Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Pasaules ziņas

Agatas Kristi pēdējais, pēc nāves publicētais romāns Aizmirstā slepkavība ir stāsts par sievieti, kas nopērk māju un pamazām atceras, ka bērnībā ir tajā jau dzīvojusi un bijusi lieciniece slepkavībai. Apmēram tāda man ir sajūta, domājot par Latvijas Televīzijas «starptautisko notikumu apskatu Globuss», kā tas nosaukts Latvijas padomju enciklopēdijā.

Es atceros, ka tāds raidījums bija. Atceros melnbaltu bildi. Šķiet, varu iztēloties studiju. Raidījumu vadīja Vulfsons un Neilands. Nē, man saka, pirms viņiem esot bijis kāds cits. Blonds. Meškuns? Un man liekas, ka atceros. Man liekas, ka raidījumā bija vairāku cilvēku saruna, bez bildēm, bez video. Droši vien pasaules notikumu skaidrojums ideoloģiski pareizā griezumā. Globālais tīmeklis man apgalvo, ka raidījuma ieraksti neesot saglabājušies.

Kad pirms dažām dienām televīzijā skatījos sižetu par interneta komentāru pētījumu Agresivitātes indekss, manu uzmanību piesaistīja izteikums par to, ka portālos ziņas bieži vien neatšķiras. Tas nebija teikts tieši par starptautiskajām ziņām, bet, manuprāt, starptautiskās ziņas ir šajā ziņā tipiskas. Turklāt runa ir par medijiem kopumā, un vienveidība nav vienīgā problēma. Līdzība veidā, kā tiek atspoguļots ārzemēs notiekošais, pirmām kārtām rodas no tā, ka dažādi mediji vienkārši retranslē informācijas aģentūru doto informāciju. Šī informācija lielākoties netiek analizēta un interpretēta. Tas, kas atgādinu analīzi, gana bieži ir pārstāsts par pāris starptautiski nozīmīgos medijos (avīzēs, žurnālos) lasīto. Mēs šeit, Latvijā, mēdzam runāt par divām informācijas telpām, bet vērts pamanīt, ka tā informācijas telpa vai telpas, kurās dzīvojam, ir samērā šauras un, manuprāt, pēdējos gados drīzāk sašaurinājušās, nekā izpletušās. Protams, «informācijas telpa» ir diezgan netverama parādība un tās daļas un apjomus nav nemaz tik viegli novērtēt. Tāpat būtu muļķīgi prasīt, lai Latvijas mediji spētu turēt līdzi dažiem izdevumiem, kuru mērķauditorija savācas no visas pasaules. Turklāt interesei par starptautiskajiem notikumiem ir gan savs politiskais, gan pragmatiskais konteksts. PSRS bija lielvara, kuras intereses bija visa pasaule, un padomju ideoloģiskās cīņas fronte stiepās tālu kosmosā. Tāpēc arī bija nepieciešamība pēc starptautiskajiem apskatiem. Un nevar teikt, ka Latvijā vispār nepastāvētu patstāvīgu starptautisko komentāru kultūra. Šādi komentāri parādās tad, kad runa ir par Eiropas Savienību un par Krieviju, kas neapšaubāmi ir primārais Latvijas iedzīvotāju interešu lauks, ja neskaita pašu Latviju.

2001. gadā LTV atjaunoja raidījumu Globuss, gan citā formātā, protams. Es nezinu, kāpēc raidījums beidza pastāvēt 2004. gadā, bet droši vien skatītāju interesei ar to bija kāds sakars. Es nedomāju, ka var piespiest cilvēkus interesēties par pasaulē notiekošo, bet informācijas telpas sašaurināšanās, manuprāt, ir bīstama, un pieprasījuma piedāvājuma samērošana ne vienmēr ir atbildīgākā taktika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ministra dīvainais plāniņš

Spiedošā demogrāfiskā situācija un darbaroku trūkums liek skatīties bērnu kopšanas atvaļinājuma saīsināšanas virzienā, raidījumā Spried ar Delfi šonedēļ, jāatzīst, visai drosmīgi paziņoja labk...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?