Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Par neveiksmēm virtuvē

Biju nolēmusi svētkos izcept slavenos macarons. Neizdevās, lai gan produkti - svaigi, mandeļu milti labas kvalitātes, recepte priekšā - ievēroju proporcijas, secību, maisīšanas apjomu, «apkaltēšanas» laiku, cepšanas temperatūru. Tomēr, izņemot no krāsns, uz cepamplātes pergamenta manī raudzījās plakanas tabletītes.

Garša lieliska, lai gan par macarons tos nosaukt nu nekādi nevarētu. Mierinājumu sniedza internetā atrastais apgalvojums, ka macarons ar pirmo reizi izdodoties tikai 10% cepēju, kā arī norādītās kļūdas videopamācībā. Tā kā uz šo franču smalkumu saņēmos pirmo reizi, ceru uz labu iznākumu turpmāk. Viesi tā vietā saņēma biskvīta ruleti, ko vienmēr var ātri sagatavot, tā nekad nepieviļ. Viesi notiesāja ar gardu muti, par manu neveiksmi nemaz neuzzinot.

Ēst gatavošanā neveiksmes gadās, domāju, pat profesionālam pavāram. Neveiksme ir arī tad, kad biskvīts iznāk kā omlete, siera kūka nesavelkas, šokolāde neuzmanības dēļ tiek pārkausēta vai vēja kūkas nepaceļas. Kā no tām izvairīties?

Ja kaut ko gatavoju pirmo reizi, rūpīgi izpētu dažādas receptes. Piemēram, mazos franču brīnumus macarons, izrādījās, arī var cept divējādi - ar sīrupu vai pūdercukuru, tieši maisot olu baltumos un mandeļu miltos. Pirmajai reizei izvēlējos vieglāko versiju - bez sīrupa. Nākamais solis - ievērot pareizo produktu daudzumu - gramus, mililitrus, skaitu. Smalkiem cepumiem un kūkām tas ir īpaši svarīgi. Ja pārrēķināt no angļu vai amerikāņu mērvienībām, noder internetā atrodamie kalkulatori. Izmantojiet to, lai nekļūdītos. Pierakstiet uz lapas, lai ir acu priekšā. Ja gatavo lielāku vai mazāku porciju, arī tad jāskatās, lai daudzuma proporcijas būtu pareizās. Tas pats attiecas uz produktu nosaukumiem. Ja nezināt precīzi tā nosaukumu, izmantojiet vārdnīcu. Piemēram, macarons gatavošanā izmanto gan icing sugar, gan custer sugar, viens ir ļoti smalks rafinēts cukurs, otrs - pūdercukurs. Tas pats attiecas uz garšvielām, kas, iespējams, nemaz mūsu lielveikalos nav pieejamas vai arī ir to sintezētās versijas. Tad labas kvalitātes izejvielas jāmeklē specializētajos garšvielu veikalos. Kad pirmā reize ir garām un (cerams!) ir labs rezultāts, neaizmirstiet piezīmes - kādas īpašas lietas, kas, gatavojot smalkumu, likās vērā ņemamas. Lai turpmāk atcerētos.

Vienmēr esmu uzskatījusi, ka ēst gatavošanas procesā vajag improvizēt. Dabīgi, to nevarēs darīt biroja ēdnīcā, kafejnīcā, restorānā. Tomēr mājās nobīdes no receptes ir pieļaujamas. Svētku pusdienās, piemēram, kartupeļu biezeni nolēmu piekoriģēt ar burkāniem un zaļajiem zirnīšiem, izmantojot šos produktus tik daudz, cik man tobrīd mājās bija. Nākamreiz gatavojot to pašu, būs cita biezputra, jo iespējams, būs vairāk burkānu, bet mazāk kartupeļu. Bet tā nebūs neveiksme, tā būs biezputra, kas atbildīs manam tā brīža noskaņojumam. Izmēģiniet jaunas receptes, bet neaizmirstiet arī par improvizāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?