Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Pārāk tērēties nevēlas, taču grib ar šiku

Lai arī pēdējie gadi valstī iezīmējušies ar vismaz statistisku darba samaksas pieaugumu, iedzīvotāji pirkumus izdara daudz apdomīgāk nekā krīzes gados. Izņēmums nav arī sabiedriskās ēdināšanas sektors un dažādu privātu un korporatīvu ballīšu rīkošana. Vienlaikus restorānu bizness, kas nodrošina arī ēdināšanu dažādiem privātā sektora pasākumiem, pēdējos gados bija viens no retajiem, kurā uz vispārējas deflācijas fona piedzīvota neliela - pāris procentu - gada inflācija. Tas liek domāt, ka pieprasījums pēc ēdināšanas pakalpojumiem ir samērā noturīgs.

B bāra īpašnieks Armands Mednieks kā galveno pēdējo gadu tendenci min, ka cilvēki sākuši svinēt ekonomiskāk. «Tiek vairāk rēķināts, tādēļ samazinās vidējais rēķina apmērs uz vienu pasākuma dalībnieku. Cilvēkiem it kā nauda parādās, taču vienalga tiek meklēti veidi, kā ietaupīt. Arī kāzās bieži vien jaunais pāris uzsauc tikai daļēji, bet pārējo sedz viesi,» tērēšanas paradumus ieskicē A. Mednieks. Vaicāts par pārmaiņām pasākumu ēdienkartēs, B bāra saimnieks teic, ka šajā ziņā par vienotu tendenci nevar spriest, jo viss ir atkarīgs no tā, ko pasūta. Viņš skaidro, ka paši restorāni cenšas specializēties noteiktās nišās, kurās tiem jau ir zināmas iestrādes, jo plašs piedāvājuma spektrs prasa pārāk lielus resursus.

To, ka potenciālo pasākumu rīkotāji visai rūpīgi skaita naudu, atzīst arī Jelgavas Pusdienu restorāna Otto īpašniece Rudīte Neiberga. Vienlaikus viņas darba prakse liecina, ka cilvēki ir kļuvuši izvēlīgāki, sekojot dažādos žurnālos aprakstītajām modes tendencēm. «Parastas cūkgaļas karbonādes ir kļuvušas par pagātni. Cūkgaļu neizvēlas, tās vietā dažādos pasākumos vairāk pasūta zivi vai liellopu gaļu. Vairāk izvēlas dažādus aukstos galdus, kanapē maizītes utt.,» stāsta restorāna saimniece. Pēc viņas teiktā, lielāka nozīme ir arī veselīgumam un tam, lai galds kļūtu «zaļāks». «Arī salātu izvēle ir mainījusies, atsakoties no tiem, kas gatavoti ar majonēzi, to vietā izvēloties tādus, kas gatavoti, piemēram, ar citrona mērci,» komentē R. Neiberga.

Pasākumu organizatori savukārt samērā pozitīvi novērtē pārmaiņas ēdināšanas servisa kvalitātē. «Veidojot bankas tēlu, bieži saskaramies ar korporatīvo pasākumu rīkošanu, kur kvalitatīvam ēdināšanas servisam ir ļoti liela nozīme. Jāsaka, ka šo gadu laikā ēdināšanas pakalpojumu piedāvājumu skaits ir krietni audzis, turklāt uzlabojusies ir arī to kvalitāte,» situāciju komentē Nordea bankas Komunikācijas departamenta vadītāja Baltijas valstīs Signe Lonerte. Runājot par ēdienkartes izvēli, viņa teic, ka lielākoties korporatīvajos pasākumos tiek pasniegtas tā sauktās pirkstiņuzkodas, kas piemērotas arī tad, ja kafijas pauze tiek aizvadīta neformālās sarunās, stāvot kājās. «Tāpat jāatceras, ka cilvēku ēšanas paradumi ir ļoti atšķirīgi, tāpēc vienmēr jāpadomā, lai piedāvājumā būtu arī veģetāras uzkodas. Lielākoties izvēlamies un sadarbojamies ar zināmiem un iepriekš pārbaudītiem ēdinātājiem, jo mums vienlīdz svarīga ir gan ēdiena kvalitāte, gan serviss. Ikviena pasākuma ēdienkarti ietekmē sezonas aktualitātes, tādēļ grūti izcelt kādas ļoti būtiskas izmaiņas,» skaidro S. Lonerte. Minot pieredzi, viņa teic, ka ēdināšanas izmaksas par vienu pasākuma dalībnieku nav izteikti mainījušās, bet augušas ir tieši servisa izmaksas, jo profesionālu viesmīļu skaits pilsētā ir mazāks nekā pieprasījums pēc augstas kvalitātes apkalpošanas.

R. Neiberga secina, ka pasūtījumu paēdināt dažādu pasākumu dalībniekus netrūkst: «Šogad situācija salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem noteikti ir uzlabojusies, pieprasījums ir ļoti augsts. Mums katru nedēļas nogali ir kāds pasākums.»

Augsto pieprasījumu atzīmē arī a/s Lido valdes priekšsēdētāja Rita Auziņa. «Mūsu novērojumi liecina, ka privātu un korporatīvu pasākumu intensitāte pakāpeniski pieaug. Uzņēmumi arvien biežāk atļaujas svinēt savus svētkus kopā ar darbiniekiem un partneriem un to dara ar lielāku vērienu nekā iepriekšējos gados,» vērtē R. Auziņa. Viņa piebilst, ka saglabājas stabila interese arī no privātajiem pasūtītājiem, jo mūsdienu dinamiskajā ikdienā cilvēki novērtē iespēju aiztaupīt savu laiku un pūliņus, svētku maltītes nodrošināšanu uzticot profesionāļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?