Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Pasaules ekonomika dominēs G7 samitā

Pasaules ekonomikas atdzīvināšana, cīņa ar terorismu, Ķīnas teritoriālās pretenzijas un Lielbritānijas referendums par dalību Eiropas Savienībā (ES) būs centrālie jautājumi, kurus ceturtdien un piektdien apspriedīs gadskārtējā G7 jeb industriāli attīstīto valstu vadītāju sanāksmē Japānas Klusā okeāna piekrastes pilsētiņā Šimā. Samita dēļ pastiprināti drošības pasākumi ieviesti ne tikai Šimā un tās apkaimē, bet arī 300 kilometru attālajā Japānas galvaspilsētā Tokijā.

Atbalstīs līdzsvaru

Pirmie samita viesi - Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons un ASV prezidents Baraks Obama - Šimā ieradās jau trešdien. Gan D. Kemerons, gan B. Obama tikās ar sanāksmes namatēvu, Japānas premjeru Sindzo Abi. Pārējiem dalībniekiem - Vācijas kanclerei Angelai Merkelei, Francijas prezidentam Fransuā Olandam, Kanādas premjeram Džastinam Trudo un Itālijas premjeram Mateo Renci - bija paredzēts ierasties ceturtdien.

G7 valstu līderu sarunās dominējošais temats būs stagnējošā globālā ekonomika, kas joprojām izjūt 2008. gada finanšu krīzes sekas un ko ietekmē straujā iedzīvotāju novecošana un darba produktivitātes samazināšanās attīstītajās valstīs, kā arī Ķīnas un citu attīstības valstu ekonomikas izaugsmes tempu samazināšanās.

Tomēr nav sagaidāms, ka valstu vadītāji spēs vienoties par universālu pieeju, lai dotu grūdienu ekonomiskajai izaugsmei. Vairākums G7 valstu ar Japānu priekšgalā uzskata, ka valdībām nepieciešams veikt fiskālās stimulēšanas pasākumus, piemēram, ieguldīt infrastruktūras projektos. Turpretī Vācija un Lielbritānija ir pārliecinātas, ka svarīgākas ir strukturālās reformas.

Paredzams, ka sanāksmes laikā valstu līderi mudinās ievērot līdzsvaru starp valdības izdevumiem, monetāro politiku un ilgtermiņa reformām, raksta biznesa izdevums Nikkei Asian Review.

Lielāka G7 valstu vadītāju vienprātība sagaidāma jautājumā par ciešāku sadarbību cīņā pret naudas atmazgāšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kuras milzīgos apmērus izgaismoja tā dēvētais Panamas dokumentu skandāls.

Apturēt teroristus

Pasaules ekonomiku apdraud arī karadarbība Tuvajos Austrumos un Ukrainā, terorisms, Ziemeļkorejas kodolprogramma un iespējamā Lielbritānijas izstāšanās no ES, tāpēc šie jautājumi arī būs G7 samita dienaskārtībā.

Japānas premjerministrs S. Abe paziņojis, ka samita laikā valstu līderi apstiprinās rīcības plānu cīņai pret terorismu. Dokumentā esot iekļauti konkrēti pasākumi, kā vērsties pret teroristiskām organizācijām, piemēram, pastiprinot informācijas apmaiņu starp drošības iestādēm un vēršoties pret teroristu finansētājiem.

Lielbritānijas premjers D. Kemerons, izmantojot plašo samita publicitāti, paziņojis, ka G7 un arī G20 valstu līderi vienbalsīgi pauduši bažas par iespējamo Apvienotās Karalistes izstāšanos no ES, kas būtu drauds globālās ekonomikas izaugsmei, vēsta ziņu aģentūra AP.

Sanāksmes laikā liela uzmanība tiks pievērsta arī Ķīnai, kura pēdējos gados agresīvi pieteikusi teritoriālās pretenzijas uz teritorijām Dienvidķīnas jūrā, kas ir globāli nozīmīgs jūras ceļš.

Gaidāms, ka G7 valstu vadītāji vienosies samita gala paziņojumā iekļaut aicinājumu miermīlīgi un saskaņā ar starptautiskajiem likumiem risināt teritoriālus strīdus, ziņo The Japan Times.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?