Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Pašvaldības cīnās ar latvāņiem kā ar vējdzirnavām

Vairākas pašvaldības arī šogad turpina cīņu ar latvāņiem, sūtot īpašniekiem vēstules ar atgādinājumiem sakopt savu teritoriju, kā arī pašas organizējot šī invazīvā auga iznīdēšanu. Tomēr atzīst, ka sekmīgai problēmas risināšanai nepieciešams valsts atbalsts un līdzdalība.

Pavisam nopietni pie šīs problēmas risināšanas ķērušies Ķekavas novadā. Latvāņi iekaro arvien jaunas teritorijas, atzīst Ķekavas novada pašvaldības Vides un labiekārtošanas daļas vadītāja Sigita Varika. Apzināts, ka šis augs izplatījies jau 94 zemes īpašumos. To saimniekiem izsūtītas vēstules ar aicinājumu iznīcināt latvāņus. No 1. jūlija līdz 1. septembrim plānots pārbaudīt šīs teritorijas, un vietās, kur nekas nebūs izdarīts, nākamajā gadā pašvaldība pati iecerējusi veikt šo augu apkarošanu, savukārt izdevumus par šo darbu veikšanu paredzēts piedzīt no īpašnieka. Čaklos saimniekus, kuri būs nopļāvuši latvāņus savā zemē, Ķekavas novadā iecerēts apbalvot, piešķirot nekustamā īpašuma nodokļa atlaides 90% apmērā. Līdzīgi rīkojas arī Siguldas novada pašvaldība, kur šogad latvāņu apkarošanai atvēlēti 3000 latu, un to pļaušana un miglošana paredzēta deviņos privātīpašumos, kuru saimnieki līdz šim paši neko nav darījuši. Tas darīts arī iepriekš, un pēc tam pašvaldība cīnījusies, lai panāktu līdzekļu atgūšanu no zemju īpašniekiem. Kopā latvāņi konstatēti 681 hektārā zemes 251 īpašumā. Salaspils novadā šo augu apkarošana šovasar tiks veikta 22 ha teritorijā. Cēsu novada Vaivē latvāņi ieviesušies 700 ha platībā. Pašvaldība savas zemes sakopj, bet aptuveni 14 zemes īpašumos nekas netiek darīts, un būtu vajadzīgs valsts atbalsts, lai visas pagasta teritorijas atbrīvotu no latvāņiem, atzīst Vaives pagasta pārvaldes vadītāja Valda Zaļaiskalna. Arī citi pašvaldību pārstāvji norāda uz nepieciešamību piesaistīt ES finansējumu šādiem pasākumiem vai atrast iespēju atbalstīt latvāņu apkarošanu no valsts līdzekļiem. Taču līdz šim reāliem latvāņu iznīdēšanas darbiem valsts nauda nav atrasta.

Tikmēr arī valstij piederošajās teritorijās turpina plesties latvāņi, un apkārtējo zemes īpašnieku pūliņi tos apkarot līdzinās cīņai ar vējdzirnavām. Lai latvāņi tiešām tiktu iznīdēti, tie jāapkaro kompleksi visos zemes īpašumos, ir jābūt gribai to paveikt, zināšanām, kā to izdarīt, un naudai, par ko to īstenot, norāda Latvijas Pašvaldību savienības pārstāve Sniedze Sproģe. Latvijā latvānis aug 10 641 hektāra platībā, aptverot 98 novadus un pilsētas. Lielākā daļa no šīs zemes pieder fiziskām personām.

Šo problēmu ar valsts īpašumu atzīst arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs. «Valstij piekritīgā zeme ierakstīta zemesgrāmatā uz Finanšu ministrijas personas, un teorētiski Finanšu ministrijai būtu jāapsaimnieko zeme tādā kvalitātē, lai latvāņi tur neaugtu. Tā ir problēma, kas mums ir jārisina, kādā veidā valsts tiek galā ar savu īpašumu,» norāda J. Spiridonovs. Apzināts, ka lielas latvāņu audzes izveidojušās zem augstsprieguma elektropārvades līnijām. Lai risinātu latvāņu jautājumu, ministrija iecerējusi izstrādāt grozījumus vairākiem normatīvajiem aktiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?