Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +17 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Pasaules elite Latvijā

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju noteikti kaut reizi dzīvē ir ieraudzījuši tādu spēli kā snūkers savos televīzijas ekrānos, pārslēdzot TV kanālus. Un lielākā daļa droši vien, ieraugot šo spēli, nevilcinoties turpinājusi meklēt tīkamāku piedāvājumu. Sporta veids, kas ir ļoti populārs Britu salās un Ķīnā (pagājušās sezonas ranga labāko 130 pulkā tikai 20 nepārstāv kādu no šiem reģioniem), pamazām iekaro arī Latviju.

Tas lielā mērā saistīts ar 2012. gada Eiropas čempiones daugavpilietes Tatjanas Vasiļjevas panākumiem, bet ne tikai. Britu salu iemītniekiem ļoti patīk Rīga, un snūkeristi nav izņēmums. Tāpēc nav brīnums, ka otro gadu pēc kārtas viens no Eiropas tūres posmiem notiks Latvijas galvaspilsētā. No ceturtdienas līdz svētdienai kontinenta labākie snūkera spēlētāji ieņems Arēnu Rīga, un to tiešraidē translēs arī kanālā Eurosport 2.

«Pēdējos desmit gados mēs uzņēmām lērumu amatiera turnīru visās grupās un jau sen vēlējāmies organizēt arī profesionāļu turnīrus. Pagājušajā gadā pēc veiksmīgām sarunām ar World Snooker panācām vienošanos uz trīs gadiem, ka viens no Eiropas tūres posmiem tiks aizvadīts Latvijas galvaspilsētā. Pēc pirmā tāda turnīra pagājušajā gadā organizatori atzina, ka mūsu posmā uzstādīta jauna latiņa Eiropas tūres posmiem,» sarunā Dienai tik vērienīga snūkera turnīra norisi Rīgā skaidroja Latvijas Republikas Biljarda federācijas (LRBF) viceprezidents Sergejs Koļcovs.

Eiropas tūrē šogad tiks aizvadīti kopumā seši posmi, un katrā no tiem kopējais balvu fonds būs 125 tūkstoši eiro (uzvarētājam pienākas 25 tūkstoši). Paralēli tam pastāv arī Āzijas tūre, kurā ir četri posmi. Šajos desmit turnīros tiks noskaidroti 32 labākie dalībnieki, kuri iekļūs Grand Finals turnīrā.

Balvu fondu un pārējos ar organizatorisko pusi saistītos izdevumus sedz LRBF. Kopējais budžets no LRBF puses esot ap 230 tūkstošiem eiro, un lielu daļu no tā veido turnīra ģenerālsponsora Kaspersky Lab atbalsts. «Pagājušajā gadā bijām mīnusos. Kā būs šogad, vēl agri spriest. Daudz kas būs atkarīgs no biļešu pārdošanas. Pērn finālu klātienē noskatījās tūkstoš cilvēku, bet visu turnīru - ap trīs tūkstošiem,» atklāja Koļcovs.

Rīgā notiks Eiropas tūres pirmais posms, un tieši tāpēc tajā piedalās tik kupls profesionāļu skaits. No panākumiem tūres ievadā būs atkarīgs profesionāļu skaits nākamajos posmos. Tiem, kas Rīgā un nākamajos turnīros spēlēs nesekmīgi, pēdējie posmi vairs nebūs tik svarīgi. No kopumā 128 tūres profesionāļiem 99 pieteikuši dalību Riga Open, un te jāpiebilst, ka Āzijas profesionāļi nav ieinteresēti piedalīties Eiropas posmos, jo viņiem vieglāk un loģiskāk par iekļūšanu Grand Finals ir cīnīties Āzijas tūrē, kur konkurence ir mazliet mazāka. Bez 99 profesionāļiem Rīgā startē arī 88 amatieru statusa īpašnieki, taču to atbilstība ne tik prestižajam statusam mēdz būt dažāda. Piemēram, starp amatieriem ir arī astoņdesmito gadu leģenda, seškārtējais pasaules čempions un snūkerā piecus miljonus nopelnījušais Stīvs Deiviss, kā arī virkne jauno talantu, kuri tuvākajos gados cer ielauzties profesionāļu rindās.

Latviju turnīrā pārstāv nacionālais čempions Māris Volajs un viena no tikai trim daiļā dzimuma pārstāvēm Riga Open dalībnieku sarakstā Vasiļjeva. Abi trešdien vakarā pirmajā kārtā cīnījās viens pret otru. Tāpat vietējie līdzjutēji var pievērst uzmanību arī talantīgajam Izraēlas sportistam Šaharam Rubergam, kura māte dzimusi Rīgā.

Turnīra pirmajā dienā - trešdien - amatieri cīnījās par 29 brīvajām vietām pamatturnīrā, kurā piedalās 128 dalībnieki. Piektdien un sestdien pamatturnīra dalībnieki uz 11 galdiņiem aizvadīs sērijas līdz trīs uzvarām. Izšķirošās cīņas tiks aizvadītas svētdien ar kulmināciju - finālu - sākot no pulksten astoņiem vakarā.

Par vienu no turnīra galvenajiem favorītiem Rīgā tiek uzskatīts pagājušā gada uzvarētājs un pasaules čempions Marks Selbijs no Anglijas. Eiropas tūres kopvērtējumā viņš gan pērn palika trešajā vietā, bet Latvijas posma finālā dramatiskā sērijā ar 4-3 apspēlēja tautieti un kopvērtējuma uzvarētāju Marku Alenu. Selbijs pašlaik ir pasaules ranga pirmais numurs un savā snūkeram nelielajā 32 gadu vecumā profesionāļu tūrē paguvis sapelnīt jau teju trīs miljonus britu stērliņu mārciņu.

Kā atzīst Koļcovs, Latvijas snūkera dalībnieki pagaidām vēl ir tālu no profesionāļu statusa. Vasiļjevai kā dāmai tas ir sevišķi sarežģīti. Latvijā snūkeru spēlē jau ļoti sen. Reitinga turnīros mēdz piedalīties 40-50 mūsu sportistu. Klusākā sezonā varbūt ap divdesmit. Lai gan līgums ar World Snooker par Riga Open turnīriem parakstīts uz trīs gadiem, nākamajā vasarā tas, iespējams, būs tikai profesionāļiem pieejams turnīrs. «Pagaidām ir neskaidrības ar Eiropas tūri kā tādu. Ja nākamgad tādas vairs nebūs, tad Rīgā tiks aizvadīts turnīrs tikai profesionāļiem.» Tātad arī bez dalībniekiem no Latvijas. Tā ka šī var būt pēdējā iespēja Rīgā redzēt mūsu snūkeristus sacenšamies ar profesionāļiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Snūkers

Eiropas tūras 1. posms Riga Open
30.VII 9.30-20.00 Kvalifikācijas pirmā, otrā un trešā kārta (standarta dienas biļetes 10 eiro un 70 eiro - VIP)
31.VII-1.VIII 9.30-20.00 Pamatturnīra pirmā, otrā un trešā kārta (standarta dienas biļetes 20 eiro un 70 vai 100 eiro - VIP)
2.VIII 10.00, 13.00, 16.00, 20.00 Astotdaļfināls, ceturtdaļfināls, pusfināls, fināls (standarta dienas biļete 30 eiro un 70 vai 100 eiro - VIP)

Snūkera vēsture Latvijā
Latvija ir snūkera pioniere postpadomju telpā. 1995. gadā Latvijas Biljarda federācija tika uzņemta Eiropas (EBSA) un Starptautiskajā snūkera un biljarda federācijā (IBSF). Tajā pašā gadā Latvijas pārstāvji debitēja Eiropas un pasaules čempionātos
1999. gadā Rīgā tika aizvadīts pirmais starptautiskais turnīrs Baltijas kauss. Togad Eiropas kongresā tika nolemts uzticēt Latvijai 2001. gada Eiropas čempionāta rīkošanu
Pirmajā starptautiskajā snūkera turnīrā Daugavpilī 2012. gadā Tatjana Vasiļjeva kļuva par Eiropas čempioni amatierēm

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Labotāja ar lielo sirdi

Mēs esam viņu redzējuši daudzos seriālos un kinodarbos. Viņa ir jauna, spara pilna, pasauli redzoša. Ar ienākumiem, izglītību, dzīvesvietu, mīļoto vīrieti, ar kuru izveidojies attiecību kala...

Sārtie dzērveņu uzlējumi

Tik izcilu dzērveņu ražu kā šogad "savā" purvā – ne dārzā mākslīgi veidotā, bet tuvākajā savvaļas purvā –, līdz kuram no mājas visvieglāk aizbraukt ar mašīnu, sen neesmu redzējis. Ogas bur...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?