Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Par morālo piedauzību

Kaspars Adijāns

Sociālie tīkli pamazām, bet noteikti ir ieguvuši lielu ietekmi dažādu pasaules politisko procesu attīstībā. Mēs esam piedzīvojuši twitter revolūcijas, facebook demonstrācijas. Bet vai drīzumā pieredzēsim arī pirmo karu, kurš tiks leģitimizēts ar youtube video?

Sabiedrotajiem pagaidām nav daudz vairāk par to. Toties kāds tonis ir ieslēgts! ASV valsts sekretārs Džons Kerijs iespējamo ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā jau nosaucis par morālu piedauzību, kaut gan vienīgais morāli piedauzīgais šajā lietā pagaidām ir tikai Irākas scenārija atkārtošanās.

Šajā sakarā ļoti interesants ir nesenais ASV Tieslietu departamenta iesniegums B. Obamas administrācijai, kurā iestāde lūdz garantēt procesuālo imunitāti Džordžam V. Bušam, R. Čeinijam, D. Ramsfeldam un vairākām citām toreizējās administrācijas amatpersonām. Tam par pamatu ir kādas Jordānijā dzīvojošas irākiešu bēgles iesniegtā apsūdzība Sanfrancisko federālajā tiesā. Tajā minētās personas tiek apsūdzētas par piedalīšanos tā dēvētajā agresijas noziegumā pret Irāku.

Apsūdzība sastāv no trijiem punktiem. Pirmajā punktā apsūdzētajiem tiek pārmesta iebrukuma priekšlaicīga plānošana, kas notikusi neokonservatīvās domnīcas Project for the New American Century ietvaros. Otrajā par 11. septembra terora aktu izmantošanu, lai noskaņotu starptautisko sabiedrību par labu iebrukumam. Noslēdzošajā punktā apsūdzība balstās uz faktu, ka militārā intervence notikusi bez ANO mandāta. Apsūdzētās personas, visticamāk, saņems imunitāti un tiesas priekšā nestāsies, tomēr šis precedents dod vielu pārdomām.

Atgriežoties atpakaļ pie Sīrijas, mēs varam novērot, kā vēl pirms ANO ekspertu nokļūšanas notikuma vietā Francijas un Lielbritānijas amatpersonas jau ir drošas par to, ka Sīrijas valsts armija noteikti ir pielietojusi ķīmiskos ieročus. To nevar nodēvēt savādāk kā par vistīrāko vēlmju domāšanu. Šāds Asada armijas solis būtu pilnīgā pretrunā ar pilsoņu kara gaitu. Ķīmisko ieroču pielietošana jau kopš konflikta sākuma tika izvirzīta kā garants sabiedroto spēku militārajai intervencei, un Asada armija no opozicionāriem ik dienas atkaro arvien jaunas teritorijas. Incidents piedevām norisinājās burtiski tajā pašā dienā, kad valstī ieradās ANO ķīmisko ieroču eksperti.

Un kā tad ir ar pierādījumiem? Tie ir daži youtube video, ieinteresētu personu liecības un kaut kāda slepena informācija, kas it kā esot sabiedroto rīcībā. Es teiktu, ka tas ir visai paplāni, lai bez ANO mandāta ar tālās darbības raķetēm bombardētu kādas valsts stratēģiskos objektus. Vai bombardēšana nesīs sev līdzi politisko risinājumu? Nē, jo sabiedrotajiem sauszemes operācijām nav naudas. Turpinājumā būs acs pret aci, zobs pret zobu un kalašņikovs pret kalašņikovu, līdz kādai no pusēm izsīks spēki. Lūk, to es saucu par morālu piedauzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?