Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Palielinot algas, cer uz labāku kvalitāti aprūpes centros

No šā gada 1. janvāra īstenoto algu paaugstināšanu valsts sociālās aprūpes centros strādājošajiem Labklājības ministrijas (LM) valsts sekretāre Ieva Jaunzeme sauc par «pirmo soli», lai centros dzīvojošie cilvēki, lielākoties bērni un pieaugušie ar garīga rakstura traucējumiem, saņemtu labāku aprūpi. Algas palielinātas vairāk nekā 1800 klientu aprūpē iesaistītajiem darbiniekiem. LM uzsver, ka vadītājus algu paaugstinājums neskar.

Šajos centros strādājošo nepietiekamā atalgojuma jautājums pēdējo gadu laikā izskanējis vairākkārt, īpaši pēc tam, kad 2011. gada rudenī masu medijos izskanēja ziņas par centrā Kalkūni ļoti novārgušu, smagā stāvoklī nonākušu puisi. Šķetinot šo gadījumu, pārbaudēs atklājās smagas problēmas darba organizācijā un kontrolē, kā arī atskārsme par pārāk mazo aprūpētāju skaitu, zemo atalgojumu un nepietiekamu personāla izglītotības līmeni. Nopietnas problēmas pērn atklājās arī centrā Rūja pēc tuvinieku sūdzībām par kāda jaunieša nāvi.

Diena noskaidroja LM, no 1. janvāra aprūpētājiem, sociālajiem aprūpētājiem, sociālajiem darbiniekiem, medicīnas māsām, interešu pulciņu audzinātājiem mēnešalga pieaug no 19% līdz pat 40% - atkarībā no mēnešalgas grupas un kvalifikācijas pakāpes. Tāpat iepriekšminētajiem darbiniekiem no šāgada 1. janvāra dubultosies piemaksas. Tās noteiks ne mazāk kā 10% no mēnešalgas. Šobrīd - 5% apmērā.

Aprūpētājiem atalgojums palielināsies no pašreizējiem 227 (summas pirms nodokļu nomaksas) līdz 285 latiem, medicīnas māsu palīgiem no 244 līdz 335 latiem, medicīnas māsām no Ls 275 līdz 407, sociālajiem aprūpētājiem no Ls 244 līdz 274, sociālajiem darbiniekiem no Ls 332 līdz 442, bet ārstiem no Ls 420 līdz 634. Lai palielinātu atalgojumu un piemaksas tiem valsts sociālās aprūpes centru darbiniekiem, kuru darbs ir saistīts ar klientu ikdienas aprūpi un rehabilitāciju, 2013. gada budžetā papildus piešķirti 3,37 miljoni latu. LM valsts sekretāre I. Jaunzeme saka: «Krīzes periodā finansējuma apmērs valsts sociālās aprūpes centros bija samazināts vairāk par trim miljoniem latu, nemazinot klientu skaitu. Līdz ar to radās arī problēmas ar kvalitātes nodrošināšanu.» LM šogad īstenos izmēģinājuma projektu Priekšlikumi klientu grupēšanai un nepieciešamā pakalpojuma apjoma noteikšana.

Centra Vidzeme vadītājs Modris Karselis atzīst, ka aprūpē strādājošo algu palielinājums bija sen gaidīta lūguma izpildīšana. «Līdz ar to ceram, ka varēsim prasīt no darbiniekiem, lai viņiem būtu noteikts izglītības līmenis, varēsim likt lielākas prasības amata aprakstā,» saka M. Karselis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?