Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Parādam nav noilguma

Latvijas koloniālā biogrāfija ir šo laiku pensionāru likteņa drāmās, kuras nevar klausīties bez broma. Režīma laikmeta kirzas zābaku un vateņu gadu darbarūķi ir lielu cerību un lielu traģēdiju laikmeta līdzdalībnieki. Latvijas atmodas nimbā mirdz viņu bagātīgais devums, bet totālās grafomānijas dienās viņu pacietības melno krustiņu virtene mētājas uz pazemojuma postamenta.

Šo laiku hronikā šķērmas vērmeļu lappuses - pārticības vietā ir tās imitācija. Nabadzības slīkšņā kādi ir līdz ceļiem, toties citi pat līdz ausīm. Izmisums melnāks par sodrējiem. Dvēselē akmens kā slogs skābētos gurķos. Pensionāri uzlasa drumslas no likteņa plaukstām. Zupā izvārītās grūbas no ES fondiem viena otru nepanāk. Skumju dzelmē dvēsele notirpusi no nepelnītām ciešanām, bēdu Everesti pat negrimst jūrā.

Stikla lauska sirdī

Pensionāri ar sāpi vēro, ka īstenības ideāli un reālās ainas pakāpeniski attālinās viena no otras un sociālā taisnīguma un vispārējās labklājības iluzorie paraugi zūd miglainā tālē. Kaut nabagi kā turku svētie, tomēr, slaukot nelūgtās asaras, mēģina ar cieņu taisni turēt galvu. Politiskās dzīves daudzkrāsainajā spektrā pensionāri ne jau laimes putnu ķersta, bet gan lolo saņemt pieklājīgas pensijas, gluži kā marka sapņo par aploksni.

Pensionāri pinas trūcīgo un maznodrošināto personu statusa piešķirtajās izziņās. Nežēlīgi pļaujot cieņu kā vārpatu, rosās labdarības institūciju pārstāvji. Sociālā dienesta darbinieki ar palielinātām dubultlēcām skatās dvēselē kā bezdibenī, kurā ir tikai trūkums un sirdssāpes, - pētī, vētī un izkāš sāļo asaru pērles. Tiek ievāktas ziņas par apstākļiem, kā arī informācija par vajadzībām un veidiem tās apmierināt, tādējādi pret cilvēka gribu viņa dzīve ir pastāvīgā kontrolē, kuru izjūt faktiski kā psiholoģisku teroru - it īpaši inteliģence, tādēļ palielinās psihiatru un kardiologu pacientu skaits. Tā ir vesela pārdzīvojumu gamma! Stikla lauska sirdī! Psiholoģiskā kardiogramma?! Komentāri lieki... Un kā tad ir ar Eiropas standarta cilvēktiesībām?

Nodeldē tautas garu

Ierēdņi vairāk gādā par rokturiem, nevis pašu arklu, tāpēc pensionāru problēmas viņiem tik tālu kā auseklīšu gaisma. Šāds virziens valsts politikā valsts virsvadības dēļ nenovēršami ved uz nacionālo spēku sadrumstalotību un nodeldē tautas gara granītu. Sabiedrībā nav saskaņas, jo nav tiesību un pienākumu līdzsvara. Pacietības kauss plūst pāri malām. Lielā zivs allaž peld pret straumi. Seniori pārāk ilgi ticēja, ka augšējie slāņi ievēro desmit Dieva svētos baušļus. Pietiek paļauties uz ceļavēju un bezvēja laiku!

Varas citadelē visaugstākās toņkārtās jāmin pedāļi uz politiskām vērtībām un tituliem. Ja valdība būtu gribējusi atrisināt pensionāru problēmas, tad meklētu iespējas, nevis iemeslus atrunām, ar citu olekti mērītu privilēģijas, ierobežotu izšķērdību. Par mūsu ekonomiku, respektīvi, par bezsaimnieciskumu un alkatību ar stenogrammas precizitāti godīgi uzrakstīta grāmata pārspētu Potera piedzīvojumu tirāžu. Situācijas objektīvs izvērtējums, pārdomāta un dziļa analīze pēc morāli ētiskās vērtību skalas aizraktos līdz nedozētas patiesības rūgtajam dzērienam un spirdzinošiem avotiem, izvilktu Ariadnes zelta pavedienu pensionāru labklājībai. No pensionāru īsā kursa apziņas nav izvējojis fakts par ideoloģiskā dzelzsbetona kundzības laikos nopelnīto iespaidīgo kapitālu Valsts kasē.

Lūdzam norēķināties!

Pie siles esošie kungi! Lūdzu, protieties godu, atveriet Duksim palienētās acis un norēķinieties ar padomju laika pensionāriem! Turpmāk viņiem jāieņem stingra nostāja dokumentu valodā: vispirms nekavējoties uz ES abreviatūras samta jānoliek Pensionāru federācijas valdes lūgums pagaidām apturēt Latvijas uzņemšanu eirozonā finanšu tēriņu mazināšanas dēļ, jo valsts kopš 90. gadu sākuma vēl aizvien nav atdevusi parādu pensionāriem, kuri joprojām noformēti trūcīgo un maznodrošināto kārtā pat ar 30 un 40 gadu darba stāžu valsts labā. Pie reizes Eiropas Padome jāinformē arī par bērnu tūkstošiem, kuri slikta materiālā nodrošinājuma dēļ neapmeklē skolu.

Patiesība gan atdzīvosies, smels iedvesmu, pasauks nevis seno tikumiski pagrimušo vārdu, bet gan jauno, kas ar spalgu kliedzienu glābs apmuļķotos pensionārus. Dārgā Latvija! Svētī savu pensionāru brūces un pacietību, jo viņus veidoji Bargajā laikā un viņu dzīvi cēli godā par uzticību taviem pamatiem!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?