies brīvi, viņiem nav jābaidās, ka tiks jelkādā veidā tirdīti, izprašņāti vai nosodīti.»

Jānis teic, ka pa šo rekolekciju laiku esot novērots - lielākās nesaskaņas ģimenēs rodas tieši no laika trūkuma, no tā, ka laulātajiem nav laika vienam ar otru mierīgi izrunāties. «Laulību visbiežāk šķeļ tādas ikdienišķas lietas kā nesaklāta gulta vai izmētātas zeķes, smagākas lietas, tādas kā neuzticība un alkoholisms gadās pat retāk. Viņi ir piemirsuši, kad pēdējo reizi ir teikuši viens otram, ka mīl. Katrs skrien savos darbos, vakarā pārguruši iemieg un neizrunā sasāpējušos jautājumus. Laulātie atbrauc uz šejieni, lai rastu laiku, ko veltīt viens otram, lai parunātu par tēmām, kuras gadiem nav apspriestas.»

Nolemj nešķirties

Gerda un Jānis ir vadījuši četras šādas rekolekcijas, katrā no tām ir piedalījušies astoņi līdz desmit pāri, kuru laulības stāžs esot no dažiem mēnešiem līdz pat dažiem desmitiem gadu. Piedalījušies esot gan pāri, kas noslēguši laulības baznīcā, gan tie, kuri to vēl nav izdarījuši. Nereti uz rekolekcijām, draugu vai paziņu mudināti vai nejauši atraduši informāciju internetā, atbraucot pāri, kuriem radušās nopietnas savstarpējas nesaskaņas. Gadās pat tādi, kuri jau bijuši uz šķiršanās sliekšņa, taču pēc ilgstošām sarunām tomēr nolemj palikt kopā. Gerda un Jānis neslēpj, ka tas viņiem esot gan liels prieks, gan arī atbildība. Viņi cenšas uzturēt kontaktus ar šīm ģimenēm arī turpmāk, sarakstīties, sazināties caur draugiem.lv. Divus mēnešus pēc rekolekcijām tiekot sarīkota vēl viena tikšanās, lai pārrunātu, kas pa šo laiku ir mainījies.

Gerda pasmaida un piebilst, ka šīs tikšanās viņiem liekot ar lielāku atbildību izturēties arī pret savām attiecībām, jo nevar rādīt piemēru citiem, ja paši neprot rast sapratni.

Mīlestību atrod baznīcā

Vogulu ģimenes dzīves stāžs ir seši gadi, dēlēnam Dāvidam jau divarpus. «Kur mēs viens otru satikām? Baznīcā!» smejas Gerda.

«Vispār jau tas bija mistiski,» kautrīgi pasmaida Jānis. «Mēs gadu darbojāmies kopā kristīgo jauniešu organizācijā Gaismas taka, gājām svētceļojumos uz Aglonu, taču nekādas draudzības mūsu starpā nebija. Tad pēkšņi notika kaut kas neizprotams. Mises laikā baznīcā Gerda gāja man garām baltajā procesijas kleitiņā, un tad man pēkšņi kaut kāda iekšējā balss teica: tur nāk tava nākamā sieva. Es sākumā tam tā kā neticēju, Gerdai vēl toreiz pat nebija 18 gadu, bet es esmu piecus gadus vecāks. Tagad zinām, ka arī Gerda tajā laikā arī jutusi kaut ko līdzīgu. Pēc tam pagāja vēl daži mēneši; bija Jāņi, mana vārdadiena, tos svinējām vairāki jaunieši kopā, pēc tam es Gerdu aizvedu mājās. Viņa izkāpa no mašīnas, lecošās saules stari rotājās bērza zaros. Viņa atskatījās, pamāja man ar roku, viņas mati plīvoja vējā, un tad es atcerējos kādu ļoti senu sapni: šalcošs bērzs, man ar roku māj gaišmataina sieviete. Un es tik tiešām sapratu, ka Gerda ir man Dieva novēlēta. Sākām draudzēties un pēc gada salaulājāmies.»

Jānis strādā Rēzeknes 14. arodvidusskolā par pasniedzēju un projektu vadītāju, kopā ar dvīņubrāli Māri turpina sava tēva, pazīstamā Latgales podnieka Voldemāra Vogula iesākto darbu; abi ir talantīgi keramiķi. Gerda šogad beigs studijas Rēzeknes Augstskolā. «Kad laulājāmies, es vēl nebiju beigusi vidusskolu, bet bīskaps Jānim lika apsolīt, ka Jānis mani izskolos. Viņš šo solījumu ir pildījis,» smejas Gerda.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?