Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Patentmaksu izmantotu vairāk, ja būtu lētāka

Pazīstamais rotkalis Daumants Kalniņš no Cēsīm, kurš pirmais sāka izmantot pērnā gada sākumā ieviesto patentmaksu, ar savu izvēli ir vairāk nekā apmierināts. «Tagad atkal atjaunoju un samaksāju 360 latu par šo gadu. Ja nebūtu apmierināts, nebūtu ņēmis,» lepni nosaka dzīvespriecīgais rotkalis. Tomēr tādu kā Cēsu rotkalis, kurš iegādājas patentu visam gadam, ir ļoti nedaudz. Arī kopējais patentmaksātāju skaits un atsaucība šī tieši pirms gada iedzīvinātā mazā biznesa veicināšanas instrumenta izmantošanā, pēc Dienas uzrunāto ekspertu domām, varēja būt krietni lielāka.

Pirms Cēsu rotkalis izvēlējās kļūt par patentmaksātāju, viņš bija individuālais komersants. «Kā nāca ceturksnis un pārskati, kļuvu nervozāks. Tagad, nopērkot patentu visam gadam, šīs klapatas atkritušas,» viņš stāsta. Formalitāšu un papīru kārtošana patentmaksas gadījumā ir ievērojami mazāka. «Tas, kas ir jādara, - kases ieņēmumu orderī jāatzīmē ieņēmumi, jāizsniedz kvīts, un viss.» Ieņēmumu uzskaite nepieciešama, lai laikus reģistrētos par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāju. No šā gada sākuma gan ir paaugstināts PVN reģistrācijas slieksnis - no iepriekšējiem 10 000 latu līdz 35 000 latu. Cēsu rotkalim gan šī pretimnākšana neko nenozīmēs, jo viņa ieņēmumi gadā ir krietni zem 10 000 latu, nemaz nerunājot par jauno slieksni, kuru pārsniedzot jākļūst par PVN maksātāju. «Nez, vai kāds amatnieks šādu summu var pārsniegt,» vērtē Latvijas Lauksaimniecības universitātes Grāmatvedības un finanšu katedras docente Inguna Leibus, kura pauž viedokli, ka tiem, kas samaksājuši patentmaksu, būtu jāļauj vispār nekārtot grāmatvedību. Līdzīgās domās ir arī biedrības Līdere valdes priekšsēdētāja uzņēmēja Aiva Vīksna, kura norāda: tā kā patentmaksa tiek maksāta uz priekšu, uzskaite varētu būt minimāla ar ieņēmumu atzīmēšanu vienuviet tabulā. «Ja jau samaksāju avansā, nodokļus esmu samaksājis un visu esmu izdarījis. Ja maksātu pēc, tad gan vajadzētu uzskaitīt un pierādīt,» uzskata A. Vīksna.

Kā vēl vienu patentmaksas izvēles ieguvumu rotkalis min izdevumu samazināšanos. Lai arī patentmaksa ietver iedzīvotāju ienākuma nodokli un sociālo nodokli, tomēr kā individuālais komersants agrāk amatnieks šajos nodokļos samaksājis vairāk. «Izdevumi ir mazāki, tas ļāva man arī pazemināt cenu. Gredzentiņu varu pārdot vairs nevis par 25, bet 20 latiem,» priecīgi nosaka rotkalis. Patentmaksu par visu gadu rotkalis spējis samaksāt, jo viņa ienākumu plūsma ir pietiekami laba un regulāra. «Esmu stipri populārs, tāpēc zinu, ka pie manis kāds atbrauks,» lepni nosaka D. Kalniņš. Uzrunātie eksperti atzīst, ka Cēsu rotkalis ir viens no retajiem izņēmumiem, kurš patentmaksu samaksā par visu gadu. «Standarta termiņš, uz kuru piesakās fiziskās personas, ir viens mēnesis. Šis rādītājs jau vien atklāj, ka patentmaksa ir pārāk augsta pašreizējā ekonomiskajā situācijā, kurā nav iespējams prognozēt nākamā perioda ieņēmumus,» saka Latvijas Darba devēju konfederācijas eksperte Inese Olafsone. To, ka patentmaksa maksājama uz priekšu un tā ir pārāk augsta, uzrunātie eksperti min kā noteicošos faktorus, kāpēc šo mazā biznesa veicināšanas instrumentu izmanto maz. «Kas ir 1000 [gada laikā apstiprinātie patentmaksājumi]? Mēs ļoti labi zinām, ka daudzi cilvēki savos dzīvokļos nodarbojas ar cilvēku frizēšanu, manikīru,» saka biedrības Līdere vadītāja. Ekspertu ieskatā, pašreizējā ekonomiskajā situācijā patentmaksa būtu jāpazemina. Piemēram, pašreiz zemāko patentmaksu no 30 latiem varētu pazemināt līdz 20 latiem mēnesī, lēš A. Vīksna. Vēl, viņasprāt, būtu jādomā, lai patentmaksu varētu iegādāties ne tikai maksājot avansā, bet arī norēķināties pēcapmaksā. Šādu iespēju varētu dot tiem, kas iepriekš kādu gadu godprātīgi kārtojuši savas saistības, saka biedrības vadītāja. Tiem, kas pērk patentu visam gadam, viņasprāt, vajadzētu dot atlaidi, un patentmaksātāju vidū vajadzētu iekļaut arī mājskolotājus. Visi šie jautājumi jau ierosināti un tiks izskatīti Ekonomikas ministrijas darba grupā, kas atbild par mazā biznesa attīstību, piebilda A. Vīksna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Taisnība par acīm!

Vēsturnieks un ekspolitiķis Atis Lejiņš par latviešu Odiseju, Saeimas troksni un par to, kāpēc notiek revolūcijas.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?