Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Par dabu izglītos kopā ar igauņiem un krieviem

Latvija kopā ar kolēģiem no Igaunijas un Krievijas sākusi īstenot 2,5 gadus ilgu izglītošanas projektu par dabu ar kopējo finansējumu vairāk nekā miljons latu. Projekta gaitā paredzēts izveidot 14 dabas izglītības centrus, organizēt vairākas dabas pētniecības nometnes jauniešiem un izstrādāt dabas izglītības metodes un mācību materiālus.

Kā stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) pārstāve Meldra Langenfelde, no kopējā projekta finansējuma 90% piešķirts no Latvijas-Igaunijas-Krievijas pārrobežu sadarbības programmas Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta, pārējo līdzfinansējumu organizācijas saņem no valsts budžeta vai meklē to saviem spēkiem.

Par redzamāko projekta rezultātu tiek minēta dabas izglītības centru izveide, no kuriem četri atradīsies Latvijā: Salacgrīvā, Ķemeru nacionālajā parkā, Rāznas nacionālajā parkā un Vecupītēs, netālu no Valmieras. M. Langenfelde norāda: projekts dos «starta grūdienu», jo ļaus izveidot un aprīkot centrus, tomēr par to uzturēšanu pēc 2014. gada septembra, kad projekts beigsies, skaidrības pašlaik nav.

Ķemeru un Rāznas nacionālajos parkos izglītības centri tiks veidoti telpās, kas jau ir piemērotas šādām vajadzībām. Savukārt Salacgrīvā un Vecupītē tie būs jāiekārto no jauna: pirmajā jāpabeidz ēkas būvniecība, bet otrajā - jāpielāgo biroja telpas. Līdzās telpu iekārtošanai, centros tiks izveidotas izstāžu zāles, iegādāts aprīkojums: lupas, pincetes, mikroskopi, arī teleskopi putnu vērošanai. Katrā no centriem paredzēts algot pilnas slodzes darbinieku, bet atsevišķām aktivitātēm varētu piesaistīt DAP speciālistus.

Apmeklētājiem centri varētu vērt durvis nākamā gada maijā. Lai gan projekta aktivitātes pārsvarā paredzētas bērniem un jauniešiem, tomēr DAP pārstāve uzsver, ka izglītības centros cer piesaistīt visa vecuma apmeklētājus, arī tūristus. Centros plāno runāt ne tik daudz par vides jautājumiem, bet vairāk par dabas vērtībām - sugām un biotopiem. Katrā no tiem būs atšķirīgs izzināmo tematu loks, kas saistīts ar apkārt esošajām ekosistēmām. Rāznas nacionālajā parkā iepazīstinās ar ezeru, mežiem un ģeomorfoloģiskajiem veidojumiem, Salacgrīvā - ar jūras piekrasti, Vecupītē - ar mežiem un smilšakmeņiem, bet Ķemeros - purviem un ezeriem.

Taujāta par sadarbību ar Igauniju un Krieviju un pieredzi, ko var aizgūt no tām, DAP pārstāve skaidro, ka Igaunijā aktivitātes dabas izglītošanas jomā tiek plānotas ilgākā laika posmā, jo tās finansē valsts. Savukārt Krievijā jauniešus spēj ieinteresēt ar ļoti zinātnisku un metodisku pieeju dabas izpētei.

Līdzās izglītošanas centru izveidei projektā plāno izstrādāt dabas izglītības metodes, mācību materiālus un apmācīt speciālistus. Tāpat tiek rīkotas vairākas dabas izpētes nometnes jauniešiem, no kurām viena notiek šonedēļ. 20 skolēnu no Vidzemes un Latgales piecas dienas pēta dabu pie Burtnieku ezera. Iecerēts, ka jūlijā notiks starptautiskā nometne Pleskavas apgabalā Krievijā, bet nākamajā gadā - Igaunijā un Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?